Lykkeplanten: Karakteristika og pleje

Lykkeplanten bidrager til at forskønne huset og kan gavne dit helbred. Vi lærer dig, hvordan du dyrker og passer den.
Lykkeplanten: Karakteristika og pleje

Sidste ændring: 26 september, 2023

“Lykkeplanten” er en fantastisk indendørs plante. Den vælges ofte til dekoration på grund af sin skønhed og nemme vedligeholdelse. Desuden tilskrives den nogle fremragende sundhedsfordele i forbindelse med rensning af miljøet og dens evne til at øge den følelsesmæssige ro.

Dens nemme tilpasning er en anden grund til, at mange mennesker nyder denne plante, sammen med det tropiske aspekt, der giver den en intens grøn farve på bladene med diskrete gullige nuancer og en tyk stamme i en kastanjebrun farve. Det menes, at denne plante endda bringer held for dem, der ejer den. Lad os lære mere om den.

“Lykkeplanten”: Mystisk og gavnlig for helbredet

Lykkeplanten

Den pågældende plante er knyttet til feng shui og velstand. Magasinet Architectural Digest fremhæver, at denne plante angiveligt tiltrækker held og lykke i forbindelse med forretning, flytning og nye projekter. Den kan også påvirke et behageligt humør og en rolig adfærd.

Med hensyn til sundhed tilskrives lykkeplanten evnen til at afgifte luften i et hus. Det skyldes, at planter generelt absorberer kuldioxid, frigiver ilt og regulerer luftfugtigheden på en omkostningseffektiv og bæredygtig måde, ifølge magasinet EcoHabitar.

De modvirker også forurenende stoffer, der stammer fra produkter, der anvendes i hjemmet, f.eks. rengøringsmidler, maling og cigaretrøg.

Og som om det ikke var nok, er fordelene ved disse planter endda forbundet med lindring af hovedpine og mere behagelig hvile.

I den forbindelse bemærker Center for Health Sciences Research and Development, at usund ventilation i soveværelser øger søvnforstyrrelser og forårsager snorken. For at løse disse problemer kan du rense luften med en plante!

Denne arts botaniske navn er Dracaena fragrans Massangeana.

Kendetegn ved “lykkeplanten”

Denne plante er hjemmehørende i de afrikanske troper, kendetegnet ved sit træagtige udseende, flerårig og med en lysebrun stængel, der har en række vandrette ringe.

De brede blade ligner spidsen af et spyd, men med en let udadgående krumning. Blomstringen er i klaser og sker højst et par gange om året. Eksperter foreslår, at man beskærer blomsterne, så snart de falmer, så denne tilstand ikke skader planten. Lad os tage et kig på nogle af de unikke egenskaber ved denne plante:

  • Tilpasningsevne: Denne plante tilpasser sig til tropiske temperaturer og passer både indendørs og i haven eller på terrassen.
  • Nem vedligeholdelse: Det er ikke kompliceret at passe den. Du skal blot sørge for vanding med forsigtighed for ikke at oversvømme potten.
  • Højde: Stammen på disse eksemplarer kan blive op til 6 meter, når du planter dem korrekt i jorden. Inde i huset kan højden nå op på omkring 2 meter.
  • Giftighed: Der er ingen negative virkninger på mennesker. Personer med følsom hud og allergi bør dog undgå kontakt med planten, idet de bør forebygge en mulig reaktion. Hvad angår kæledyr, skal planten placeres et sted, hvor de ikke kan bide i bladene, da planten forsvarer sig mod bakterier og svampe gennem sine saponiner, som er et irriterende stof for dyrs fordøjelsessystem.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: 10 haveplanter, der blomstrer om efteråret

Hvordan passer man på “lykkeplanten”?

At passe på planten er enkelt, da plejen mest fokuserer på at beskytte den mod almindelige skadedyr og svampe på grund af overvanding og overforsyning. Lad os se på, hvordan den skal passes.

En person passer en plante

Belysning og temperatur

“Lykkeplanten” har brug for sollys, men ikke direkte eksponering. Som magasinet InfoAgro skriver, ændrer kronisk stråling planternes udvikling og genetiske struktur.

I den henseende bør temperaturen ikke falde under 10 grader Celsius. Du bør heller ikke placere planten i nærheden af radiatorer, da pludselige varmeændringer kan påvirke den.

Vanding

Når du vander, skal du lade vandet falde som regn. Regulér hydrering om vinteren, idet du udfører den, når jorden er tør. Om sommeren har planten brug for daglig hydrering, men uden at overdrive for ikke at kvæle rødderne og ødelægge planten.

Gødning

Mineralsk gødning er passende for denne plante, især hvis planten står i en potte. Når planten er fastgjort til jorden, har den ikke brug for anden gødning end resten af vegetationen.

Hold planten lys

Med sin dejlige grønne farve kommunikerer denne plante, at den er ved godt helbred. Hvis du opdager en mathed, skal du tørre bladene af med en vatrondel fugtet med vand.

Når pigmenteringen er i andre nuancer, er det et tegn på, at eksemplaret er angrebet. Som følge af for meget lys erstatter bladene deres lysegule farve med en mere intens farvetegning i dette område. Et skift af placering er en god måde at redde den på.

Beskæring og omplantning

Bladene bør ikke beskæres ofte. Når du beskærer dem, skal du kun klippe i toppen, især hvis der er tegn på skader. For at reproducere den er det relevant at udtage et skud fra stammen og placere det i en individuel potte og vente på, at rødderne vokser.

På den anden side anbefales det at omplante hvert andet år, hvis plantens størrelse overstiger plantekassens dimensioner. Eksperter anbefaler at gøre det om efteråret eller om foråret.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:  Vi anbefaler 6 sukkulenter til at dekorere dit hjem med

Sådan helbreder du “lykkeplanten”, hvis den bliver syg

Denne type plante kan blive inficeret af skadedyr som f.eks. mellus og bladlus. For at redde dem er et idiotsikkert middel at rense stammen med en afbalanceret blanding af neutral sæbe og vand.

Hvis planten lider af bladfald og bladvæksten er hæmmet, har den brug for gødning. Kontakt en planteskole for at få en gunstig sammensætning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.