Ingefærliljer: Sådan passer du dem

En art, der har brug for et tempereret klima og masser af vand for at kunne blomstre. Ingefærliljer er ideelle til udendørs og indendørs brug.
Ingefærliljer: Sådan passer du dem

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 17 november, 2023

Zantedeschia aethiopica, bedre kendt som ingefærliljer, er en art hjemmehørende i det sydlige Afrika, med en unik æstetik. Dens blomsterstande og dens karakteristiske store kopformede blomster gør den til en plante, der er meget udbredt som prydplante.

Det er en plante, der foretrækker tempererede klimaer, selv om den er meget alsidig og kan tåle forskellige temperaturer. På steder, hvor der forekommer frost, er det dog bedst at holde den indendørs. Hvilken anden pleje kræver den? Find ud af det her.

Karakteristik og oprindelse af ingefærliljer

Ingefærliljer har mange kælenavne, men deres videnskabelige navn er Zantedeschia aethiopica. De er en flerårig urteagtig plante i Araceae-familien. De er kendetegnet ved deres store blomster, som danner en slags hvid kop.

Det er dette, der har gjort den til en prydplante, så den er almindelig inden for blomsterdyrkning. Dens blomstring sker om foråret, men det er nødvendigt at følge visse anbefalinger for dens specifikke pleje, såsom at holde den væk fra frost og sørge for skygge og rigeligt med vand.

Det er en art, der er hjemmehørende i Sydafrika, hvor den vokser naturligt på steder med masser af vand. Men den dyrkes også i mange dele af verden med tempereret eller tropisk klima. Den er populær i Australien, Amerika og Europa. I Etiopien er den nationalblomst.

Eksempel på ingefærliljer

Hvad symboliserer ingefærliljer?

Det er en meget symbolsk art. Et af dens kælenavne – “Moses’ vugge” – forbinder den endda med den bibelske historie om denne profet. Det menes, at Nilens bredder, hvor Moses blev anbragt for at beskytte ham mod egyptisk forfølgelse, var prydet med denne plante. Derfor kunne den have fungeret som en “vugge” for det barn, der blev det hebraiske folks befrier.

Hvad angår dens daglige brug, forbindes ingefærliljer med renhed, held og lykke og en stærk spiritualitet. Derfor plejer den at blive givet som gave ved fødsler og konfirmationer. Paradoksalt nok er den også meget udbredt på kirkegårde, da den ofte gives som et offer til de afdøde.

Specifik pleje af ingefærliljer

Ved at fremme den optimale udvikling af ingefærliljer kan du nyde blomstringssæsonen. Dens karakteristiske hvide blomster varer ca. tre måneder og kan dukke op flere gange om året.

Med følgende pleje kan den vokse til en højde på mellem 10 centimeter og en halv meter, afhængigt af eksemplaret og pottens størrelse. Den er velegnet til både indendørs og udendørs.

Lys

Et af de vigtigste aspekter af ingefærliljens pleje er, at den ikke tåler direkte sollys – især ikke hvis det er intenst og vedvarende. Derfor anbefales det at placere den i et oplyst område, men uden direkte sol. F.eks. i nærheden af et vindue eller, hvis den er placeret udendørs, i skyggen af et træ.

Vanding

Den har brug for masser af vand, selv om det afhænger af årstiden. Når blomstringen nærmer sig om foråret, anbefales det at øge vandingen, endog til to gange daglig sprøjtning.

Når efteråret og de kolde måneder nærmer sig, bør vandingshyppigheden gradvist reduceres. På den anden side er det vigtigt at holde jorden fugtig, da den ikke tåler tørre forhold.

Gødning

Det er tilrådeligt at tilføre gødning, men kun et par gange om året. Dette er nødvendigt i vækstmånederne, dvs. i sensommeren og de tidlige forårsuger. En god mulighed er anvendelse af organisk gødning.

Reproduktion af ingefærliljer

Det er meget enkelt at dyrke denne plante, og der er flere måder at gøre det på – ved hjælp af stiklinger, løg eller frø.

  • Stiklinger. En af de mest almindelige metoder er at afskære et ungt skud med en smule rod fra den oprindelige plante. Dyrk det derefter i en anden potte med konstant luftfugtighed.
  • Løg. Løg kan fås i enhver specialforretning. De skal sættes ned i potten med jord og vandes, indtil de er fyldt med vand. Efter et par dage vil spirerne begynde at vokse.
  • Frø. Frø fås efter, at blomstringsstadiet er overstået. Når blomsterne falmer, er det muligt at høste dem.

Temperatur og luftfugtighed

Det andet vigtige aspekt ved pasning af ingefærliljer er luftfugtigheden. Den har brug for konstant fugt både om sommeren og om vinteren. For at opnå dette bør du sprøjte bladene hver dag eller anvende en luftfugter, der forbedrer de omgivende forhold.

Dette kan være effektivt, især om vinteren. I den kolde årstid skal den på trods af de lave temperaturer forblive fugtig, når brugen af varme har en tendens til at tørre rummet.

Hvis vejret udenfor er meget koldt, under 10 grader, er det desuden tilrådeligt at flytte den indendørs. Ingefærliljen er en plante til varmt vejr. Dens ideelle temperatur ligger mellem 18 og 25 grader celsius. Den kan tåle højere niveauer, men ikke meget lavere.

Liljer blomstrer udendørs

Skadedyr og sygdomme

De vigtigste skadedyr, der rammer ingefærliljer, er snegle, som lever i de store, tykke blade. Det er bedst at forhindre deres fremkomst, men de kan behandles med hjemmelavede midler eller pesticider.

Hvis bladene derimod begynder at få en gullig farve, har planten højst sandsynligt brug for mere vand. Hvis den står i et meget koldt miljø, bør den flyttes til et varmere sted.

Pas på giftigheden af ingefærliljer

I modsætning til andre planter til gastronomisk brug har ingefærliljen det karaktertræk, at den er giftig til menneskeføde. Derfor bør den ikke spises rå eller kogt, da den kan forårsage gastroenteritis. Desuden bør kontakt med saften, som kan irritere huden og læberne, undgås.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.