Typer af bleeksem: Symptomer og behandling

Bleeksem er et af de mest gængse hudproblemer hos babyer. Selvom det som regel ikke forårsager komplikationer, er det ret generende. I dag vil vi fortælle dig om de forskellige typer af bleeksem, deres symptomer og hvordan man behandler dem.
Typer af bleeksem: Symptomer og behandling

Sidste ændring: 24 januar, 2021

Bleeksem er den mest gængse hudlidelse hos babyer. Der er forskellige typer af bleeksem, som typisk er milde, selvbegrænsende tilstande, der kræver minimal indgriben. I de fleste tilfælde opstår det på balderne og ved kønsdelene. Det kan dog også dukke op nederst på maven og øverst på lårene på grund af kontakt med irriterende substanser.

Ifølge information i Pediatric Dermatology  er denne lidelse et resultat af blandt andet gnidning, overhydrering af huden og ændringer i hudens pH-værdi. Det er derudover mere gængs i babyers første leveår. Hvilke typer af bleeksem findes der? Og hvad er symptomerne? Hvordan kan man behandle det?

Symptomer på bleeksem

Bleeksem er en inflammatorisk reaktion på huden omkring bleområdet. Hav i baghovedet, at babyer har tyndere hud, som producerer mindre sekretion og gør dem mere modtagelige for infektion og irritation. Selv da er de vigtigste faktorer i denne tilstand indelukningen af huden i bleen.

Symptomerne afhænger af, hvor alvorlig eksemen er, og hvor længe det har været under udvikling. Ifølge information samlet af Spanish Society of Outpatient Pediatrics and Primary Care er nogle af de kliniske manifestationer som følger:

 • Kløe af varierende intensitet.
 • Mild rødme i milde tilfælde.
 • Intens betændelse (der kan endda være blødning i alvorlige tilfælde).
 • Ændringer i babyens humør på grund af den betydelige irritation i områderne omkring bleen.
Barn illustrerer forskellige typer af bleeskem

Bleeksem er en inflammatorisk reaktion, som er placeret i bleområdet. Dets symptomer inkluderer rødme, kløe og irritation.

Hvad er tilfældene?

Bleeksem er et resultat af en kombination af forskellige faktorer. Disse inkluderer øget fugtighed, længerevarende kontakt med urin og afføring og andre irriterende substanser såsom vaskemiddel.

Den anden mest gængse årsag til bleeksem er infektion. I særdeleshed er svampeinfektion, især Candida albicans, den mest gængse infektiøse årsag. Ligeledes kan andre mykoser være forbundet med bleeksem såsom:

 • Infektion af dermatofytter.
 • Forværring af seboroisk eksem forårsaget af malassezia.
 • Pseudosvampeinfektioner såsom erythrasma.

Typer af bleeksem

Bleeksem er enhver hudlidelse, som opstår i området, der kommer i kontakt med bleen.
Denne betændelse kan være resultatet af forskellige faktorer. I den forstand kan vi kategorisere dem som følger:

Irriterende kontakteksem

Irriterende kontakteksem er den mest gængse type af bleeksem. Dets forekomst er relateret til hudens kontakt med afføring og urin, som ophober sig i bleen. Folderne i lysken er dog som regel sunde og uden ændringer, fordi de har mindre kontakt med irriterende substanser.

For at forebygge, at dette sker, anbefaler studier udført af AEPED at holde området rent og tørt hele tiden. Derudover bør man skifte barnets ble regelmæssigt i løbet af dagen.

Candidiasis fra bleen

Bleeksem kan være en gærinfektion, som opstår på grund af overudviklingen af en type svampsom normalt lever i tarmbakterierne. Tegnene, som kendetegner det, er de følgende:

 • Meget røde pletter.
 • Skinnende hud.
 • Tydeligt definerede læsioner.
 • Sår.
 • Påvirkede folder i lysken.

Dermatitis fra bakterier

I nogle få tilfælde ses bakteriel eksem, der også kaldes børnesår. Stafylokokker og streptokokker kan dog ofte forårsage bleeksem eller forværre det, hvis det allerede er der. Et karakteristisk tegn på en infektion med streptokokker er rød hud omkring anus.

