Hyperosmi: Overfølsomhed over for lugte

Øget følsomhed over for lugte kan betragtes som en fordel, men de personer, der har det, lider faktisk under det. Selv om det er en sjælden tilstand, er det en del af de mærkelige lidelser, der er relateret til vores evne til at lugte.
Hyperosmi: Overfølsomhed over for lugte

Sidste ændring: 09 maj, 2022

Overfølsomhed over for lugte er sjælden som lidelse, men hos nogle mennesker kommer den til udtryk i en mindre grad. Mange af os kender trods alt mennesker, som klart opfatter lugte på en forøget måde.

Det er ikke ligefrem en af de sanser, som man kan få mest gavn af. Derfor oplever de personer, der er født med eller gennemgår en periode med hyperosmi, at deres livskvalitet bliver forringet.

Navnet hyperosmi stammer fra græsk. Det er et ord sammensat af to mindre dele: Hyper, som betyder forøget, og osmia, som er lugtesansen. Hyperosmi er således en overfølsomhed over for lugte.

Forveksl ikke dette med øget følsomhed i mere almindelige situationer, f.eks. i forbindelse med graviditet. Ved diagnosticeret hyperosmi er der en sænkning af lugttærsklen. Når tærsklen sænkes, reduceres også den koncentration af stoffer, der kræves i luften for at opfatte en lugt.

Hyperosmi er meget sjælden. Der findes ingen pålidelige statistikker, der gør det muligt at vide med sikkerhed, hvor mange mennesker der er ramt på verdensplan. Der findes data om den modsatte lidelse, anosmi – tab af lugt – som rammer ca. 0,3% af befolkningen.

Forstyrrelser af lugtfølsomhed

Som nævnt er hyperosmi endnu en unormal situation inden for spektret af forstyrrelser af lugtfølsomhed, som medfører overfølsomhed over for lugte. I den anden yderlighed findes imidlertid anosmi, som nævnt ovenstående.

Hele sættet af disse forstyrrelser er dysosmi og består af:

 • Hyperosmi: Dette er den situation, vi vil gennemgå i denne artikel.
 • Parosmi: Er en anden sjælden tilstand, hvor hjernen ikke identificerer lugte korrekt og tilskriver en lugt karakteristisk for en anden. Disse mennesker kan opfatte en behagelig parfume som en ubehagelig lugt.
 • Fantosmi: En hallucination af lugte. Den person, der lider af denne tilstand, tror, at han/hun lugter noget, der ikke er der i virkeligheden, og som ville være umuligt at opfatte i virkeligheden.
 • Anosmi: Manglende opfattelse af lugte.
Menneskets næse

Fysiologiske årsager til hyperosmi

Øget følsomhed over for lugte kan forekomme i situationer, der er fysiologiske, dvs. i forbindelse med normale hændelser. Mange specialister mener, at der i disse tilfælde ikke er tale om hyperosmia, men om øget følsomhed.

Eksemplet par excellence er graviditet. Især i graviditetens første trimester oplever kvinder en øget lugtopfattelse, ofte i en sådan grad, at selve lugtesansen kan give kvalme, som er typisk for denne periode.

Afslutningsvis kan man sige, at den normale og naturlige udvikling af denne graviditetshyperosmi er, at den har en tendens til at forsvinde, efterhånden som ugerne går.

Det er de samme hormonelle ændringer, der bestemmer dens fremkomst og efterfølgende forsvinden. Hos nogle få gravide følger symptomet med dem under hele graviditeten.

Det er dog undtagelser, som kan være forbundet med hyperemesis gravidarum, der manifesterer sig med gentagne opkastninger og risiko for dehydrering.

Andre fysiologiske årsager til overfølsomhed over for lugte

To andre fysiologiske situationer med øget lugtfølsomhed er overgangsalderen og tiden før måltider. I overgangsalderen er hormonelle ændringer endnu en gang synderen. Før måltider er overfølsomhed over for lugte derimod en instinktiv kendsgerning, der stimulerer appetitten.

 • Hjernetumorer: Hvis udviklingen af en hjernetumor er placeret i de områder af hjernen, der regulerer lugtesansen, kan det påvirke den.
 • Cystisk fibrose: Cystisk fibrose er en sygdom, der har en tendens til at være lokaliseret i lungen og bugspytkirtlen. Men ved at påvirke flere kirtler og producere ekstremt meget slim tilstopper den luftvejene og ændrer lugtesansen.
 • Hyperthyroidisme: Man har fundet en forbindelse mellem hyperthyroidisme og hyperosmi, når det er en del af Graves-Basedow-sygdom.
 • Borreliose: Denne tilstand er en infektion med en bakterie. Flåtbid indfører mikroorganismen i menneskekroppen. Selv om de generelle symptomer ligner influenza, er der blandt tegnene en mulighed for hyperosmi.
 • B12-vitaminmangel: Ved ernæringsunderskud er der mangel på vitaminer. Så når vitamin B12-niveauet falder, påvirker det nervesystemet. Men hvis det involverer nerver, der er involveret i lugtesansen, kan der opstå hyperosmi.
 • Migræne: Før det egentlige migræneanfald begynder nogle tilfælde med en aura. Auraen er et af de tegn, der ofte kommer før migræne. Blandt disse tegn er øget følsomhed over for lugte en mulighed.
Kvinde dufter til olie for at tjekke for overfølsomhed over for lugte

Lær mere om: Hvornår er det nødvendigt at gå til en nefrolog?

Overfølsomhed over for lugte

Hvis du fornemmer, at du oplever en overfølsomhed over for lugte, er det højst sandsynligt et fysiologisk træk eller en særlig midlertidig stigning i din lugtesans. Du bør ikke blive bekymret i første omgang.

Men hvis du mener, at din lugtesans er overdrevet kraftig, og du mærker, at det påvirker din livskvalitet, så spørg en ekspert. Et par spørgsmål fra en fagperson og nogle få undersøgelser vil kunne vejlede dig i diagnosen.

Det kan interessere dig ...
Medfødt ufølsomhed over for smerte: Hvad er det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Medfødt ufølsomhed over for smerte: Hvad er det?

Medfødt ufølsomhed over for smerte indebærer en risiko for, at man kan lide af forskellige skader uden at være klar over det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Finelli PF, Mair RG (2008). Disturbances of smell and taste. En: Bradley WG, Daroff RB, Fenichel Gm, Jankovich J (Eds). Neurology in clinical practice, (pp 263-270). Philadelphia: Elsevier.
 • Harris, T. “A Case of Hyperosmia.” Ann. Otol., St. Louis 16 (1907): 74-76.
 • Kanwar, S. “Hyperosmia and hyposmia (First report) with burning mouth syndrome: case report.” Reactions 1628 (2016): 310-19.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.