Det intime og følelsesmæssige mor og datterbånd

Foruden at have et psykologisk element, har det emotionelle bånd mellem mødre og døtre også en videnskabelig forklaring der er relateret til det limbiske system, hvilket får dem til at have tilsvarende reaktions mekanismer.
Det intime og følelsesmæssige mor og datterbånd

Sidste ændring: 28 april, 2019

Et mor og datterbånd går langt ud over sammenhængene indenfor uddannelse, hengivenhed, og den kontekst, hvori du vokser op og interagere.

En interessant kendsgerning at huske på blev afsløret i en undersøgelse offentliggjort af tidsskriftet ScienceDaily: Hjernestrukturen, der styrer dine følelser, kan overføres via deres mor og datterbånd.

På grund af dette har neurologer, psykiatere og psykologer nu et grundlag til bedre at forstå tilbøjeligheden for at udvikle et særligt karaktertræk eller endda opleve en større eller mindre risiko for depression, for eksempel.

Vi bør gøre det klart. At denne undersøgelse foretaget på University of California ikke er ensbetydende med, at hvis din mor har eller lider af en tendens til at have angstanfald, at du også vil; det betyder simpelthen bare, at der er en risiko eller en mulighed

Desuden er det interessant at erfare. At mange kvinders evner til at klare modgang, til at påtage sig uventet styrke, når de konfronteres med komplekse situationer er noget, der også transmitteres via denne feminine forbindelse.

Det er noget, der er bemærkelsesværdig og enestående.

Vi giver flere detaljer nedenfor.

Det usynlige mor og datterbånd

I dag ved du, at visse sygdomme har tendens til at have “et køn.” Migræne, fibromyalgi og depression påvirker flere kvinder end mænd.

Det er som om hjernestrukturen hos en kvinde, med dens neurale netværk eller centralnervesystemet, der kan forstærke smerter i tilfælde af fibromyalgi, har feminin genetik indlejret i sig.

Videnskab er stadig ude af stand til at finde en forklaring på, hvorfor det er sådan.

Men når det kommer til følelsesverdenen, ser det ud til, at der er nogle svar på mysteriet om, hvorfor visse mødre og døtre deler en “følelsesmæssig tilknytning”, som kan være positiv samt meget kompleks.

Lad os kigge nærmere på dette.

Baby og lidt blomster og fugle

Det limbiske system

Vi ønsker først at tale om en struktur i din hjerne, der er lige så vigtig, som det er kraftfuldt: det limbiske system. Du kan beskrive det som kunstneren over dine følelser.

 • Det limbiske system er ansvarlig for regulering og behandling af din følelsesmæssige verden. Desuden er det også her, at din følelsesmæssige hukommelse er placeret, og hvor din personligheds mønstre begynder at udvikle sig.
 • Det limbiske system er til gengæld dannet af andre strukturer end hippocampus og amygdala. Som også er ansvarlig for følelser som frygt og din evne til at integrere minder.
 • Direktøren for denne undersøgelse var psykiateren Fumiko Hoeft, en specialist i barndom og ungdom. Dens primære formål var at finde ud af, om der var ligheder i de forskellige regioner af hjernen mellem slægtninge (mor og datter, far og søn, og så videre …).
 • Hvad hun fandt frem til igennem forskellige ikke invaderende MRI test var. At mødre og døtre delte den samme form og neurokemiske aktivitet i deres limbiske system. Et område, der som vi nævnte ovenfor, er tæt knyttet til følelsesverdenen.
Hjerne celler

Mor og datterbånd: Der er en “tilbøjelighed” til at lide af de samme følelsesmæssige problemer

Lad os gentage, at det er en tilbøjelighed ikke en direkte årsag: Det er en risiko, en mulighed. Denne information har vist sig at være så vigtig på det medicinske område af følgende grunde:

 • Eventuelle følelsesmæssige problemer, såsom stress og depression, er baseret på den samme neurokemiske aktivitet, hvor der er udsving mellem dopamin, noradrenalin, adrenalin, og mere…
 • Hvis mødre og døtre deler den samme hjerneaktivitet, med højdepunkter og lavpunkter i det limbiske system. Hvilket betyder, at deres reaktionsmekanismer også kan være sammenlignelige, når de står overfor de samme stimuli, situationer eller problemer.

Disse data kunne sikkert hjælpe med at forhindre visse former for psykisk sygdom alene på grundlag af dette genetiske komponent.

Døtre er ikke kopier af deres mødre

Takket være disse oplysninger. Så er det muligt, nogle mennesker på en eller anden måde kunne tro, at døtre er kopier af deres mødre. I det mindste i forhold til, hvad der vedrører den følelsesmæssige dimension.

Mor og tvillinger

Det er ikke sandt. For at forstå et mor og datterbånd og forholdet, så overvej for eksempel følgende aspekter. Hvis din mor lider af forhøjet blodtryk, diabetes, dyb venetrombose, eller er overvægtig, betyder det ikke, at du har en 100% chance for at udvikle de samme problemer.

 • Du skal se denne oplysning for, hvad den virkelig er: en kendsgerning at huske på for at undgå visse ting.
 • En datter vil aldrig være en kopi af sin mor. Hendes personlige situation er anderledes, og hendes uddannelse, personlighed, holdning og værdier kan også være meget forskellige.
 • Nogle gange når et barn er vokset op med at se sin mor isoleret på sit værelse, stå over for hendes mørke side, hendes ensomhed, og hendes følelsesmæssige kompleksitet, kan de blive opmærksomme på visse aspekter, som de virkelig gerne vil undgå i morgen.
 • Alles personlige fokus vil være anderledes. Selv om der kan eksistere denne tilbøjelighed, vil dine oplevelser vokse og give dig passende strategier til at udvikle modstandskraft, blive stærkere og undgå de samme depressive lidelser.

Afslutningsvis, viste den foreliggende undersøgelse, at mens mødrenes arv var knyttet til den følelsesmæssige verden. Kan den biologiske far være relateret til en tilbøjelighed for ordblindhed eller autisme hos børn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • University of California – San Francisco. (2016, January 26). Brain structure governing emotion is passed down from mother to daughter, says study: Research is first evidence that brain structure implicated in depression may be inherited. ScienceDaily. Retrieved December 19, 2018 from www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160126175028.htm

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.