Allergisk dermatitis

Babyer med sensitiv hud kan udvikle nogle typer af allergiske reaktioner på et særligt komponent i bleer eller cremer. De mest gængse allergifremkaldende substanser inkluderer de følgende:

 • Elastikker eller farvestoffer i bleen.
 • Parfume.
 • Tilsætningstoffer i hygiejneprodukter.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Forskellen på atopisk og seboroisk eksem

Er det muligt at forebygge bleeksem?

Behandlingen af bleeksem har to primære mål. Det første er at hele den beskadigede hud, og den anden er at forebygge tilbagevenden af udslættet. Med det i baghovedet er her nogle nyttige strategier til at opnå disse mål.

 • God hygiejne er essentielt for at opretholde hudens integritet og forebygge yderligere forværring. Du kan reducere eksponering for irriterende substanser såsom urin og afføring ved hyppigt at skifte ble og anvende superabsorberende bleer, som hjælper med at reducere overhydrering af huden.
 • Vær også altid sikker på, at du vasker og rengør bleområdet med vand og rensemidler uden sæbe.
 • Som det sidste viser studier af Pediatric Dermatology, at vådservietter ikke forårsager nogen skade på huden, modsat hvad du måske tror. De nye formler i dette produkt, som inkluderer pH-buffere, hjælper med at afbalancere urinens alkaliske pH-værdi og forebygge skade på huden.
Baby med ble på

Den bedste måde at forebygge bleeksem på er ved at sikre god hygiejne og konstant skift af bleen.

Behandling af de forskellige typer af bleeksem

Husk, at uanset typen af bleeksem kræver det diagnose og behandling af en børnelæge eller dermatolog. Når en læge afgør typen af bleeksem, der påvirker barnet, og udbredelsen af det, vil de afgøre årsagen og etablere behandlingsmulighederne.

I tilfælde af irriterende kontakteksem bør man udøve ordentlig hygiejne og også lade barnet gå uden ble i nogle minutter efterfølgende. Påfør som det sidste en salve baseret på zink, før du færdiggør skift af bleen.

Hvis du er oppe mod en svampeinfektion, så vil du være nødt til at påføre en topisk salve med imidazol.

Bemærk: Anvendelse af cremer med kortikosteroider i bleområdet anbefales på ingen måde.

Hvornår bør man tale med en børnelæge om de forskellige typer af bleeksem?

Hvis babyens udslæt ikke forsvinder med de ovenstående anbefalinger, bør man tale med en læge, så han eller hun kan ordinere det rette lægemiddel. I tilfælde af pus, sår, feber eller andre kliniske manifestationer af en komplikation bør man derudover gå til en læge med det samme.

I de fleste tilfælde bliver disse hudproblemer bedre med grundlæggende pleje såsom at undgå at bruge irriterende substanser og sikre god hygiejne. Alligevel er det bedst at informere børnelægen om symptomerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Carr AN, DeWitt T, Cork MJ, et al. Diaper dermatitis prevalence and severity: Global perspective on the impact of caregiver behavior. Pediatr Dermatol. 2020;37(1):130-136. doi:10.1111/pde.14047
 • Ravanfar P, Wallace JS, Pace NC. Diaper dermatitis: a review and update. Curr Opin Pediatr. 2012 Aug;24(4):472-9. doi: 10.1097/MOP.0b013e32835585f2. PMID: 22790100.
 • Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
 • Kellen PE. Diaper dermatitis: differential diagnosis and management. Can Fam Physician. 1990;36:1569-1572.
 • (2016). Dermatitis del pañal y trastornos relacionados. PediatríaIntegral, 151. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/05/Pediatria-Integral-XX-03_WEB.pdf#page=7
 • (2012). Trastornos cutáneos más frecuentes del recién nacido y del lactante. Dermatitis del pañal. PediatríaIntegral, 195. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2012/06/Pediatria-Integral-XVI-3.pdf#page=7
 • Bonifaz A, Rojas R, Tirado-Sánchez A, et al. Superficial Mycoses Associated with Diaper Dermatitis. Mycopathologia. 2016;181(9-10):671-679. doi:10.1007/s11046-016-0020-9

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.