Skal du bøvse en baby af efter amning?

At bøvse barnet er en af de teknikker, som alle nye forældre lærer for at hjælpe deres nyfødte med at slippe af med luft i maven. Hvis du er nybegynder, vil oplysningerne i denne artikel være meget nyttige.
Skal du bøvse en baby af efter amning?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Korrekt ernæring til en baby er en af de største bekymringer for nye forældre. Det er svært i begyndelsen på grund af vanskeligheder, som de ikke ved, hvordan de skal håndtere, f.eks. bøvser og luft i maven. I løbet af de første seks måneder af livet opbygger babyer faktisk hele tiden luft i maven, og det kan ofte hjælpe at bøvse en baby af.

Men ofte fortsætter problemet, og det er her, der opstår bekymringer om, hvordan man skal håndtere det. Hvad forårsager luft i maven hos babyer? Er det muligt, at de har et medicinsk problem eller en sygdom? Hjælper det virkelig at bøvse en baby?

Hvad forårsager luft i maven hos babyer?

Baby ammer

Det første, du skal vide, er, at luft i maven hos babyer er uundgåeligt. Det er noget, der sker på grund af deres spiseadfærd i de første uger af livet og deres indre organer under udvikling. Luft i maven opstår i de fleste tilfælde ved følgende:

 • Deres fordøjelsessystem er stadig under udvikling: Ved slutningen af graviditeten er barnets fordøjelsessystem endnu ikke fuldt udviklet. Selv om tidspunkterne varierer, begynder det at modnes omkring seks måneders alderen og er ikke fuldt modnet, før barnet er fem år gammelt. Det betyder, at problemer som luft i maven og sure opstød er normale.
 • Babyer sluger luft, enten når de græder, eller ved at sluge for hurtigt, når de får mad (især med flaske). Det er normalt for nyfødte at sluge luft, selv om det desværre har konsekvenser som f.eks. luft i maven. Efterhånden som din baby vokser, falder mængden af luft, der ved et uheld når frem til maven.
 • Nogle almindelige maveproblemer er forstoppelse, gastroøsofageal refluks og kolik. Fordøjelsesforstyrrelser er meget almindelige i det første leveår, så forældre skal lære at håndtere dem med deres børnelæges hjælp.
 • Overfølsomhed eller allergi: Hovedsageligt over for en eller anden komponent i modermælkserstatning. Allergier er mindre hyppige end overfølsomhed, da sidstnævnte er relateret til fordøjelsessystemets udviklingsstadie.

Dette er de fire hovedårsager til luft i maven hos spædbørn. Der er naturligvis også andre, f.eks. dårlig kropsholdning under amning og uregelmæssig kost under de første par amninger.

Moderens kost

Selv om mange forældre tror noget andet, menes det ikke, at moderens mad er en udløsende faktor for dette eller lignende problemer.

Mødre begrænser ofte visse fødevarer uden nogen begrundelse, især krydret, syrlig eller meget kold mad. Forskere har imidlertid vist, at sådanne restriktioner ikke har nogen fordele, og medmindre de anbefales af en børnelæge, hjælper de sandsynligvis ikke.

Tegn på, at din baby måske har luft i maven

Mange symptomer kan fortælle dig, at din baby måske har luft i maven. Husk, at det er naturligt og uundgåeligt, så der er ingen grund til at være ked af det, hvis du bemærker disse symptomer regelmæssigt. Nogle af disse er:

 • Gråd og tegn på ubehag: Gråd er den eneste kommunikationsmetode, som babyer har til at udtrykke sine følelser. Hvis de græder umiddelbart efter at have fået mad, og dette er ledsaget af tegn på ubehag, kan de have luft i maven.
 • Overdreven flatulens: Selv om flatulens er normalt hos babyer, er det et symptom på luft i fordøjelsessystemet, hvis det sker meget efter amning. For at lindre trykket forsøger deres krop at uddrive noget af det gennem flatulens.
 • Søvn- eller spiseproblemer: Søvnproblemer kan faktisk være et tegn på mange tilstande, og det samme gælder for spiseproblemer. Men hvis disse forekommer i bestemte sammenhænge og sammen med andre symptomer, peger de højst sandsynligt på den samme tilstand.
 • Barnet vrider sig og viser tegn på smerte og forsøger også at bringe benene op mod brystet. Han eller hun kan også blive irritabel og generelt virke utilpas. Luft i maven giver en følelse af ubehag, der fører til alle disse symptomer.

