Rengøring med damp i hjemmet: Fordele og ulemper

Damp hjælper med at fjerne genstridige pletter under rengøring i hjemmet. Metoden er praktisk og effektiv.
Rengøring med damp i hjemmet: Fordele og ulemper
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 13 marts, 2023

Rengøring med damp er en allieret i kampen mod genstridigt snavs og skidt. Disse maskiner er mere effektive end konventionelle rengøringsmetoder. I stedet for at bruge timer på at forsøge at fjerne pletter, bruger du maskinen og lader væsken arbejde.

Dampmaskinen desinficerer også og hjælper med at fjerne dårlig lugt. Det er funktioner, der giver point i beslutningen om at anskaffe et af disse apparater. De kræver ikke kemikalier. De indebærer heller ikke den fysiske indsats, der er forbundet med affedtning med en klud.

Hvordan drager man fordel af mekanismen? Det fortæller vi dig her.

Nytten af rengøring med damp

Ifølge forklaringen i Concept Encyclopedia er damp en fase af vand, der produceres, når det skifter fra flydende til gasformig tilstand, når det udsættes for en temperatur tæt på kogepunktet. Den har ingen farve eller lugt, men opfattes normalt som hvid og uklar, når den er gennemsyret af små vanddråber.

Dampens nytteværdi i forbindelse med rengøring viser sig ved at fjerne komplekse pletter og virus, bakterier og mider, især på tæpper, tøj og møbler. Ud over tekstiler hjælper damp også med at desinficere hjørner, som en kost eller moppe normalt ikke når.

Det anses for at være en miljøvenlig metode, fordi den udfører sine funktioner uden brug af kemikalier. Der findes tørre og varme damprensere, hvis aktivitet består i at opvarme vand og producere gas ved en temperatur på over 90 °C.

Der findes også våde og kolde damprensere, som ikke koger vand. Forskellen fra de foregående er, at de ud over at kræve flere liter, på grund af den kulde de udsender, ikke er designet til at fjerne bakterier eller svampe.

Vær forsigtig! Brug ikke damp på pap, papir, antikviteter eller malede overflader.

Hvordan udfører man rengøring med damp?

Damprensere er nemme at bruge. Ud over at være en intuitiv mekanisme er grundreglen at følge brugsanvisningen, så systemet fungerer effektivt.

Det anbefales, at du, inden du begynder at rengøre dit hjem, udfører en lille test for at gøre dig fortrolig med apparatet. Vælg et område, tænd maskinen og placér den et par centimeter væk fra overfladen.

For at opnå de bedste resultater anbefales det at støvsuge området en smule og fylde maskinens tank med varmt vand. Dette vil fremskynde kogeprocessen. Hvis du ønsker det, kan du putte lidt mild sæbe eller bagepulver i tanken.

Kvinde damper en skjorte

Fordele ved rengøring med damp

Der er flere fremragende fordele ved damprensere. Her er nogle af dem:

 • Rækkevidde: Dampen når frem til vanskelige steder, f.eks. hjørner og under møbler, på grund af den kraft, hvormed dampen udstødes.
 • Alsidighed: Deres måske mest anerkendte funktion er at affedte, men de fjerner også støv, tjener som strygejern, desinficerer fliser og fjerner lugt.
 • Kraft: Disse maskiners styrke er deres største attraktion, når de fjerner pletter. Der er snavs, der er svære at få af tekstiler, keramik, vægge og endda køkkenudstyr, men damp kan opnå det.
 • Bæredygtighed: Da den kun har brug for vand, er den en miljøvenlig enhed. Traditionel rengøring har en tendens til at være ledsaget af kemikalier, der er sundhedsskadelige og forurener miljøet.
 • Besparelser: Maskinens hastighed er vigtig for at udføre alle de planlagte opgaver og stadig have fritid. Hvad angår penge, indebærer det helt sikkert en investering, men du vil have en nyttig maskine til rengøring af næsten enhver overflade.
 • Hjælper med at lindre allergisymptomer: Med de høje temperaturer angriber dampen støvmider, svampe og bakterier, hvilket reducerer allergisymptomer. Ifølge International Journal of Immunopathology and Pharmacology er husstøvmider årsag til allergi hos mere end 10 % af den almindelige befolkning. 90 % af allergiske astmapatienter er følsomme over for disse spindedyr. University of Michigan Health anbefaler damprensere til at fjerne husstøvmider.

Ulemper

Selv om fordelene ved damprensere er konkurrencedygtige, er det relevant at afsløre de ulemper, som de medfører. En af dem har at gøre med dampningstid og -temperatur.

Mens varme dræber patogener, hævder Consumer Reports, at damp i 10 minutter på flise- eller mosaikgulve nedbryder dem. Og hvis du bruger dem på trægulve, kan de blive skæve.

Lad os se på andre ulemper:

 • Størrelse: Der findes bærbare modeller, men nogle damprensere er så store, at de er trættende at håndtere.
 • Pris: De er ikke så økonomiske som en almindelig moppe og kræver en genopfyldning af vandtanken, hver gang du gør rent.
 • Fugt: Der vil altid være noget fugt, og du er nødt til at fjerne den. Hvis du ikke gør det, vil det give dårlig lugt og fremme spredning af svampe.
 • Hastighed: Hvis du ikke fylder dem med varmt vand for at begynde at desinficere, skal du vente på, at det bliver varmet op.
 • Risiko for forbrændinger: Centers for Disease Control and Prevention (CDC) peger på vanddamp som en af de vigtigste årsager til skoldninger. For at undgå ulykker er det hensigtsmæssigt at beskytte hænderne med handsker.
En husstøvmide

Hvad du skal huske på

For at udnytte alle fordelene ved rengøring med damp i hjemmet skal du huske at læse producentens råd i detaljer. Brug også sikkerhedsudstyr for at mindske sandsynligheden for ulykker.

Sidst men ikke mindst kan du bruge maskinen i køkkenet, badeværelset og soveværelset på forseglede overflader som f.eks. vinyl og keramiske fliser. Det virker også på gardiner og madrasser. Andre svage materialer ville gå i stykker med varmen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.