Hvad er virkningerne af koffein på børn?

Virkningerne af koffein på børn har været kontroversielle. Vi fortæller dig, hvad videnskaben siger om forbruget af koffein hos børn.
Hvad er virkningerne af koffein på børn?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 oktober, 2023

Nogle specialisters interesse for børns koffeinforbrug skyldes, at de mener, at børn er en særlig sårbar befolkningsgruppe, da de stadig vokser og udvikler sig. Det er derfor vigtigt at holde øje med de fødevarer, de spiser, og de virkninger, de har i deres kroppe. Hvad er virkningerne af koffein hos børn?

Der er stadig mange kontroverser, men videnskaben har noget at sige om emnet. Lad os se nærmere på det

Hvad er koffein?

Koffein er en kemisk forbindelse, der findes i visse fødevarer, f.eks. kaffebønner, kakao, teblade, guarana og kolanødder. Andre navne for det er thein, guaranin eller matein.

Folk har drukket det siden det 9. århundrede. Det er således det mest forbrugte psykostimulerende middel i verden og det mest socialt accepterede i hele verden.

Koffeinforbrug stimulerer centralnervesystemet, og ved reducerede doser føler man sig vågen og mere energisk. De anbefalede mængder med sundhedsmæssige fordele hos voksne varierer fra lave til moderate mængder, mellem 100 og 300 milligram pr. dag.

Det er f.eks. blevet observeret, at disse doser kan reducere risikoen for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme samt fremme vægttab. Det er muligt, at de kan forebygge kolorektal cancer, selv om sidstnævnte er omdiskuteret.

Virkningerne af koffein hos børn er dog stadig under udredning.

Koffein tilsættes til en lang række fødevarer, f.eks. kager, is, slik og coladrikke, herunder energidrikke. Derfor er det vigtigt, at det er registreret på produktmærket og ikke går ubemærket hen.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Sandheden om sodavand

Hvor meget koffein er der i almindeligt koffeinholdige fødevarer og drikkevarer?

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har fastsat koffeinindholdet i forskellige fødevarer. Værdierne er udtrykt i milligram (mg) koffein pr. portion:

  • En 200-milliliter kop filtreret kaffe: 90 mg
  • En 250-milliliter dåse energidrik: 80 mg
  • En espresso på 60 ml: 80 mg
  • En kop te på 220 ml: 50 mg
  • En almindelig dåse coladrik på 355 ml: 40 mg
  • En mørk chokoladebar på 50 gram: 20 mg
  • En mælkechokoladebar på 50 gram: 10 mg

Andre fødevarer, der ofte indeholder det, er yoghurt og is blandet med kakao eller kaffe. For kakao gælder det, at jo renere kakaoen er, jo mere koffein er der i den. Når det blandes med sukker, fortyndes det og har en tendens til at give mindre.

Nogle kosttilskud, der bruges til træning, kan også indeholde koffein. Derfor er det vigtigt, at unge konsulterer deres instruktører eller sundhedspersonale om dette.

På den anden side giver den mest anerkendte kilde til koffein, som er kaffe, ikke altid den samme mængde. I henhold til International Coffee Organization varierer andelen af dette stimulerende stof afhængigt af bønnens oprindelse, blandingens sammensætning og tilberedningsmetoden.

Instant kaffe indeholder mindre koffein, men den anvendte mængde kan være større. Generelt ligger værdierne mellem 80 og 115 milligram koffein i en kop kaffe på 150 ml.

En kop kaffe og en pose kaffebønner

Virkningerne af koffein på børn

Børns kontakt med koffein kan ske allerede fra befrugtningstidspunktet gennem moderkagen. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har fastslået, at 3 ud af 4 børn indtager koffein i form af faste fødevarer eller drikkevarer. De hyppigste af disse er sodavand eller coladrikke, efterfulgt af chokoladebarer og energidrikke.

Virkningerne af koffein: Det påvirker søvnen

Det er blevet konstateret i observationsundersøgelser, at børn i alderen 5-15 år, der har indtaget 1-5 dåser cola om dagen, svarende til 50-250 milligram koffein, udviser betydelige ændringer i deres søvncyklus.