Du kan også bemærke en let hævelse i maveområdet, og at dit barn meget ofte gylper. Disse tegn betyder ikke altid, at der er tale om en overdrevet ophobning af gas, da de fleste af dem opstår naturligt, selv når der ikke er noget underliggende problem.

Den bedste måde at udelukke andre tilstande på er ved at spørge din børnelæge.

Sådan kan du bøvse en baby af

Der er ingen videnskabelige beviser for, at det reducerer kolik eller opstød betydeligt at bøvse en baby af. Dette blev bekræftet af en undersøgelse fra 2014 med to kontrolgrupper.

Selv om der ikke er mange beviser i den medicinske litteratur, er der heller ingen beviser for, at disse metoder er skadelige for babyers sundhed.

Det skyldes, at luft i maven, kolik og opstød er normale problemer i de første måneder af livet, uanset om de bøvser eller ej. Imidlertid viser beviser fra mange mødre, at det at bøvse en baby af hjælper til at berolige dem, og også hjælper dem til at sove bedre og reducerer irritabilitet.

Det betyder, at det er en god idé, især hvis de ovenstående symptomer er meget mærkbare. Med dette in mente er her nogle teknikker til at bøvse en baby af, som du kan bruge under og efter hver madning:

Du kan bøvse en baby af stående med en stofble på skulderen

Dette er den klassiske stilling til at bøvse en baby af efter madning. Du rejser dig op og lægger barnets hage på din skulder. Det er muligt, at der kan komme lidt mælk ud under bøvsen, så det er tilrådeligt at bruge en klud for at undgå at plette dit tøj. Når du er i denne stilling, gør du som følger:

 1. Klap dit barn forsigtigt på ryggen. Gør det fra bunden og opad for at hjælpe luften med at bevæge sig opad.
 2. For at opnå dette kan du klappe deres nederste del af ryggen tre eller fire gange og derefter bevæge dig opad centimeter for centimeter, indtil du når op til brystet.
 3. For at berolige dit barn kan du prøve at gå og lave vuggende bevægelser.

Der er ingen standardtid til at bøvse en baby af. Gør det, indtil du opdager, at de stopper med at bøvse, og prøv også midt i madningen, hvis babyen viser nogle af tegnene på ophobning af luft. Sørg for, at deres krop er i en oprejst stilling for at hjælpe bøvsen ud.

Du kan bøvse en baby af i en oprejst stilling

Denne teknik er mere behagelig, hvis du ønsker at hvile dig. Du kan bøvse en baby af på en stol; en gyngestol vil hjælpe med at berolige babyen, hvis den mærker ubehag under processen. Med denne teknik skal du gøre som følger:

 1. Sæt barnet i dit skød og læg din håndflade på dets bryst. Vip din babys krop let fremad, så din hånd støtter en del af dens vægt.
 2. Med den anden hånd klapper du forsigtigt din babys ryg med den anden hånd. Brug den ovenstående metode med bevægelser fra lænden og opad.
 3. Vær forsigtig med ikke at miste kontrollen over dit barns krop eller lade din hånd glide op på halsen. Gør dette, indtil der er gået to eller tre minutter, uden at der er kommet nogen bøvser.

Hvis du ikke kan finde en behagelig stilling, kan du prøve at sætte dit barn på dine knæ eller på en vandret overflade (f.eks. en seng). Vær tålmodig, hvis der ikke sker noget i starten. Det tager et par minutter, før bøvsen bevæger sig op og ud.

