Prøv de her 8 metoder til at bekæmpe svedlugt

Mange ting kan give forhøjet svedproduktion. Det er vigtigt at finde ud af hvad årsagen er, og handle derefter. Vi skal også huske vores hudtype, for at bekæmpe svedlugt.
Prøv de her 8 metoder til at bekæmpe svedlugt
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Der findes mange produkter på markedet til at bekæmpe perspiration. De markedsføres dygtigt, men er ofte ikke effektive. Et af de problemer som mange mennesker har, er kraftig svedlugt mange steder på kroppen. Det kan være ansigtet, underarmene, fødderne, eller andre områder. Prøv de 8 metoder til at bekæmpe svedlugt der er i denne artikel.

Denne svedproduktion kan skabe sociale vanskeligheder. Den tydelige lugt som sveden skaber bliver bemærket, såvel som skjolderne på tøjet.

Neden for kigger vi på de mest effektive metoder, som du bør kende for at begrænse perspiration.

At bekæmpe sved er ikke kun et spørgsmål om at forhindre plamagerne på tøjet, men også om at fjerne den ubehagelige lugt, og lade porerne trække vejret.

8 Effektive Metoder til at Bekæmpe svedlugt

1. Antibakteriel gele

Person der bruger gel

Tit, især når temperaturen stiger, begynder vi at svede kraftigt. Det er meget ubehageligt, både på grund af følelsen af sved, og lugten. De våde pletter på tøjet er også irriterende.

Hvis det sker, og du ikke lige har mulighed for at vaske dig eller gå i bad her og nu, er det en god ide at indgnide lidt antibakteriel gele på dine overarme. Dette vil begrænse lugten af sved, og gøre det af med bakterierne.

Læs også denne artikel efter “Prøv de her 8 metoder til at bekæmpe svedlugt”:

Sådan laver man hjemmelavet aloe vera gelé

2. Iltet vand

Iltet vand er et antiseptisk produkt som modvirker svedlugt ved at fjerne bakterierne.

For at bekæmpe perspiration med dette produkt skal du blot blande en lille skefuld iltet vand med en halv kop almindelig vand.

Smør dette på området ved underarmene.

3. Bagepulver

En anden hurtig løsning på problemer med svedlugt er en hjemmelavet mikstur, bestående af  bagepulver, vand og sukker.

Vi anbefaler denne artikel:

6 alternative anvendelser for bagepulver

4. Egebark

Egebark er en af de mest effektive midler der findes til at undgå overdreven svedproduktion. Du kan finde det på apoteker og lignende butikker.

Du kan lave en mikstur af en liter kogende vand og 5 skefulde revet egebark. Efter det har kogt, skal du lade det trække i 2 timer før du bruger det. Dette er en meget effektiv behandling.

En anden måde at få fordele af miksturen er ved at hælde det i en isterningebakke. Lad det fryse, og så er det nemt at gnide det på overarmen.

5. Alun sten

Kvinde der bruger alun sten

Alun sten er et mineral med antiperspirant virkning. Den modvirker svedlugt og svedskjolde, og er et fuldstændig naturligt produkt.

Dette mineral er meget nyttigt mod kraftig svedproduktion, da det har egenskaber som virker både antibakterielt og antiseptisk. Den gør også godt for huden, og porerne bliver ikke tilstoppede. Endnu en fordel er, at den ikke efterlader plamager under armene, som kemiske produkter gør.

6. Aluminiumklorid

Antiperspiranter og deodoranter der indeholder aluminiumklorid er blandt de metoder folk benytter sig af når sveden skal bekæmpes.

Afhængigt af formålet i de enkelte tilfælde, kan mængden af den aluminiumklorid som anvendes være højere eller lavere. Dette skyldes at det kan være giftigt i visse situationer. Faktisk mistænkes det for at være kræftfremkaldende.

7. Botox

Kvinde der har loeftet arm og siger ok - bekaempe svedlugt

Hvis du døjer med voldsom svedproduktion, unormal lugt, og skjolder på tøjet, kan en af løsningerne, ved kurbade, være insprøjtninger med botox i de ramte områder.

Ved at blokere for nerveenderne i svedkirtlerne, har brug af botox haft meget gode resultater. Virkningen af botox holder mellem 6 og 12 måneder, så behandlinger skal altså gentages jævnligt.

8. Laser

Endnu en effektiv metode er behandling med laser. Strålerne formindsker svedkirtlerne, og stopper deres aktivitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Maillard, H., & Dumont, P. (2012). Hiperhidrosis. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(12)63516-X
  • Instituto Médico Láser. (2013). Cuidados antes, durante y después de la depilación láser.
  • Hornberger, J., Grimes, K., Naumann, M., Glaser, D. A., Lowe, N. J., Naver, H., … Stolman, L. P. (2005). Identificación, diagnóstico y tratamiento de la hiperhidrosis primaria localizada. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(05)43302-6

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.