Irritation bag ørerne: Hvad kan forårsage det?

Irritation bag ørerne kan være forårsaget af noget mildt og selvbegrænsende, f.eks. en allergisk reaktion. Det kan dog også være et symptom på mere alvorlige sygdomme.
Irritation bag ørerne: Hvad kan forårsage det?

Sidste ændring: 11 august, 2022

At have irritation bag ørerne eller udslæt er en meget almindelig forekomst. Huden i dette område har en tendens til at blive påvirket af mange forskellige tilstande.

Dette symptom er blevet forbundet med visse autoimmune sygdomme, såsom psoriasis. Det er også ofte forbundet med virusinfektioner som f.eks. rubella.

Det er derfor vigtigt at vide, hvilke tilstande der kan forårsage dette problem. Differentiering af ætiologien af en irritation bag ørerne hjælper med at iværksætte den passende behandling af de sygdomme, der giver anledning til bekymring.

Hvilke symptomer ledsager irritation bag ørerne?

Irritation bag ørerne manifesterer sig normalt som et lokaliseret udslæt. I de fleste tilfælde er kun det ene øre påvirket, men det kan være bilateralt.

Det kan være mildt eller pletvist. Det kan også have en dyb rød eller hvidlig farve. De pletter, der dannes, kan være små og lidt spredte, eller de kan samles i det samme område.

Det er vigtigt at bemærke, om irritation bag ørerne ledsages af andre symptomer. F.eks. smerter, feber eller generel utilpashed. På samme måde er det nødvendigt at identificere, om der har været en udløsende faktor, såsom et allergen eller et irritationsmiddel.

Du er måske interesseret i: Typer af bleeksem: Symptomer og behandling

Mulige årsager til irritation bag ørerne

Som nævnt i indledningen er der mange tilstande, der kan føre til irritation bag ørerne. I de følgende afsnit vil vi forklare, hvilke der er de hyppigste, og hvordan man kan identificere dem.

1. Kontakteksem

Kontakteksem er en betændelsesproces, der opstår på huden. Det er en allergisk reaktion, der udløses af et bestemt stof, kaldet et allergen.

Ifølge en artikel af Eczema Association Australasia er nikkel en af de hyppigste udløsende faktorer. Dette mineral indgår i mange typer tilbehør, f.eks. øreringe. Et andet almindeligt allergen er parafenylendiamin, som ofte findes i hårfarver.

Kontakteksem kan forårsage irritation bag ørerne. Området er normalt tørt og skællet og klør kraftigt. For at diagnosticere denne tilstand udføres der såkaldte allergitests.

Den vigtigste behandling er at undgå det pågældende allergen. Der kan ordineres orale antihistaminer for at lindre symptomerne.

2. Psoriasis i hovedbunden

Psoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsygdom. Især hovedbundspsoriasis kan føre til irritation bag ørerne. Ifølge eksperter er den normalt kendetegnet ved gullige eller hvidlige plaques i dette område.

Det er plaques, hvor huden er fortykket og har en tendens til at producere tørre skæl. Det er derfor, at det har et udseende, der ligner skæl. Som ved kontakteksem klør det.

Diagnosen af psoriasis er kompleks. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en hudbiopsi. Behandlingen varierer afhængigt af tilstandens sværhedsgrad. Hvis det angrebne område er lille, kan det kontrolleres med lokal medicin. F.eks. kortikosteroider eller D-vitaminanaloger.

Ultraviolet lysbehandling kan også være gavnlig. I alvorlige tilfælde er det dog nødvendigt med methotrexat, cyclosporin eller biologiske lægemidler.

3. Rubella og irritation bag ørerne

Rubella er en virusinfektion, der også er kendt som røde hunde. Som det fremgår af en NHS-artikel, er det en ualmindelig infektion i dag, der har en tendens til at påvirke børn mere. Den er normalt selvbegrænsende og godartet.

De fleste tilfælde er milde eller asymptomatiske. Hos gravide kvinder kan det dog føre til alvorlige komplikationer.

Når der opstår symptomer, er det mest almindelige et udslæt i ansigtet. Dette har en tendens til at sprede sig til andre dele af kroppen. Det kan derfor føre til irritation bag ørerne eller udslæt.

Desuden ledsages det ofte af hoste, feber, hovedpine og hævede kirtler. Konjunktivitis og rhinoré er også almindeligt.

For at diagnosticere rubella anmodes der normalt om serologiske prøver. Det vil sige, at man forsøger at teste for tilstedeværelsen af antistoffer mod virusset.

Heldigvis findes der en vaccine mod røde hunde. Dette er vigtigt, da der ikke findes nogen specifik behandling af sygdommen.

Hvornår skal man gå til lægen?

Ideelt set bør man gå til lægen, når irritationen bag ørerne ledsages af alarmerende symptomer. F.eks. feber, utilpashed, træthed eller kraftig kløe. Desuden er det nødvendigt at observere, om udslættet har spredt sig til andre områder.

Tilsvarende, hvis der opstår lilla eller rødlige pletter, er det tilrådeligt at konsultere en specialist. Betændelse i nærliggende lymfeknuder betragtes som et andet advarselstegn.

Hvis udslættet består af små blærer eller forårsager smerter, er det også tilrådeligt at søge læge. Generelt bør enhver irritation bag ørerne, som ikke er forbundet med en specifik udløsende faktor, vurderes.

En almindelig tilstand, som normalt ikke er alvorlig

Irritation bag ørerne er en ret almindelig foreteelse. I de fleste tilfælde er det forårsaget af et irritationsmiddel eller et middel, der opfører sig som et allergen.

Heldigvis er årsagerne normalt selvbegrænsende eller forsvinder med specifik behandling. Derfor er det altid tilrådeligt at konsultere en specialist for at få en præcis diagnose og iværksætte den rette behandling.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.