Liggende på skødet

Hvis ovenstående teknikker ikke virker, kan du prøve at placere din baby på maven på dit skød. Du bør gå efter en 30-graders vinkel i stedet for en vandret stilling. Den bedste måde at opnå dette på er ved at følge disse trin:

 1. Placer barnet på dit skød, og vip fremad, idet du opnår denne 30-graders vinkel.
 2. Sørg for, at barnets hoved hele tiden er højere end brystet. På denne måde undgår du problemer, hvis de gylper noget mælk eller mad op. Hvis det er nødvendigt, kan du støtte deres hoved med din hånd.
 3. Klap dem forsigtigt på ryggen. Stop først, når du er sikker på, at bevægelserne ikke frembringer flere bøvser.

Ulempen ved denne stilling er, at det er sværere at vide, hvor hyppigt bøvserne kommer. I den første stilling er barnets mund meget tæt på dit øre, så du ved, om klapningen har en effekt. Vi anbefaler at prøve stillingerne i den præsenterede rækkefølge, da de er sorteret efter effektivitet.

Du er måske interesseret i: 10 gode fødevarer, når du vil fryse babymad

Hvordan kan du hjælpe din baby med dette problem?

Kvinde er ved at bøvse en baby af

At bøvse babyen af er ikke det eneste, du kan prøve, for at minimere dette problem. Nedenstående viser vi dig nogle andre tricks, som du kan prøve uden den store indsats.

Husk, at alle disse tricks blot er forslag. En kvalificeret børnelæge kan anbefale alternative behandlinger baseret på en mere præcis diagnose. Alligevel kan det være en god idé at prøve følgende:

Overvej at skifte modermælkserstatning, hvis det ikke hjælper at bøvse en baby af

Mange gange er luft i maven, refluks, forstoppelse og kolik hos babyer relateret til den type modermælkserstatning, de får. Med din børnelæges godkendelse kan du prøve at bruge et andet produkt.

Brugen af visse probiotika som f.eks. lactobacillus reuteri kan reducere forekomsten af ovennævnte symptomer, hvilket blev påvist i et toårigt klinisk forsøg med 589 spædbørn.

Brugen af laktosefrit mælkeprotein, der er fortykket med visse forbindelser, har ifølge en undersøgelse også vist sig at være effektivt til at forebygge episoder med sure opstød. Skift aldrig modermælkserstatning uden først at konsultere din børnelæge. Lægen er den eneste, der kan bekræfte, at du bør skifte væk fra den, du bruger i øjeblikket.

Få hjælp fra en ammekonsulent

Der er en sammenhæng mellem nogle mavetarmlidelser, såsom kolik og luft i maven, og ammeeffektivitet, ifølge en undersøgelse offentliggjort i 2018.

Små detaljer såsom hyppighed, vinkel, kropsholdning og indstilling kan skade barnets krop. En kvalificeret rådgiver kan rådgive om, hvordan du kan forbedre amningen.

Vær ikke bange for at søge professionel hjælp til at amme dit barn. Fagfolk er uddannet til at vejlede dig i overensstemmelse med din børnelæges råd og erfaring.

Massér din babys mave

Dette er et sjovere alternativ til at bøvse en baby af og hjælpe den med at slappe af trods effekterne af gasser. Du kan gøre det med eller uden særlige olier og også bruge det som en måde at knytte bånd til dit barn på. Gør det med uret, forsigtigt, og prøv at lede bøvsen hele vejen ud.

Du kan også bruge spædbarnsmassage på andre områder af dit barns krop, f.eks. på arme, ben og skuldre. På den måde mindsker du irritabilitet på grund af luft i maven og skaber samtidig rolige stunder.

Lav cyklebevægelser med benene

Dette er en anden teknik, du kan anvende, når du bøvser dit barn af. Der er flere måder at gøre det på, men følgende er de mest effektive:

 1. Læg dit barn fladt på ryggen.
 2. Tag din babys ben og lav en cyklende bevægelse. Sørg for at gøre det langsomt, og at cirklen er så stor, som benet kan nå.
 3. Et alternativ til cykelbevægelsen er at strække deres ben ud og derefter bringe dem i en bøjet stilling op til brystet. Hold dem der i ti sekunder og gentag derefter.
 4. Gør dette i 5-10 minutter to eller tre gange om dagen.

