Svampeinfektion i skeden: Årsager og løsninger

For at fremskynde helingen efter en svampeinfektion i skeden kan man prøve nogle naturlige midler, som har svampedræbende egenskaber. De kan hjælpe med at stoppe, at Candida albicans vokser.
Svampeinfektion i skeden: Årsager og løsninger

Sidste ændring: 25 august, 2022

En svampeinfektion i skeden er en gængs lidelse, som typisk udvikler sig fra væksten af svampen, Candida albicans. Denne mikroorganisme lever naturligt i skeden, men den kan formere sig på grund af bestemte faktorer.

Som en konsekvens af det oplever du måske symptomer såsom problemer med betændelse, kløe og udflåd. Nogle gange kan det derudover forårsage en dårlig lugt eller smerte under sex. Hvad er årsagerne? Kan du behandle det med naturlige midler?

I denne artikel ønsker vi at svare på disse spørgsmål. Vi vil også tale om dets primære symptomer og nogle tips til at forebygge det.

Læs med!

Årsager til en svampeinfektion i skeden

Svamp kan forårsage en svampeinfektion i skeden

Der er masser af mikroorganismer, som naturligt lever i skeden. Candida svampen er en af dem. I en normal tilstand hjælper bakterien, Lactobacillus, med at holde væksten af den under kontrol for at forebygge ubehag.

Når der er en ubalance, formår svampen dog at vokse voldsomt og forårsage en infektion. Det kan være konsekvensen af:

 • At have taget antibiotika i lang tid.
 • Graviditet og hormonelle ændringer.
 • Svækket immunsystem.
 • Ukontrolleret diabetes.
 • Dårlige kostvaner.
 • Stress og søvnløshed.

Hvis en svampeinfektion i skeden er tilbagevendende eller ikke forsvinder med almindelig behandling, stammer det måske ikke fra Candida svampen. I disse tilfælde er det vigtigt at gå til lægen og få lavet nogle tests.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Brun udflåd fra skeden: Hvad betyder det?

Symptomer

Der er forskellige symptomer på en svampeinfektion afhængig af årsagen til sygdommen. Hvis det er en mild infektion, føler du måske kun kløe eller bemærker ændringer i udflåden. Hvis det bliver værre, kan du dog også opleve:

 • Hævelse omkring skeden.
 • Smerte under sex.
 • En brændende fornemmelse under vandladning.
 • Irriteret hud.
 • Udslæt.
 • Klumpet, grålig udflåd.

Naturlige midler til at bekæmpe en svampeinfektion i skeden

Alle svampeinfektioner er forskellige. Så det er vigtigt at tale med en læge, hvis du føler ubehag i nogle dage. Den traditionelle behandling af det inkluderer medicin såsom clotrimazol eller fluconazol.

Du kan behandle mildere tilfælde med nogle naturlige midler med svampedræbende og bakteriedræbende egenskaber. Selvom de ikke er så kraftfulde som midler på recept, så kan de behandle nogle symptomer. Kender du til nogen af dem?

Græsk yoghurt

Græsk yoghurt i træskåle

Probiotika i græsk yoghurt kan støtte behandlingen af svampeinfektioner forårsaget af Candida albicans. Disse levende bakterier, mere specifikt Lactobacillus acidophilus, kan hjælpe med at skabe et sundt miljø i skeden.

Sådan anvendes det:

 • Først skal du sikre dig, at du køber græsk yoghurt, som ikke har tilsat sukker. Sukker nærer faktisk svamp.
 • Derefter påføres det udenpå skeden.
 • Det hjælper også at spise en portion yoghurt om dagen.

Borsyre

Borsyre har antiseptiske og svampedræbende egenskaber, som hjælper med at kontrollere svampeinfektioner.  Forskning fra 2009 antydede, at det kan hjælpe med at behandle betændelse i skeden.

Det er vigtigt at vide, at i store mængder er det en aggressiv ingrediens. Det kan faktisk forårsage nyreskade, akut svigt af kredsløbet og endda dødsfald. Du bør derfor ikke bruge det på sprækket hud, og du kan ikke indtage det oralt.

Sådan anvendes det:

 • Til at behandle svampeinfektioner kan du opløse en lille teskefuld i en spand med vand.
 • Påfør det derefter på skedeområdet for at mindske ubehaget.

Bemærk: Brug ikke dette middel, mens du er gravid.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Hjemmemidler til behandling af svamp i skeden

Kokosolie

Kokosolie på glas

Kokosolie er en ingrediens med svampedræbende egenskaber, som kan hjælpe med at kontrollere svampen, Candida albicans. Så det kan behandle svampeinfektioner at bruge det regelmæssigt.

Sådan anvendes det:

 • Først skal du have fat i 100% økologisk, rent kokosolie.
 • Påfør det derefter på det berørte område.
 • Brug det hver dag, indtil du bemærker en forbedring.

