Ting, du aldrig bør opbevare på badeværelset

Det er ganske praktisk at have alle de ting, du har brug for før, under og efter brusebadet, ude på badeværelset, men der er ting, som du ikke bør have på badeværelset.
Ting, du aldrig bør opbevare på badeværelset
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 18 marts, 2023

Det er en forebyggende foranstaltning, at der er visse ting, man ikke bør opbevare på badeværelset på grund af rummets karakteristika.

Koncentreret fugtighed påvirker sammensætningen og effektiviteten af de produkter, du bruger til personlig hygiejne. Desuden har varme en tendens til at beskadige materialet af visse dele, for ikke at nævne den oxidation, som visse hygiejneredskaber er udsat for.

Ud over den bekvemmelighed, som det giver at have redskaberne inden for rækkevidde, er den utilstrækkelige plads i andre rum i huset en faktor, der påvirker opbevaringen af ting på et badeværelse. Men det er værd at vide, hvilke genstande man bør udelade for at undgå skader.

Hvorfor man ikke bør opbevare visse ting på badeværelset?

Den hast, hvormed mange mennesker bevæger sig rundt, får dem til at smide deres beskidte tøj på toiletlåget eller på gulvet. Ligeledes stiller mange shampoo og balsam på gulvet, hvis der ikke er hylder i bruseområdet. Begge disse handlinger er en fejl.

Ifølge Journal of Applied Microbiology minimerer tilstrækkelig renlighed i badeværelset potentialet for overførsel af patogener og kontrollerer lugte. Men disse rum er ofte lukkede, ventileringen er dårlig, og der bruges varmt vand, så de er en grobund for bakterier og infektioner, selv om hygiejnen er streng.

University of South Australia har foretaget en global gennemgang af bakterielle og virale farer i badeværelser. Undersøgelsen viste, at bioaerosoler kan overføres gennem defekte rørinstallationer eller ved at lade toiletlåg stå åbne.

De hævder, at forurenede dråber spredes over 1 meter, så det er ikke usandsynligt, at de kan berøre genstande i vasken.

Andre undersøgelser, såsom den, der er offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States, viser, at brusere specifikt tjener som en forbindelse for menneskelig interaktion med mikrober, da de dyrker patogener, der kan spredes under badning eller ved at berøre de ting, man har i rummet.

American Society for Microbiology bemærker på sin side, at den mikrobiota, der er forbundet med mennesker, såsom stafylokokker, er af varierende varighed på toiletternes overflader. Selv flere timer efter at have fjernet deres spredningsmidler.

Genstande, som du ikke bør opbevare på badeværelset

På baggrund af de foregående punkter er det tilrådeligt kun at tage det med i brusebadet, som du skal bruge til at tage et brusebad, og derefter fjerne det fra området. Undgå f.eks. at have ekstra toiletpapir og vatrondeller.

Men hvilke andre genstande bør du ikke opbevare på badeværelset? Gå ikke glip af nedenstående liste.

1. Tandbørster

Advances in Odontostomatology oplyser, at tandbørster huser vira, svampe og bakterier, så det er hensigtsmæssigt at beskytte dem mod mikroorganismer. Dette gøres ved at skylle og lufttørre uden for badeværelset og uden et låg.

Da dette er en opfordring og ikke en forpligtelse, kan du lade den blive på badeværelset, så længe du holder toiletlåget lukket, før du skyller ud.

Tandbørster på vask

2. Håndklæder

Håndklæder er både praktiske og dekorative på badeværelset, men det nytter ikke noget at rulle disse klude sammen for at gøre rummet pænt, hvis de ender med at blive oversprøjtet med vand. Og sandsynligvis med bakterier.

Gør det til en regel at skifte dit håndklæde hver uge, men gør det ikke til en vane at stable ekstra håndklæder op til pynt. Hvis du har en udsugningsventilator, kan du tænde den for at fremskynde tørringen af det våde håndklæde.