Dette lille trick er også nyttigt til at lindre forstoppelse hos spædbørn. Andre ting, du kan prøve, er at skifte sutten på flasken ud med en anti-luft-sut og at være opmærksom på dit barns adfærd, når han eller hun begynder at spise rigtig mad.

Hvornår skal du gå til lægen?

Hvis symptomerne fortsætter efter seks måneder, er det bedst at konsultere en specialist for at få en mere præcis diagnose. Allergier eller intolerance over for visse fødevarer kan udløse episoder af denne type, og det er tilstande, der kræver specifik behandling.

Hvis du er konsekvent med besøg hos børnelægen i løbet af de første måneder af livet, er det naturligvis sandsynligt, at eventuelle problemer som dette vil blive opdaget tidligt. Derfor er det vigtigt at overholde alle aftaler med din børnelæge. Du bør betragte dem som vigtige for dit barns helbreds skyld.

Hvis der opstår værre symptomer, f.eks. blod i afføringen eller feber, er det et advarselstegn, der skal undersøges hurtigt. I disse situationer skal du kontakte din læge.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man lindre en babys kløende tandkød
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man lindre en babys kløende tandkød

Hvis din baby er urolig, undrer du dig måske over, hvordan man kan lindre en babys kløende tandkød. Vi har nogle gode råd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cohen-Silver  J., & Ratnapalan S. Management of Infantile Colic: A Review. Clinical pediatrics. 2009; 48 (1): 14-17.
  • Díaz Mendoza, L. O., & Vera Torres, D. S. Relación entre la introducción prematura de la alimentación complementaria y la incidencia de enfermedades gastrointestinal. 2018. Tesis de grado.
  • Honeyman, C. A. S., Rios, M. A. L., & Diez, P. R. H. Desarrollo de la microbiota gastrointestinal en lactantes y su rol en salud y enfermedad. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas. 1974: 3 (10); 35-43.
  • Infante, D., Segarra, O., & Le Luyer, B.Dietary treatment of colic caused by excess gas in infants: biochemical evidence. World journal of gastroenterology: WJG. 2011: 17(16); 2104.
  • Llewellyn-Jones, J. D. Breastfeeding: a peaceful burp?. The Medical journal of Australia. 1980: 2 (8); 456-457.
  • Riitta S., M. Infantile colic: occurrence and risk factors. Eur J Pediatr. 1984; 143: 108–111.
  • Sferra, T. J., & Heitlinger, L. A. Gastrointestinal gas formation and infantile colic. Pediatric Clinics. 1996:  43(2); 489-510.
  • Vega Franco, Leopoldo. Rev. invest. clín ; 45(6): 605-12, nov.-dic. 1993. Desarrollo del aparato digestivo: implicaciones médico-dietéticas en lactantes. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-138983
  • Can Fam Physician. 2019 Mar; 65(3): 204–211. “Something is wrong with your milk”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515974/
  • Korean J Pediatr. 2017 Mar; 60(3): 70–76. Published online 2017 Mar 27. doi: 10.3345/kjp.2017.60.3.70. Maternal food restrictions during breastfeeding. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383635/
  • Child Care Health Dev. 2015 Jan;41(1):52-6. doi: 10.1111/cch.12166. Epub 2014 Jun 9. A randomized controlled trial of burping for the prevention of colic and regurgitation in healthy infants. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24910161/
  • AMA Pediatr. 2014 Mar;168(3):228-33. Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomize. doi: 10.1001/jamapediatrics.2013.4367.
  • J Am Coll Nutr. 2014;33(2):136-46. Milk protein-based infant formula containing rice starch and low lactose reduces common regurgitation in healthy term infants: a randomized, blinded, and prospective trial. doi: 10.1080/07315724.2013.828578.
  • Aktas, Songul & Alemdar, Dilek. (2018). Correlation between Infantile Colic and Maternal Breastfeeding Self-Efficacy, Breastfeeding Success and Breast Milk Amount. Journal of tropical pediatrics. 65. 10.1093/tropej/fmy054.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.