Hvornår kan man begynde at have sex efter et kejsersnit

Efter en fødsel spekulerer mange par på, hvornår de skal begynde at have sex igen. Det er tilrådeligt at undgå det i en periode. I denne artikel vil vi give dig nogle anbefalinger.
Hvornår kan man begynde at have sex efter et kejsersnit
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Efter et kejsersnit skal kvinden tage hensyn til visse forholdsregler, herunder med hensyn til sit sexliv. Det skal bemærkes, at et kejsersnit er et kirurgisk indgreb, der består i at lave et snit i moderens bugvæg. Det kræver derfor hvile og pleje, og man bør vente med sex efter et kejsersnit.

I modsætning til vaginal eller naturlig fødsel kræver kejsersnit en postoperativ genopretning og et længere hospitalsophold (normalt omkring to døgn). Der opstår dog et spørgsmål: Hvornår kan man begynde at have sex efter et kejsersnit?

Generelle fakta om kejsersnit

Ifølge data offentliggjort i U.S. National Library of Medicine er et kejsersnit en operation, der normalt udføres, når:

 • Fødslen skrider ikke frem, som den burde.
 • Der er tale om en flerfoldsgraviditet.
 • Der er sundhedsrisici for moderen eller barnet.
 • Barnet befinder sig i en stilling, der ikke anbefales til vaginal fødsel.
 • Barnet er af en størrelse, der berettiger det.

En interessant kendsgerning er, at der stadig er uenighed om, hvor mange kejsersnit en kvinde kan tåle. Mens nogle læger anbefaler ikke mere end tre kejsersnit, er der ingen videnskabelige data til at bakke op om disse oplysninger. Faktisk fandt en undersøgelse fra 2017 ingen forskelle i dødelighed i forbindelse med gentagelse af denne operation.

Hvad skal man gøre umiddelbart efter operationen?

Læger udfører operation

Efter et kejsersnit er der en række generelle anbefalinger, som de fleste kvinder bør følge. Generelt anbefales det at:

 • Gå regelmæssigt, men langsomt og kontrolleret, fra det øjeblik lægen foreslår det. Dette vil forbedre og endda fremskynde genopretningen.
 • Undgå selvmedicinering. Hvis du har smerter, vil din læge ordinere smertestillende medicin, som du kan tage, selv mens du ammer.
 • Kontrollér mængden af blødning: Du vil bemærke, at blodtabet har de samme karakteristika som ved en naturlig fødsel, selv om tabet nogle gange er mindre. Lidt efter lidt vil det forsvinde, så du skal ikke bekymre dig!
 • Få noget hvile: Du har brug for et par uger, før organerne vender tilbage til deres oprindelige plads og størrelse.
 • Vær forsigtig med de kirurgiske sting.
 • Undgå pludselige bevægelser og tunge løft.
 • Vent med at have sex efter kejsersnit, indtil du har det bedre, og din seksuelle lyst vender tilbage.

Vigtigt!

Ifølge et dokument skrevet af University of Washington Medical Center bør du aldrig forsømme din kost efter operationen. Kosten bør være afbalanceret, og det anbefales, at du ledsager den med andre gode vaner, f.eks. god væskeindtagelse.

Husk, at ved at drikke nok væske i løbet af dagen får kroppen en del af det, den har brug for til at udføre sine funktioner og naturligvis til at komme sig.

Komplikationerne ved sex efter et kejsersnit

Baby ligger hos sin mor for at skabe tryg tilknytning

Hvis moderen ikke ammer, genvinder skedehinden sin tilstand, når de normale menstruationscyklusser genoptages. Hvis hun imidlertid vælger at amme, kan den hormonelle ændring medføre lave østrogenniveauer, som kan føre til en skrøbelig slimhinde. Dette kan give problemer ved samleje.

Brugen af glidecreme kan hjælpe med at forbedre denne tørhed.

Karantæneperioden

Det er bedst at undgå sex efter et kejsersnit i perioden efter fødslen. Men hvis du beslutter dig for, at du vil begynde at have sex igen, skal du rådføre dig med din læge om de mulige risici.

 • Vent 6 uger (40 dage), før du begynder at have sex igen. Denne periode er ideel, for at du kan føle dig godt tilpas i din krop og få en optimal genopretning.
 • På den anden side kan trykket i dine bryster, hvis de er fulde, forårsage smerte, så eksperter anbefaler, at du ammer dit barn før seksuel aktivitet.
 • Det er også vigtigt at vide, at der under amning findes effektive orale præventionsmidler, som er sikre for barnet. En anden god præventionsmulighed er spiral.
 • Når genopretningsprocessen efter et kejsersnit er overstået, kan du genoptage din seksuelle aktivitet.

Sex efter et kejsersnit

Par skal til at have sex efter et kejsersnit

Efter et kejsersnit anbefales det, at du venter seks uger (40 dage), før du genoptager din seksuelle aktivitet.

Efter et kejsersnit vil kroppen have gennemgået flere forandringer, som kan give kvinden anledning til bekymring, når hun tænker på at have samleje igen. Parret skal gradvist vænne sig til disse forandringer og tage tingene lettere. For at gøre dette kan man prøve at dæmpe lyset, forlænge kyssene og give sig hen til mere forspil osv.

Prøv først og fremmest at bruge sexstillinger, der er behagelige for jer, og som giver jer mulighed for at kontrollere rytmen for penetrationen samt for hurtigt at opdage eventuelle ubehageligheder.

Før I genoptager jeres sexliv, bør I dog konsultere jeres læge for at undgå ubehageligheder og nyde sex sikkert og sundt. Og glem ikke at tage forholdsregler for at undgå en uønsket graviditet.

Det kan interessere dig ...
Vaginal fødsel efter kejsersnit: Er det en god idé?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vaginal fødsel efter kejsersnit: Er det en god idé?

Mange mennesker tror, at det er umuligt at gennemgå en vaginal fødsel efter kejsersnit. De fleste kvinder gør det dog. Læs om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Asociación Española de Matronas, Los consejos de tu matrona (s.f)
 • Gloria Navalón Catalá, Amparo Ballester Llopis, Ada Belda Pérez, “La cesárea, nunca un impedimento”, Revista Matronas, DICIEMBRE 2016 N° 3 Volumen 4
 • Woolhouse H, McDonald E, Brown SJ. Changes to sexual and intimate relationships in the postnatal period: women’s experiences with health professionals. Australian Journal of Primary Health, 2014; 20:298–304.
 • Consejería de salud. Embarazo, Parto y puerperio. Recomendaciones para futuros padres, 2004. Junta de Andalucía – Consejería de Salud. Gráficas Monterreina – Sevilla
 • MedlinePlus. Cesárea. https://medlineplus.gov/spanish/cesareansection.html
 • Pak J Med Sci. 2017 Sep-Oct; 33(5): 1074–1079. Is it safe to have multiple repeat cesarean sections? A high volume tertiary care center experience. doi: 10.12669/pjms.335.12899

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.