Hvorledes immunsystemet behandler virusinfektioner

Det er vigtigt at vide, hvordan immunsystemet behandler virusinfektioner, for at kunne bekæmpe dem. I disse tider med COVID-19-pandemien er forskningen på dette område blevet mangedoblet for at kaste lys over de immunologiske processer.
Hvorledes immunsystemet behandler virusinfektioner
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 22 oktober, 2022

Viden om, hvordan immunsystemet behandler virusinfektioner, er af største vigtighed i processen med at etablere antiviral terapi. Husk på, at vira ikke er bakterier, og at antibiotika derfor ikke har nogen virkning på dem.

Laboratorier har gjort store fremskridt med hensyn til at skabe antivirale og antiretrovirale lægemidler til bekæmpelse af partikler som hepatitis C-virus og human immundefektvirus. De har endda været i stand til at reducere de virusbelastninger, der stabiliserer patienterne.

Der er dog et større problem ved kroniske virusinfektioner, nemlig overlapning af sygdomme. Mange mennesker, der er inficeret med vira, er superinficeret af bakterier eller svampe. Det er tilfældet med den aktuelle coronavirus, hvor bakteriel lungebetændelse finder sted samtidig.

Nogle undersøgelser kombinerer infektioner for at afsløre de intime mekanismer i immunsystemets kamp mod virusinfektioner. Det er tilfældet med nyere forskning fra University of Birmingham, der blev offentliggjort i slutningen af februar.

Forskningen for at lære, hvordan immunsystemet behandler virusinfektioner

Den artikel, vi henviser til, blev offentliggjort i tidsskriftet PLOS Pathogens af forfattere med tilknytning til University of Birmingham, Pirbright Institute og University College of London. Forskningen blev ledet af professor Robin May.

I undersøgelsen analyserede forskerne virusinficerede hvide blodlegemer, som blev udsat for en bestemt svamp: Cryptococcus neoformans. Det er en opportunistisk svamp. Det vil sige, at den slår sig ned hos mennesker med et svagt immunforsvar.

Sammenligningen mellem det, der sker i et laboratorium, og det, der sker i virkeligheden, er ekstremt vigtig. Sygdomme som f.eks. det erhvervede immundefekt syndrom (HIV) forårsager en udtynding af forsvaret. Dette forårsager ikke døden i sig selv, men ved superinfektion.

Opportunistiske svampe udnytter værtens svage immunforsvar til at slå sig ned og formere sig. I sidste ende opstår komplikationer og endog døden som følge af lungebetændelse, ikke som følge af den oprindelige virus.

Illustration af, hvordan immunsystemet behandler virusinfektioner

Hvad blev opdaget i denne forskning?

Den første antagelse i forskningen var, at der er to processer, hvormed immunsystemet behandler virus- og svampeinfektioner. I tilfælde af virus opsluger de hvide blodlegemer partiklerne i en mekanisme, der kaldes fagocytose.

Selv om fagocytose er den vigtigste proces, der finder sted ved svampe, sker der nogle gange det modsatte; nemlig at den hvide blodcelle udstøder det smitsomme stof. Dette kaldes “vomocytose”, og selv om det ikke er det mest almindelige resultat, var det aksen for opdagelsen.

Ved at observere under mikroskopet, hvordan de hvide blodlegemer håndterer to infektioner på samme tid, var det tydeligt, at vomocytosen ville accelerere markant, efter at der blev indsat en virus i ligningen. Det betyder, at de hvide blodlegemer udviser svampe hurtigere fra deres indre, hvis de skal bekæmpe en virus.

Forskergruppens antagelse er, at immunsystemet fremskynder udvisningsprocessen for at kunne bekæmpe en anden angriber. Vi ved ikke, om det er mere effektivt eller ej. Men det ser ud til, at der er en slags intern intelligens, der beslutter, hvor indsatsen skal koncentreres i kampen.

Hvide blodlegemer bekæmper virus
Hvide blodlegemer er ansvarlige for at bekæmpe virus, bakterier og svampe, der trænger ind i kroppen.

Hvad er fordelen ved denne opdagelse?

Forskningen kaster lys over et kontroversielt og farligt emne for patienter med et kronisk svagt immunforsvar. Hvis vi f.eks. ved, hvordan immunsystemet behandler virusinfektioner, især når der er tale om et opportunistisk virus, kan vi bedre hjælpe AIDS-patienter.

Hensigten med denne forskning er at nå frem til en behandlingsprotokol for opportunistiske infektioner, der forbedrer overlevelsesraten for patienter med et svagt immunsystem. Lad os ikke glemme, at disse patienter dør på grund af et smitstof, der sætter sig fast i en svækket krop og er umuligt at behandle.

Hvis der ud over svampemidler, antibakterielle midler og antivirale midler fandtes behandlinger, der stimulerer immunsystemet, kunne vi forbedre effektiviteten af de hvide blodlegemer. Dette er ikke et uvæsentligt problem, når man tænker på, at 200.000 mennesker dør af dette hvert år.

Ikke desto mindre er det berettiget at spørge, om denne hurtige udvisning af svampen fra immunsystemet ikke frigør den til yderligere at skade organerne. Hvad nu, hvis accelerationen i virkeligheden er en ineffektivitet i forsvarsmekanismen og ikke en naturlig intelligens? Mere forskning vil kunne svare på dette spørgsmål.

Immunsystemet behandler virusinfektioner, men det er ikke det eneste

I vores dagligdag er det på grund af tilstedeværelsen af coronavirus vigtigt at huske, at virusinfektioner ikke er de eneste trusler. Selv om SARS-CoV-2 får al opmærksomheden, fortsætter bakteriel lungebetændelse, influenza og svampeinfektioner. Et sundt immunsystem er således vores nøgle til et liv med færre infektioner.

Det kan interessere dig ...
Hvordan temperaturændringer påvirker immunsystemet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan temperaturændringer påvirker immunsystemet

Når temperaturen stiger, er forkølelser og influenza mindre almindelige. Ved du, hvordan temperaturændringer påvirker immunforsvaret?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Seoane, Paula I., et al. “Viral infection triggers interferon-induced expulsion of live Cryptococcus neoformans by macrophages.” PLoS Pathogens 16.2 (2020): e1008240.
  • de León Delgado, Joel, et al. “SARS-CoV-2 y sistema inmune: una batalla de titanes.” Horizonte Médico (Lima) 20.2 (2020): 3-4.
  • Espinosa, Argelis del C. Respuesta inmunitaria pre y post vacunación con influenza del paciente con virus de inmunodeficiencia humana, clínica de terapia antirretroviral del hospital regional de Veraguas, Dr. Luis Fábrega. 2018. Diss. Universidad de Panamá, 2018.
  • Rincón, Olga L., et al. “Virus del papiloma humano, respuesta inmune y cáncer cervical: una relación compleja.” Revista colombiana de obstetricia y ginecología 58.3 (2007): 202-212.
  • Sánchez R, Sánchez E, Rodríguez N. La respuesta inmune antiviral. Rev Cubana Med Gen Integr. 1998; 14(1).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.