Hvidløg

Uden tvivl er hvidløg stadig et af de bedste naturlige midler mod infektioner. Ifølge resultater fra et laboratoriestudie kan hvidløg stadig bruges som et kraftfuldt middel til at kontrollere Candida albicans. Mere forskning er dog nødvendig for at kunne bekræfte disse effekter.

Sådan anvendes det:

 • For at drage nytte af dets egenskaber skal man indtage det råt dagligt.
 • Man kan også bruge det eksternt. Pres et fed hvidløg, hæld det i kogende vand og lad det køle af. Sigt det derefter og påfør væsken.

Bemærk: Under ingen omstændigheder bør du påføre hvidløg indeni skeden. Du kan opleve en brændende fornemmelse og smerte fra det.

Vild oreganoolie

Vild oreganoolie

Vild oreganoolie (Origanum vulgare) indeholder to kraftfulde svampedræbende substanser kendt som thymol og carvacrol. Disse komponenter hjælper med at stoppe eller forsinke væksten af Candida albicans svampen. Dette middel hjælper altså med at behandle svampeinfektioner i skeden.

Sådan anvendes det:

 • Først tilføjes tre dråber vild oreganoolie til kokosolie.
 • Derefter påføres det udenpå skeden med en blid massage.

Bemærk: Undgå at bruge olie, der ikke er fortyndet. Påfør det heller ikke indeni skeden. Husk, at du ikke bør indtage den æteriske olie oralt.

Afsluttende tanker om behandling af en svampeinfektion i skeden

Som det sidste varierer effektiviteten af disse naturlige midler. Beviserne er primært anekdotiske. På den anden side kan regelmæssig anvendelse af dem hjælpe med at behandle symptomerne indenfor nogle få dage. Hvis ubehaget bliver værre, er det dog bedst at tale med en læge.

Afhængig af hvor alvorlig infektionen er, har du måske behov for medicin på recept. Du har måske brug for at udføre andre tests for at udelukke andre lidelser.

Det kan interessere dig ...
Test af svampeinfektion – Find ud af alt om det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Test af svampeinfektion – Find ud af alt om det

Der er en test af svampeinfektion til at diagnosticere tilstedeværelsen af candida. Der er forskellige metoder til at bruge den. • Blostein, F., Levin-Sparenberg, E., Wagner, J., & Foxman, B. (2017). Recurrent vulvovaginal candidiasis. Annals of Epidemiology. https://doi.org/10.1016/j.annepidem.2017.08.010
 • Falagas, ME, Betsi, GI, y Athanasiou, S. (2006). Probióticos para la prevención de la candidiasis vulvovaginal recurrente: una revisión. Diario de la quimioterapia antimicrobiana. https://doi.org/10.1093/jac/dkl246
 • Xie, HY, Feng, D., Wei, DM, Chen, H., Mei, L., Wang, X., y Fang, F. (2013). Probióticos para la candidiasis vulvovaginal en mujeres no embarazadas. Base de Datos Cochrane de Revisiones Sistemáticas. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010496
 • Darvishi, M., Jahdi, F., Hamzegardeshi, Z., Goodarzi, S. y Vahedi, M. (2015). La comparación de la crema vaginal de mezclar yogurt, miel y clotrimazol en los síntomas de la candidiasis vaginal. Revista mundial de ciencias de la salud , 7 (6), 108-116. https://doi.org/10.5539/gjhs.v7n6p108
 • Reichman, O., Akins, R., & Sobel, J. D. (2009). Boric acid addition to suppressive antimicrobial therapy for recurrent bacterial vaginosis. Sexually Transmitted Diseases. https://doi.org/10.1097/OLQ.0b013e3181b08456
 • Ogbolu, D. O., Oni, A. A., Daini, O. A., & Oloko, A. P. (2007). In Vitro Antimicrobial Properties of Coconut Oil on Candida Species in Ibadan, Nigeria. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2006.1209
 • Nguyen, V. T. A., Le, T. D., Phan, H. N., & Tran, L. B. (2017). Antibacterial Activity of Free Fatty Acids from Hydrolyzed Virgin Coconut Oil Using Lipase from Candida rugosa. Journal of Lipids. https://doi.org/10.1155/2017/7170162
 • Shuford, J. A., Steckelberg, J. M., & Patel, R. (2005). Effects of fresh garlic extract on Candida albicans biofilms [1]. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. https://doi.org/10.1128/AAC.49.1.473.2005
 • Lemar, K. M., Turner, M. P., & Lloyd, D. (2002). Garlic (Allium sativum) as an anti-Candida agent: A comparison of the efficacy of fresh garlic and freeze-dried extracts. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2002.01707.x
 • Manohar, V., Ingram, C., Gray, J., Talpur, N. A., Echard, B. W., Bagchi, D., & Preuss, H. G. (2001). Antifungal activities of origanum oil against Candida albicans. Molecular and Cellular Biochemistry. https://doi.org/10.1023/A:1013311632207

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.