Calamaro forklarede også, at koffein kan forsinke den samlede tid af søvncyklussen om natten hos børn fra 4 til 15 minutter. Andre forskere forbinder koffein med søvnforstyrrelser, såsom søvnløshed.

Det kan ændre dit humør

Det er muligt, at koffein kan forårsage stress og angst hos børn. Den tilstand af årvågenhed, som det skaber, gør det ikke muligt for dem at genkende den naturlige træthed efter en aktivitet.

I den henseende viste en undersøgelse, der blev udført på elever mellem 11 og 17 år, at koffein øger deres risiko for angst og depression, mens det ikke har nogen stor effekt på deres stressniveau.

På den anden side observerede Luebbe og Bell, at en gruppe børn, der indtog 15,24 mg/kg koffein 3 eller 4 gange om ugen, viste sig at være mere følelsesladede og depressive sammenlignet med en gruppe unge, der ikke indtog koffein.

Andre eksperter bekræftede, at børn med depression indtager mere koffein, fordi det reducerer de negative symptomer i forbindelse med denne lidelse.

Koffein påvirker nogle kognitive funktioner

I en undersøgelse blev forholdet mellem koffeinindtagelse og kognitive funktioner i barndommen undersøgt. Mere end 11.000 børn i alderen mellem 9 og 10 år havde et gennemsnitligt indtag på 13 milligram koffein om dagen. Det blev observeret, at de, der øgede deres indtag, havde de laveste resultater på kognitive tests.

De kognitive funktioner, der blev mest påvirket, var episodisk hukommelse og arbejdshukommelse, ordforståelse, kognitiv fleksibilitet og informationsbehandlingshastighed.

Nogle forfattere har konkluderet, at indtagelse af colabaserede drikkevarer hos børn øger forekomsten af symptomer på  Attention Defecit Hyperactivity Disorder, kendt som ADHD.

Andre sekundære ændringer

Koffein kan også give kvalme og manglende appetit. Du skal undgå, at dette påvirker barnets rette vækst og udvikling.

Desuden kan der opstå hovedpine, når koffein udelades, da effekten reagerer som en refleks eller tilbagetrækning af centralnervesystemet.

Vi tror, at du måske også gerne vil læse denne artikel: Tilvænning til stoffer: Hvad det er, typer og karakteristika

Virkningerne af koffein er positive ved lave doser

Et forskerhold har målt indtagelsen af forskellige doser koffein på anaerob træning hos børn i alderen 8 til 10 år. De fandt ud af, at lave doser af koffein ikke påvirkede nogen parametre, men at alle andre doser øgede styrke og fysisk ydeevne.

Desuden er koffein blevet undersøgt som et førstevalgs terapeutisk middel ved ændringer af cerebral eller respiratorisk dynamik. Behandling af åndedrætsforstyrrelser med koffein synes at være effektiv.

Nærbillede af mørk chokolade

Den anbefalede koffeindosis til børn

Ligesom for voksne er der forskel på de anbefalede koffeindoser i de forslag, der er udarbejdet til børn. Nogle forbrugsretningslinjer i Canada postulerer, at børn under 12 år ikke bør overskride 85 milligram koffein pr. dag.

Mens en anden undersøgelse begrænsede forslaget til 2,5 milligram koffein pr. kg kropsvægt pr. dag. Over denne mængde ville allerede blive betragtet som giftig for børn.

Hvad man kan gøre for at reducere forbruget af skjult koffein hos børn

Det er let at genkende de vigtigste kilder til koffein. Kaffe, te, chokolade og især coladrikke giver høje værdier af koffein hos børn. Så hvis det er nødvendigt, bør du absolut reducere hyppigheden af deres forbrug i den almindelige kost.

På den anden side skal du i de produkter, der indeholder koffein, tjekke etiketten godt for at se, om der er koffein til stede. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte en sundhedsperson for at fastslå, hvornår dit barn indtager for meget koffein.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.