Findes der en vaccine mod lungebetændelse eller ej?

Der findes faktisk en vaccine mod lungebetændelse, og der er to hovedversioner af den: PPSV23 er rettet mod 23 typer af lungebetændelsesfremkaldende bakterier, og PCV13 er rettet mod yderligere 13.
Findes der en vaccine mod lungebetændelse eller ej?

Sidste ændring: 25 september, 2021

Det er ikke let at svare på spørgsmålet om, hvorvidt der findes en vaccine mod lungebetændelse eller ej. Det mest ligetil svar er ja, på en måde. Det skyldes, at der er forskellige typer lungebetændelse, og at ingen vaccine er rettet mod dem alle.

Lungebetændelse er den hyppigste dødsårsag på verdensplan som følge af infektioner. Det er en alvorlig sygdom, der kan blive dødelig under visse omstændigheder. Den giver altid betændelse i lungerne og skader på vævet i disse organer, hvilket undertiden forringer livskvaliteten på mellemlang og lang sigt.

Læger insisterer på, at en af de mest effektive måder at modstå sygdommen på er ved at vaccinere mod lungebetændelse og influenza. Mange mennesker lader sig ikke vaccinere, fordi de ikke er klar over de alvorlige risici, som disse sygdomme udgør.

Risici ved lungebetændelse

Der er et stort antal dødsfald på verdensplan som følge af lungebetændelse med pneumokokker hvert år. Denne sygdom koster en ud af 20 personer, der får den, livet. Desuden er det den mest almindelige form for lungebetændelse og skyldes bakterier, der trænger ind i lungernes alveoler.

En anden infektion, der skyldes lungebetændelse, er pneumokokblodforgiftning, som forårsager dødsfald hos en ud af fem personer, der får den. Pneumokok-meningitis har de samme tal og en berygtet sværhedsgrad. Alle disse infektioner skyldes Streptococcus pneumoniae-bakterier, hvis fælles navn er pneumokokker.

Disse bakterier forårsager alt fra milde til alvorlige infektioner, der spredes ved kontakt, ved nærhed til inficerede personer og fra dråber, der spredes ved hoste og nysen.

Nogle asymptomatiske personer kan overføre sygdommen, så mange af de smittebærende personer har faktisk ikke tydelige tegn på lungebetændelse. Derfor er det vigtigt at vaske hænder så ofte som muligt.

Røntgen af lunger

Vaccine mod lungebetændelse

Vaccinen mod lungebetændelse giver beskyttelse mod alle former for pneumokokinfektion – undtagen dem, der er forårsaget af svampe. De er derfor en effektiv foranstaltning til at passe på luftvejene.

Den vaccine mod lungebetændelse, der er tilgængelig i øjeblikket, er pneumokokpolysaccharidvaccinen eller PPSV23. Den beskytter mod 23 typer bakterier, der forårsager pneumokoksygdom. Der findes også den konjugerede pneumokokvaccine (PCV13).

De fleste mennesker har brug for en dosis PPSV23 hvert femte år for at beskytte mod sygdommen. Kun for højrisikopatienter anbefales den anden dosis af denne vaccine før eller sammen med PCV13.

Desuden bør der gå mindst et år mellem doserne. Derudover skal en læge angive, hvilken vaccine der er bedst for hver enkelt patient, og hvor mange doser de har brug for, alt efter deres specifikke helbredstilstand.

Hvem har brug for en vaccine mod lungebetændelse?

Kvinde skal til at have vaccine mod lungebetændelse

Lungebetændelse kan ramme personer i alle aldre og med alle sygdomme. Men i princippet bør voksne over 65 år vaccineres, da de er den mest udsatte befolkningsgruppe.

Det er normalt, at ældre først får PCV13, efterfulgt af PPSV23 et år senere. Når de har modtaget en PCV13 i en yngre alder, må de ikke modtage en ny. Under alle omstændigheder vil lægen afgøre, hvad der er bedst i hvert enkelt tilfælde.

Desuden bør børn under 5 år og voksne med kroniske luftvejs-, hjerte- eller leversygdomme få en vaccine. Den er også nyttig hos personer med nedsat immunforsvar, som har cochlear-implantater, ryger cigaretter eller drikker store mængder alkohol.

Bivirkninger af vaccinen er sjældne. Generelt er det kun i nogle tilfælde, at den forårsager rødme eller let hævelse i armen. Personer med tidligere allergiske reaktioner over for en af komponenterne bør dog ikke få den.

Forebyggelse er altid bedre

Eksistensen af disse vacciner mod lungebetændelse er en opfordring til at forebygge sygdommen. Deres tilgængelighed gør det muligt for personer med høj risiko for alvorlige former for sygdommen at undgå den.

Sundhedspersonale vil angive det, når det er nødvendigt. Kontakt din læge, hvis du mener, at du måske hører til højrisikogrupperne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Benedicto, R. M., Ordóñez, M. A. G., González, J. L., & Castillo, J. C. (2003). Bacteriemia neumocócica en el adulto en un hospital de tercer nivel. In Anales de medicina interna (Vol. 20, No. 11, pp. 563-568). Arán ediciones.
  • Biagini, L., Pezzani, M., Rojas, R., & Fuentealba, F. (2018). Cost-Utility Study of PCV13 Versus PPSV23 in Adults in Chile. Value in health regional issues, 17, 194-201.
  • Jover Díaz, F., Andreu Giménez, L., Roig Rico, P., Cañizares Navarro, R., Ortiz de la Tabla, V., & Cuadrado Pastor, J. M. (2003, May). Factores pronósticos, mortalidad e indicaciones de vacunación en la neumonía neumocócica bacteriémica. In Anales de Medicina Interna (Vol. 20, No. 5, pp. 55-56). Arán Ediciones, SL.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.