Hypofyseadenomer: Årsager og symptomer

De fleste hypofyseadenomer er godartede og langsomt voksende. Du kan identificere dem, fordi de forbliver inde i hypofysen eller i dets tilstødende væv.
Hypofyseadenomer: Årsager og symptomer
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 29 december, 2022

Hypofyseadenomer er unormal vækst af celler i hypofysen. De fastgøres til hypothalamus ved hjælp af en tråd af nerver og blodkar.

De fleste hypofyseadenomer er godartede og langsomt voksende. Læger kan identificere dem, fordi de enten forbliver inde i kirtlen eller i det tilstødende væv. Det er af denne grund, at de ikke spreder sig til andre dele af kroppen.

Nogle hypofyseadenomer kan forårsage, at hypofysen producerer overskydende hormoner. Andre får imidlertid kirtlen til at producere meget få hormoner.

Typer af hypofyseadenomer

Hypofyseadenomer er unormal vækst af celler i hypofysen. De fastgøres til hypothalamus ved hjælp af en tråd af nerver og blodkar.'

Hormonerne produceret af hypofysen regulerer meget vigtige funktioner i din krop. Disse funktioner har at gøre med udvikling, stofskifte, stressrespons og funktionerne af kønsorganerne gennem skjoldbruskkirtlen. De hjælper også med binyrerne, æggestokkene og testiklerne.

Hypofysen “lever” inde i det centrale nervesystem, og den regulerer mange grundlæggende funktioner i vores kroppe.

Årsagerne til hypofyseadenomer er ukendte. Nogle har dog arvelige komponenter. Således klassificeres de efter deres funktionalitet:

 • Funktionelle tumorer er dem, der producerer for mange hormoner og derfor kan forårsage forskellige problemer i kroppen. Symptomerne på dette varierer således afhængigt af det berørte hormon.
 • Ikke-funktionelle tumorer producerer ikke hormoner. Således er eventuelle symptomer direkte relateret til deres vækst.

Læs også: En simpel blodtest kan vise hvor din tumor er

Hvad forårsager hypofyseadenomer?

Tumorer i hypofysen har ofte ingen klar årsag. De forbliver ofte udiagnosticerede, fordi deres symptomer ligner symptomerne ved mange andre sygdomme, der er mere hyppigt forekommende.

Nogle af de sygdomme, der er relateret til unormale hormonniveauer, er imidlertid:

 • Cushings syndrom: Disse mennesker har en ansamling af fedt i deres ansigt, ryg og bryst. Dog taber de sig ofte på arme og ben.
 • Akromegali: Dette er en sygdom, hvor hænder, fødder og ansigt er større end normalt.
 • Kønshormoner i hypofysen påvirker østrogen og testosteron. Disse kan føre til mælkeproduktion hos kvinder, selvom de ikke er gravide eller ammer. De kan også mindske deres libido.

Symptomer på funktionelle hypofyseadenomer

Læge tjekker kvindes hals

Symptomerne på funktionelle adenomer afhænger af det overskydende specifikke hormon. Nogle af disse hormoner kan være:

Prolaktin

Et overskud af dette hormon forårsager ændringer i menstruationscyklusser, modermælkstrømning uden amning, mandlig impotens, hovedpine og synstab.

Kortikotropinhormon (ACTH)

Der er symptomer som vægtøgning, når der er for meget kortikotropinhormon. Der kan også være en knude i nakken eller violette striber på huden, knogleskørhed eller humørsvingninger. Der kan også forekomme uregelmæssige menstruationer.

Væksthormon

Forhøjede niveauer af væksthormon kan forårsage symptomer såsom overdreven kropsvækst eller følelsesløshed i hænder og fingre. Der kan også være ledssmerter og hovedpine.

Skjoldbruskkirtelstimulerende hormon (TSH)

Et overskud af TSH vil føre til symptomer som uregelmæssigt hjerteslag, rysten, vægttab, søvnbesvær og svedtendens.

Læs også: 4 kostvaner til at styrke din skjoldbruskkirtel

Symptomer på ikke-funktionelle adenomer

Disse typer af tumorer genererer komplikationer på grund af deres vækst ved ikke at påvirke nogen funktionel zone. De udøver enten pres på hypofysen eller beskadiger den blot.

Hypofyseadenomer forhindrer også kirtlen i at udskille passende niveauer af hormoner. Når niveauet for et specifikt hormon for eksempel er for lavt, fungerer kirtlen eller organet, der kontrolleres af dette hormon, ikke korrekt.

De mest almindelige symptomer på et ikke-funktionelt adenom er:

 • Hovedpine og synstab.
 • Tab af kropshår.
 • Mindre hyppige eller fraværende menstruationsperioder.
 • Hos mænd kan der være tab af ansigtshår, impotens og vækst i brystvæv.
 • En nedsat libido.
 • Langsommere vækst og seksuel udvikling hos børn.

Behandling mod hypofyseadenomer

Generelt er der flere behandlingsmuligheder for hypofyseadenomer. De involverer enten at fjerne tumoren, kontrollere dens vækst og/eller behandle hormonniveauer.

Det kan interessere dig ...
9 symptomer på hormonel ubalance der kan ses
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 symptomer på hormonel ubalance der kan ses

Du kan opleve symptomer på hormonel ubalance, selv om du ikke er klar over det. Når alt kommer til alt, kan en hormonel ubalance ske lettere, end d...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rojas, D. (2017). MANEJO DE LOS TUMORES DE HIPÓFISIS. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2017.01.008

 • Witte, F. (2005). Trastornos de la hipófisis. In Mente y cerebro. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

 • Nieman, L., & Swearingen, B. (2010). Síndrome De Cushing Y Enfermedad De Cushing. Bioscientifica.

 • García-Guzmán B, Portocarrero-Ortiz L, Dorantes-Argandar AA, Mercado M. HEREDITARY PITUITARY TUMOR SYNDROMES: GENETIC AND CLINICAL ASPECTS. Rev Invest Clin. 2020;72(1):8-18. doi:10.24875/RIC.19003186

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.