Hvorfor er jeg oppustet hele tiden? Årsager og tips

Hvis din mave konstant er oppustet, kan det være på grund af dine spisevaner. Drik mere vand og motioner for at hjælpe med at fjerne fanget luft i maven.
Hvorfor er jeg oppustet hele tiden? Årsager og tips

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Det er ligegyldigt, hvad du gør, hvor meget du motionerer eller hvad kost du spiser… det lader til, at din mave aldrig vil gå ned i størrelse. Det samme kan ske med dine ben. Men hvorfor er det at du føler dig oppustet hele tiden?

Ud over problemet det repræsenterer for dit udseende, er det en følelse af tyngde og ubehag, der kan forhindre dig i at nyde visse aktiviteter.

Ønsker du at vide, hvorfor du er oppustet hele tiden? Vi vil fortælle dig dette i denne artikel.

Årsager til at du føler dig oppustet hele tiden

Maven er mere tilbøjelige til inflammation end noget andet område i kroppen. Dette problem påvirker en tredjedel af kvinderne og sker ofte mindst en gang om ugen.

Selvom det ikke er alvorligt, kan det være en plage, fordi det ofte er ledsaget af smerte, luft i maven eller forstoppelse.

De væsentligste årsager til en oppustet mave er:

Præmenstruelt syndrom

Dette er den hyppigste årsag til mave inflammation. I løbet af denne tid lige før menstruation, reducerer den kvindelige krop produktionen af prostaglandiner, som fører til væskeophobning og hævelse i maven samt brysterne.

Fanget luft i maven

Føler du dig oppustet hele tiden kan luft i maven være et problem

Luften i maven, der bliver fanget i underlivet forårsager oppustethed, som forsøger at finde en vej ud. Dette er grunden til, at oppustethed er værre efter frokost. Under fordøjelsen, akkumuleres luft i maven og bruger tid på at finde vej ud af kroppen.

Væskeophobning

Stå eller sidde i timevis ad gangen er en årsag til en oppustet mave, da dette kan medføre væske til at ophobe sig i området.

Væskeophobning går hånd i hånd med en stillesiddende livsstil, dårligt blodomløb og overskydende natrium og sukker. Det kan også forekomme som et resultat af en manglende motion eller ikke drikke nok vand.

Fødevare intolerant

forstoppelse

Vi er ofte ikke klar over, at fødevare intolerance står bag ubehag, oppustethed og endda diarré, der kan forekomme efter at have spist visse fødevarer.

Den mest almindelige er laktoseintolerans (sukker i mælk), som opstår, når kroppen ikke kan producere nok af et enzym kaldet laktose.

Hormonelle lidelser

Når væske akkumuleres i benene eller maven, kan det være forårsaget af en lever, nyre eller hjertesygdom. Indtagelse af visse lægemidler kan medføre hormonelle forandringer og vægtøgning.

Irritabel tarm

Fanget luft i tarmen er en anden årsag til oppustethed. Denne tilstand forårsager flere forskellige symptomer: mavesmerter, det er svært at gå på toilettet, kronisk eller tilbagevendende tarm ubehag.

Synderen er en ændring i kroppens bakterieflora.

Spise for hurtigt

spise-for-hurtigt

Nogle gange er vi ikke klar over, at i stedet for at spise, så skovler vi faktisk bare mad i munden, stort set uden at tygge på det.

Det er en dårlig vane af flere årsager:

 • Det tager hjernen næsten en halv time at føle sig mæt efter at have spist.
 • Det får dig til at spise mere end nødvendigt.
 • Det øger sandsynligheden for at synke mere luft, der ender fanget i tarmen, hvilket forårsager oppustethed.

Stegte fødevarer

Paneret, smurt og friturestegt, dette beskriver mange folks kostvaner. Stegte fødevarer bremser fordøjelsen af fedtstoffer, som øger oppustethed efter måltider.

Læskedrikke

Bobler pustes op. Det opsummerer det hele.

Det at drikke sodavand inflammerer maven. Sukkerholdige drikkevarer gør dobbel skade, fordi de tomme kalorier, der fører til vægtøgning.

Vær forsigtig, fordi dansk vand kan også forårsage følelsen af en betændt maven, selv om det ikke indeholder noget sukker.

At spise for meget eller for lidt fiber får dig til at føle dig oppustet hele tiden

En mangel på fiber er forbundet med forstoppelse (og det forårsager oppustethed), men du bør heller ikke spise for meget af det.

For meget fiber kan faktisk være mod hensigten, fordi det kan forårsage diarré og tarmbetændelse.

For meget raffineret mel

mave-smerte

Bagværk, pizza, pasta (blandt andre fødevarer, der udgør en del af vores daglige kost) kan føre til en mangel på styrke i fordøjelsen.

Dette betyder, at maven løber ud af fordøjelsesenzymer før den er færdig med at fordøje fødevarerne.

Disse fødevarer er derefter “opbevaret” og begynder at nedbrydes, hvilket forårsager luft i maven, dyspepsi og mave oppustethed.

Tips til at reducere oppustethed

Når du har identificeret årsagerne til din maves oppustethed, er dit næste skridt at ændre et par vaner og træffe nogle foranstaltninger for at forhindre det i at ske.

Her er nogle tips til at hjælpe dig:

 • Reducer dit natrium indtag.
 • Drik mindst to liter vand om dagen. Sats på naturlig saft i stedet for kulsyreholdige drikkevarer eller læskedrikke.
 • Undgå at tage afføringsmidler, fordi de kan forårsage afhængighed og diarré.
 • Spis din mad langsomt og tyg hver bid flere gange. Slip af med stress, fordi det kan føre til væskeophobning.
 • Undgå fødevarer, der forårsager luft i maven, ligesom artiskokker, f.eks.
 • Spis naturlig yoghurt for at balancere dine tarmflora.
 • Bliv testet for fødevarer intolerance.
 • Erstat “forbudte” fødevarer med sunde alternativer (mandel mælk i stedet for komælk, for eksempel).
 • Sørg for at spise nok fiber hver dag. Medtag flere rå frugter og grøntsager i din kost.
 • Motioner for at udstøde luft fra kroppen. Prøv at anvende et let tryk til området for at hjælpe det med at eliminere fanget luft.
 • Spis mindre stegt mad og junk food. Bag, damp eller kog din mad.
 • Vælg fuldkorn over raffinerede eller forarbejdede fødevarer.

Nu ved du hvorfor du føler dig oppustet hele tiden og hvad du kan gøre ved det!

Det kan interessere dig ...
9 ting, der ikke hører hjemme i dit soveværelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 ting, der ikke hører hjemme i dit soveværelse

Vidste du, at der er visse ting, der ikke hører hjemme i dit soveværelse? Læs mere i denne artikel og lær hvilke ting du ikke bør have i dit sovevæ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.