Hvorfor opstår kalejdoskopisk syn?

Kalejdoskopisk syn er en visuel illusion skabt af hjernen. Det er ofte forbundet med migræne, men kan være et tegn på slagtilfælde.
Hvorfor opstår kalejdoskopisk syn?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 06 maj, 2023

Kalejdoskopisk syn er en visuel illusion skabt af hjernen, hvor du kan se klare farver, der ligner dem, der kan ses gennem et kalejdoskop. Det forekommer som en af auraerne ved nethindemigræne, men kan også være forbundet med andre mere alvorlige sygdomme som f.eks. forbigående iskæmiske anfald og nethindeløsning.

Udtrykket aura henviser til sanseforstyrrelser, der kan forekomme forud for udbruddet af migræne. Kalejdoskopisk syn er ikke den eneste tilknyttede synsforstyrrelse, da blinde pletter eller skarpe lys også kan ses.

Auraer eller sanseforstyrrelser kan påvirke op til 20 % af personer med migræne. De går forud for smerten og varer ca. 30 minutter, selv om de kan vare fra 5 minutter til 1 time.

Hovedpinen opstår normalt 10 til 15 minutter efter auraen.

Hvad er kalejdoskopisk syn?

Kalejdoskopisk syn er en illusion, der opstår som følge af ændringer i hjernens visuelle cortex. Farverne er lysere, og nogle gange bevæger billederne sig.

Det kan påvirke et eller begge øjne samt kun en del af synsfeltet eller hele synsfeltet.

Det er resultatet af en pludselig stigning i neural aktivitet og forekommer med eller uden smerte. Den medicinske betegnelse er skotom.

Visuel eller okulær migræne er den vigtigste årsag til kaleidoskopisk syn. Det kan dog også forekomme ved nethindemigræne, slagtilfælde eller på grund af hallucinogenbrug.

Kvinde med voldsom hovedpine tager sig til hovedet

Øjenmigræne

Den såkaldte visuelle eller okulære migræne skyldes strukturelle abnormiteter i neuronerne i den visuelle cortex. Der kan gå op til en time efter kaleidoskopsynet, før hovedpinen opleves. I andre tilfælde kan der ikke være nogen hovedpine.

Sanseforstyrrelser varer normalt mellem 10 og 30 minutter, men kan strække sig over 1 time. Ud over at være forårsaget af strukturelle abnormiteter i den visuelle cortex kan de skyldes binokulær visuel dysfunktion (ukorrekt justering af øjnene).

Nethindemigræne

Selv om det kan forveksles, har nethindemigræne som årsag til kalejdoskopisk syn lignende symptomer, selv om oprindelsen er forskellig. Det er en reaktion på nedsat blodgennemstrømning til nethinden, så symptomerne er ensidige.

Ud over kaleidoskopsynet forårsager det flimrende lys, blinde pletter eller midlertidig blindhed. Den tilhørende hovedpine er dunkende og opstår midt i hovedet på siden af det ramte øje.

Ved visuel eller okulær migræne er det forvrængede billede på begge øjne. Ved nethindemigræne er det kun på det ene øje.

For at være sikker på, om begge øjne er påvirket, anbefales det at dække det ene øje og derefter det andet. Hvis begge øjne er påvirket, forvrænges billedet i hvert øje for sig.

Slagtilfælde

Dette skyldes blokering af blodtilførslen til hjernen. Det kan være forbundet med skader på blodkarrene, blodpropper, der blokerer passagen, eller en forsnævring på grund af tilstedeværelsen af åreforkalkning.

Det er kendt som et forbigående slagtilfælde og er en midlertidig blokering, hvor symptomerne varer fra nogle få minutter til højst 24 timer. Efter et slagtilfælde eller et forbigående iskæmisk anfald er der stor sandsynlighed for at få et nyt slagtilfælde i fremtiden.

Alle symptomer på et slagtilfælde skal straks indberettes til lægen. Symptomerne varierer meget og omfatter følgende:

 • Forvirring.
 • Svært ved at tale.
 • Tab af bevidsthed.
 • Tab af balance og svimmelhed.
 • Prikken eller følelsesløshed i den ene side af kroppen.

Brug af hallucinogener

Lysergsyrediethylamid (kendt som LSD) og meskalin giver visuelle forvrængninger med tilstedeværelsen af meget lyse, men ustabile, farvede billeder, der kan ligne det, man ser, når man ser gennem et kalejdoskop. Derfor bør indtagelse af hallucinogener udelukkes som årsag.

Kalejdoskopisk syn er en ændret visuel aura

De forskellige typer visuel aura ændrer den måde, hvorpå personen visualiserer sine omgivelser.

Der findes tre varianter:

 1. Positiv visuel aura: Hvor man visualiserer et billede, som faktisk ikke er der. Det kan være zigzaglinjer, firkanter, blink eller prikker.
 2. Negativ visuel aura: Der er et tab af synet, som kan være delvist eller totalt, dvs. alt fra blinde pletter eller tab af perifert syn (tunnelsyn) til en kort periode med totalt tab af synet.
 3. Ændret visuel aura: I denne variant er det, der visualiseres, forvrænget, uden at der tilføjes eller fjernes noget. Genstande ses som en lige, bølget eller sløret linje. Opfattelsen af objektets størrelse, afstand og farve kan også være ændret.
Læge med tegning af hjerne med migræne, som kan forårsage kalejdoskopisk syn

Der findes ingen specifik behandling for kalejdoskopisk syn

I øjeblikket findes der ingen kur mod migræne. Kalejdoskopisk syn forsvinder som alle andre tilknyttede symptomer normalt inden for en time. Der kan dog gives medicin for at forebygge eller lindre hovedpinen. Det anbefales også at sidde eller ligge ned i et mørkt, roligt rum, massere hovedbunden og bruge et varmt omslag på panden.

Smertestillende midler i håndkøb, f.eks. ibuprofen, er også nyttige. I nogle tilfælde er betareceptorblokkere eller kalciumkanalblokkere indiceret.

Det er et skræmmende symptom

Kalejdoskopisk syn kan være skræmmende, især første gang det opstår. Det aftager dog normalt i løbet af få minutter, så slap af og vent på, at dit syn vender tilbage til det normale, før du går, kører bil eller betjener maskiner. Årsagerne til okulær migræne varierer fra person til person. I mange tilfælde kan de ikke bestemmes.

Nogle fødevarer, såsom koffein eller chokolade, samt stressende forhold kan være udløsende faktorer. En øjenlæge bør altid konsulteres, hvis der er tale om kaleidoskopisk syn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Friedman D. Visual disturbances: Related to migraine or not. American Migraine Foundation 2016. Disponible en americanmigrainefoundation.org/understanding-migraine/visual-disturbances-related-to-migraine-or-not/
 • National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Migraine. National Institute of Neurological Disorders and Stroke 2019. Disponible en https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Migraine-Information-Page.
 • Swanson J. Ocular migraine: when to seek help. Mayo Clinic S.F. Disponible en mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/expert-answers/ocular-migraine/faq-20058113.
 • The International Classification of Headache Disorders. Retinal Migraine. ICHD S.F. Disponible en https://ichd-3.org/1-migraine/1-2-migraine-with-aura/1-2-4-retinal-migraine/.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.