Infektion med bændelorm: Symptomer, årsager og behandling

Infektion med bændelorm er i mange tilfælde uden symptomer. Hos mange patienter kan det dog føre til fordøjelsesproblemer og neurologiske symptomer. I denne artikel vil vi beskrive dets årsager og mulige behandlinger.
Infektion med bændelorm: Symptomer, årsager og behandling

Sidste ændring: 03 januar, 2021

Infektion med bændelorm i tarmene er gængs blandt personer, der spiser råt okse- eller svinekød.  Ifølge information udgivet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) forårsager taeniasis (det medicinske navn for denne parasitiske sygdom) fordøjelsesubehag og neurologiske komplikationer i de mest alvorlige tilfælde.

Hvordan finder infektionen sted? Hvad er typerne af bændelorm, som rammer mennesker? Disse og andre spørgsmål kan dukke op, når man taler om denne parasit.

Nedenstående vil vi se nærmere på de mest relevante aspekter af denne parasit.

Sådan får man parasitten

Taenia er en slægt af parasitiske fladorme i cestoda klassen. De er ekstracellulære endoparasitter, eftersom de lever indeni værten, men de arbejder ikke på det cellulære niveau, som det er tilfældet med vira.

De har en kompleks livscyklus og afhængig af stadiet, der forårsager tilstanden, kan der opstå to sygdomme hos den inficerede person.

 • Voksne bændelorme producerer taeniasis, når de sætter sig i tarmene på den endelige vært.
 • Som larver og unge producerer de cysticerkose, som er en endnu mere alvorlig tilstand, der opstår, når disse er lokaliseret i forskellige organer og væv hos den ramte person.

I den voksne form er bændelorm formet som tydeligt segmenterede og flade orme.  I deres hoved eller scolex har de en række kroge, som giver dem mulighed for at sætte deres orale apparat fast på patienternes vægge i tarmene og nære af maden, som passerer igennem dem.

Illustration af bændelorm

En kompleks cyklus

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er den menneskelige bændelorm forårsaget af tre arter:

 • Taenia saginata eller oksebændelorm.
 • Taenia solium eller svinebændelorm.
 • En art af asiatisk oprindelse, taenia asiatica.

Det er vigtigt at understrege, at mennesker er de eneste definitive værter for denne parasit ulig mange andre sygdomme, der overføres fra dyr til mennesker. For at simplificere deres komplekse livscyklus kan vi opsummere trinene i tre primære:

 1. I første omgang udskiller et inficeret menneske æg eller segmenter af en voksen bændelorm i deres afføring, hvilket frigiver dem på jorden, hvor de kan forblive i op til flere måneder.
 2. Derefter kan svin eller kvæg ved et tilfælde indtage disse æg, og over længere tid sætter larverne sig i vævene på dyrene, hvilket fører til cysticerkose.
 3. Til sidst indtager mennesker dette kød inficeret med unge orme, og en af dem udvikler sig til voksen i tarmkanalen, hvilket afslutter cyklussen.

Menneskelig afføring -> kød fra inficerede svin eller kvæg -> tarmene.

Symptomer på infektion med bændelorm

De fleste tilfælde af infektion med bændelorm er uden symptomer. Nogle har dog lidelser i mavetarmkanalen og andre komplikationer. De kliniske manifestationer af taeniasis inkluderer de følgende:

 • Mavepine og tab af appetit.
 • Gradvist vægttab uden nogen åbenlys forklaring.
 • Generelt ubehag i maven.

Disse symptomer opstår ikke, indtil parasitten er stor. Med mindre en læge udfører en test af afføringen (hvor de kan se æggene fra en voksen bændelorm), kan en inficeret person have bændelorm i flere år uden at indse det.

Tilfældet med cysticerkose er dog meget anderledes. Det er faktisk en lidelse forårsaget kun af taenia solium. I dette tilfælde er mennesket ikke inficeret ved at spise kød med larven, men ved at indtage æggene direkte.

Parasitten forveksler dermed mennesket med mellemværten (svin eller kvæg) og producerer cysticerkose eller en invasion af larver i vævene i den menneskelige krop. Vi bør dog bemærke, at det ikke er den naturlige cyklus for bændelorm.

Derudover varierer de kliniske symptomer meget afhængig af de ramte væv. Når larven slår sig ned i hjernen, er neurologisike symptomer dog afgørende for at opdage sygdommen. Disse inkluderer de følgende:

 • Konstant og voldsom hovepdine.
 • Epileptiske anfald.
 • Desorientering.
 • Hukommelsestab.
Mand får epileptisk anfald

Måske du også vil være interesseret i at læse: Hvordan behandler man parasitter i tarmen?

Forebyggelse og behandling af infektion med bændelorm

Du kan behandle både cysticerkose og teaniasis med antiparasitiske lægemidler. Især i tilfælde af taeniasis er prognosen meget positiv. Cysticerkose kræver dog nogle gange operation, og hvis det ikke behandles, kan det være livsfarligt.

Den bedste forebyggelse i næsten alle tilfælde er god hygiejne og fødevaresikkerhed. Det er derfor, disse tarmparasitter er så sjældne i lande med høj indkomst: Fødevarerne følger strikse undersøgelser, og de undgå salg af kød med cysticerkose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.