Cystisk fibrose: Ernæring og kost

En god kost kan hjælpe med at forhindre forringelse af lungefunktionen og reducere risikoen for infektioner. Find ud af, hvordan du planlægger en passende menu til at hjælpe dig med at behandle cystisk fibrose.
Cystisk fibrose: Ernæring og kost
Marta Jiménez

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Jiménez.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Den rigtige kost og ernæring er vigtige aspekter ved håndtering og behandling af cystisk fibrose. Hvorfor? Vi fortæller dig mere i denne artikel.

Cystisk fibrose (CF) er en genetisk sygdom, der er kronisk og degenerativ. Det påvirker hovedsageligt lungerne og fordøjelsessystemet. Hvad forårsager CF? En genmutation (defekt gen) ændrer et protein i kroppen, der påvirker slimudskillelse, og hvordan celler transporterer klorid og natrium.

Bugspytkirtlen påvirkes i nogle tilfælde af cystisk fibrose, selv til bugspytkirtlen svigter. Det betyder, at bugspytkirtlen ikke er i stand til at udskille de enzymer, kroppen bruger til at fordøje lipider (fedtstoffer).

Derfor spiller kost og ernæring en afgørende rolle både i, hvordan sygdommen udvikler sig over tid og i patientens livskvalitet. En god kost hjælper med at forhindre forringelse af lungefunktionen og reducerer risikoen for infektioner.

Hvorfor er nogle patienter med cystisk fibrose underernærede?

Underernæring er en faktor, der påvirker sygelighed og dødelighed, samt påvirker patientens livskvalitet negativt. Hvorfor kan CF forårsage underernæring? Det er på grund af en ubalance mellem kroppens energibehov og kalorieforbrug. Denne ubalance bestemmes af disse tre faktorer: Større energibehov, lavere kalorieindtag og større energitab.

 • Energiforbrug og stofskifte. Dit basale energiforbrug stiger. Lungesygdom sammen med infektioner og nedsat lungefunktion får det til at stige.
 • Nedsat kalorieindtag. Generelt er patienter med CF tilbøjelige til komplikationer, der begrænser deres evne til at indtage mad gennem munden, der medfølger fordøjelsesforstyrrelser på grund af et lavere kalorieindtag.
 • Tab af energi. Dette skyldes tab af næringsstoffer gennem personens afføring, da de ikke kan fordøje og absorbere næringsstofferne ordentligt, hvilket forårsager et energitab.
En række friske frugter, grøntsager, fisk og nødder

Anbefalinger om kost og ernæring til cystisk fibrose

Hvad er det første skridt at tage, før der foretages ændringer i din kost? Du skal kontakte en professionel for at foretage en grundig vurdering af dine nuværende kostvaner og kontrollere dine aktuelle kropsmålinger. Dit kropsmasseindeks (BMI) bør være omkring 22 kg/m² for kvinder og omkring 23 kg/m² for mænd.

En person med cystisk fibrose kan have en kost, der ligner en sund persons. Men de bør også tage andre faktorer i betragtning, såsom deres behov for et større energiindtag.

Anbefalinger:

 • Stigning i energiindtag. Din kost bør give mellem 120 og 150 procent af energibehovet til din alder og vægt. Hvis du opdager, at du stadig taber dig, skal du begynde at indtage over 150 procent af din krops energibehov.
 • Proteinindtag. Din kost bør også give dig mellem 120 og 150 procent af det anbefalede proteinindtag til din alder og vægt.
 • Kulhydrater. Disse bør udgøre omkring 40 til 45 procent af dit samlede kalorieindtag. Det er også en god idé for det meste at indtage komplekse kulhydrater og undgå simple sukkerarter for at hjælpe dig med at bevare kontrollen over dit blodsukkerniveau. Hvis du lider af alvorlige luftvejsproblemer, skal du reducere dit indtag til 30 procent. Husk, at et højt blodsukkerniveau kan forårsage en større inflammatorisk reaktion i kroppen, ifølge nyere forskning. Dette kan gøre din håndtering af sygdommen kompliceret.
 • Indtag af lipider. Dette bør være omkring 40 til 45 procent af dit samlede indtag. Sørg for, at du ikke indtager mere end ti procent af mættede fedtsyrer. Det er også nødvendigt at reducere dit indtag af transfedtsyrer. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Progress in Lipid Research kan disse fedtstoffer øge kroppens inflammatoriske reaktion og risikoen for forskellige sygdomme.
 • Mineraler. Din kost bør give dig en tilstrækkelig forsyning af mineraler, såsom calcium, zink, jern og natrium.
 • Fedtopløselige vitaminer. Du bør supplere din kost med vitamin A, D og E og afhængigt af dine personlige behov også med vitamin K.
Vitaminer er en vigtig del af kost og ernæring ved cystisk fibrose

Hvordan kan du følge disse anbefalinger?

En anbefaling er at opdele dit daglige kalorieindtag i tre hovedmåltider og to eller tre mellemmåltider. Som vi har set ovenstående, er det naturligvis meget vigtigt at øge dit energiindtag. Du bør inkludere sunde fødevarer i din kost, såsom:

 • Sunde olier, såsom ekstra jomfru olivenolie.
 • Nødder.
 • Fed fisk.
 • Fedtholdige mejeriprodukter som fløde, smør og ost.
 • Sukkerholdige fødevarer, såsom slik eller hjemmelavede desserter, is.

Kosttilskud

Nogle gange kan du opleve, at din kost ikke er tilstrækkelig til at dække dine behov. Hvis det er tilfældet for dig, kan kosttilskud være til gavn. Beriget mælk, tilskud af protein eller kulhydrat eller endda kunstig ernæring som enteral eller parenteral ernæring kan være nødvendig i ekstreme tilfælde.

Som vi nævnte ovenstående, er bugspytkirtlen i nogle tilfælde af CF påvirket så meget, at den ikke kan producere de enzymer, der er nødvendige for at fordøje eller absorbere fedt. Hvis enzymerne ikke leveres udefra, fjernes fedtet med afføringen. Denne tilstand er beskrevet mere detaljeret i tidsskriftet Gastroenterology and Hepatology.

En ordentlig kost til behandling af cystisk fibrose

Kost og ernæring er blandt nogle af de vigtigste aspekter ved behandling af cystisk fibrose. En tilstrækkelig kost kan gøre håndteringen af sygdommen lettere samt reducere komplikationer. Indtag altid antiinflammatoriske fødevarer, og prøv at undgå dem, der fremkalder en inflammatorisk reaktion i kroppen.

Hvis du har spørgsmål om din ernæring og kost, bør du kontakte en ernæringsspecialist. De kan hjælpe dig med at planlægge en kostplan, der passer til dine behov. Ved at være opmærksom på kost og ernæring, vil du lettere kunne leve med cystisk fibrose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • DiNicolantonio JJ., Mehta V., Onkaramurthy N., O’Keefe JH., Fructose induced inflammation and increased cortisol: a new mechanism for how sugar induces visceral adiposity. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (1): 3-9.
 • Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.
 • Domínguez Muñoz JE., Fisiopatología, diagnóstico y tratamiento de la insuficiencia pancreática exocrina en el paciente con pancreatitis crónica. Gastroenterología y Hepatología, 2005.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.