Problemet med tekstiler omfatter også tæpper. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) foreslår, at man ikke lægger tæpper, fordi de tilbageholder meget fugt.

3. Parfumer

En anbefaling fra Online School of Perfumery er at holde parfumer ude af badeværelset, så varme og lys ikke ændrer duften. Hvis der er tale om et dampbad, vil duftens molekylære struktur blive sur, og du vil få en nedbrudt parfume før tid.

4. Makeup

Hvis makeup står i et varmt og fugtigt badeværelse, er de omstændigheder, der fremmer dens ændring af svampe og bakterier, bedre. Som R-Biopharm forklarer, udgør kosmetik en ideel kanal for mikrobiologisk kontaminering, da den indeholder følgende ingredienser:

  • Vand.
  • Olier.
  • Proteiner.
  • Sukkerstoffer.
  • Vitaminer.

På samme måde kan de børster, du bruger til makeup, blive beskadiget og “opsamle” vanddråber, der er forurenet med fækale stoffer. Hvordan løser man det? Ved at opbevare dem i en lufttæt beholder væk fra badeværelset eller på et passende bord i soveværelset.

Hvis du anvender makeup med en ændret sammensætning, risikerer du hudlæsioner.

Kvinde lægger makeup

5. Smykker er ting, man ikke bør opbevare på badeværelset

Brug et smykkeskrin ude af badeværelset til at opbevare dine smykker, så de ikke bliver våde og bevarer deres farve. Det lyder gentagende, men fugt er den kontraproduktive faktor for alle genstande i vasken.

6. Barbermaskiner

En barbermaskine uden bladbeskyttelse kan forårsage en ulykke. Tilføj dertil, at dampen er skrap og oxiderer bladene.

Sørg for at fjerne barbermaskinerne, når du er færdig med at bruge dem. Og hvis du lader en skraber blive i rummet, så kun den, der er i brug, så fugten ikke ødelægger de andre.

7. Medicin

På badeværelserne er det almindeligt at have skabe til opbevaring af medicin. Medline Plus påpeger dog, at varme vil reducere styrken eller ødelægge medicin før udløbsdatoen.

Det er bedre at opbevare medicin på tørre og kølige steder, især kapsler og tabletter. Når pillernes belægninger nedbrydes, kan de forårsage irritation i maven.

Piller er eksempel på ting, man ikke bør opbevare på badeværelset

8. Elektronik

En højttaler til at lytte til musik under brusebadet, en hårtørrer og et glattejern er apparater, som ikke bør opbevares på badeværelset. Når de er i nærheden af vand, er der risiko for elektrisk stød.

Desuden reducerer temperaturen på badeværelset i høj grad elektronikkens levetid. Vandtætte højttalere er acceptable. For så vidt angår hårstylingapparater, er det bedst at opbevare dem et andet sted.

9. Bøger

Bøger og magasiner på badeværelset er en anden dårlig idé. Du kan tage dem med på et bestemt tidspunkt, men lad dem aldrig ligge der, da de absorberer fugt, indtil siderne bliver rynkede, plettede og mugne.

Ingen hastværk! Gør det til en vane ikke at opbevare ting på badeværelset, som har en anden plads

At opbevare genstande på badeværelset er en indlært og gentagende adfærd i familien. Det er ofte på grund af hverdagens hastighed. Det fører ubevidst til, at man opbevarer ting i disse rum.

En løsning er at indføre regler i hjemmet. Det er vigtigt at begrænse sådanne genstandes kontakt med fugt og høje temperaturer for at fremme deres bevarelse og reducere de negative virkninger, som ændringer ville have på sundheden.

Det kan interessere dig ...
19 tips til ekstra plads på badeværelset
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
19 tips til ekstra plads på badeværelset

Selvom det som regel er et mindre rum, kan badeværelset altid gøres mere hyggeligt ved at tilføje nogle dekorative genstande og pynteting.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.