Vigtigheden af forspil før sex

Forspil er et vigtigt aspekt af seksuelle forhold. På trods af dette er det et overset aspekt. Hvad er fordelene ved det? Hvad skal du gøre?
Vigtigheden af forspil før sex
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Seksualitet bør være en kilde til nydelse, afslapning og menneskelig kontakt. Men for mange mennesker er seksuelle møder ikke så tilfredsstillende. Dette har en tendens til at ske på grund af fraværet af forspil. Det siges ofte, at kvinder er dem, der har mest brug for det, men mænd har også gavn af det. Find ud af alt om vigtigheden af forspil i dag.

Den daglige rutine, travlhed og forpligtelser giver os ikke altid tid eller energi til at passe ordentligt på vores sexliv. På grund af dette bliver sex for mange par monotont og automatisk og fokuserer kun på penetration.

Hvis vi indser vigtigheden af forspillet, betyder det, at vi tager det roligt, nyder øjeblikket og virkelig søger at nyde den fælles tid sammen. Vil du vide mere om det?

Hvad er vigtigheden af forspil?

Forspil omfatter alle de aktiviteter, der finder sted, før vi har sex. Faktisk falder enhver handling eller ethvert element, der er med til at skabe en gunstig atmosfære og øge begæret hos begge partnere, ind under denne kategori.

Vi ved alle, at disse indledende aktiviteter findes, og selv om både mænd og kvinder ønsker og nyder dem, tillægger vi dem ikke altid den betydning, de fortjener. Det er vigtigt at huske, at vi ikke er maskiner. Vi er komplekse væsener med en krop, et sind og følelser, og disse tre komponenter spiller en vigtig rolle i det seksuelle møde.

Forspil og lege før sex er med til at øge lysten og ophidselsen, hvilket er de to første faser af den menneskelige seksuelle reaktion. Uden dem falder vi næsten direkte ind i plateau- og orgasmefaserne og fratager os selv en grundlæggende del af processen. Så hvorfor gå glip af dette?

Par forstår vigtigheden af forspil

Tag et kig på denne spændende artikel: Tre sexproblemer hos kvinder, og hvad du skal gøre ved dem

Vigtigheden af forspil: Fordelene

Fordelene og betydningen af forspil er både fysiske og psykologiske. Især gør de sex til en meget mere komplet og givende oplevelse. Her er nogle af dets vigtigste virkninger.

Forhindrer, at samleje bliver ubehageligt eller smertefuldt

Forspil øger ophidselsen og skaber en række ændringer i kroppen, der forbereder den på den seksuelle akt. For at være mere præcis, når det gælder kvinder, hjælper det med at producere en korrekt smøring og udvidelse af skeden. Derved undgås det ubehag eller den smerte, der kan opstå, når forspillet ignoreres.

Øger og forlænger nydelsen

Når lysten øges, er der en større modtagelse af stimuli. Blikkene, kyssene, kærtegnene. Hver enkelt handling udleves og nydes meget mere intenst. På den måde forlænges nydelsen og tiden forlænges, så længe partnerne ønsker det. Fokus er ikke på at nå orgasme, men på at nyde hvert øjeblik.

Desuden er al seksuel aktivitet meget mere behagelig, når der er opnået et højt niveau af ophidselse. Af samme grund vil det at afsætte lidt tid til forspil gøre mødet mere lidenskabeligt og tilfredsstillende for jer begge.

Forebygger seksuelle dysfunktioner

Forspil kan forebygge forekomsten af visse seksuelle dysfunktioner, fordi det er med til at fokusere opmærksomheden på nydelse frem for på præstation. Samtidig giver det mulighed for større kommunikation og eftergivenhed mellem parret.

Forbedrer den følelsesmæssige forbindelse og intimitet

Vi må ikke glemme, at sex har en følelsesmæssig komponent, især hvis det praktiseres mellem to mennesker, der er engagerede i hinanden. Derfor er forspil en god allieret til at øge forbindelsen og følelsen af intimitet. At afsætte tid til forspil kan være med til at styrke båndet og tilliden mellem begge partnere.

Hvordan udøver man forspil?

Når det kommer til forspil, er der ingen grænser ud over gensidigt samtykke. Tværtimod kan kreativitet være det bedste redskab. Selvfølgelig kan forspil omfatte kys, kærtegn og ord, der tales forførende, men det handler om meget mere end det. Her er nogle idéer til dig:

  • Send sms’er til din partner og fortæl ham/hende, hvor meget du har lyst til ham/hende. Dette vil skabe en forventning, som vil stige i løbet af dagen, indtil I mødes. Du kan også lægge en seddel et sted i huset.
  • Skab et ophidsende miljø ved hjælp af stearinlys, dufte, lingeri eller blød musik. Stimulering af sanserne er afgørende for at vække lysten.
  • Du kan introducere noget sexlegetøj og andre lege som f.eks. håndjern, lommetørklæder, sexterninger, kort med spørgsmål og udfordringer.
  • Rollespil. Det kan være meget stimulerende for jer begge at påtage jer forskellige roller og opfylde visse fantasier.
  • Brug seksuel assertivitet. Vær ikke bange for at spørge din partner, hvad han/hun vil have, udtryk, hvad du føler, og prøv forskellige former for stimulering.
  • Brug cremer eller olier til at massere din partner. Bagefter kan I to bytte roller.
Par bruger håndjern

Find ud af mere her: 5 tips til et bedre sexliv

Vigtigheden af forspil: Det hjælper os med at nyde øjeblikket

Det vigtigste er først og fremmest at fokusere opmærksomheden på øjeblikket. I bør så vidt muligt lægge alt andet og alt det pres, der er i livet, til side for at nyde tiden sammen i ro og mag. Husk, at sex ikke er en sprint for at opnå en orgasme, men snarere et behageligt langdistanceløb, hvor I kan nyde hvert eneste skridt.

Det er indlysende, at vi ikke altid vil have den samme mængde tid til rådighed. Vi bør dog så vidt muligt ikke forsømme dette aspekt. Kvaliteten af vores seksuelle møder vil stige markant.

Det kan interessere dig ...
Doggystyle: Alt, hvad du behøver at vide om denne sexstilling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Doggystyle: Alt, hvad du behøver at vide om denne sexstilling

Doggystyle: Teknikker, fordele, ulemper. Alt, hvad du har brug for at vide om denne stilling. Vi vil fortælle dig alt i dag.  • Miller, S. A., & Byers, E. S. (2004). Actual and desired duration of foreplay and intercourse: Discordance and misperceptions within heterosexual couples. Journal of Sex Research41(3), 301-309.
  • Spengler González, L. M., de Dios Blanco, E., Roque Ortega, L., & Maurisset Moraguez, D. (2020). Dispareunia y vaginismo, trastornos sexuales por dolor. Revista Cubana de Medicina Militar49(3).
  • Campos, I., Civera, L., Córdoba, S., Del Amo, D., Díaz, A., Díaz, A., & Ferri, S. (2006). Respuesta Sexual Humana. Recuperado de http://mural.uv.es/majoan/Grupo2RespuestaSexualHumana.pdf