Jeg kan ikke lide juleaften! Hvad skal jeg gøre?

Du kan glemme forbrugerræset og tage muligheden for at nyde selskabet af dem, du elsker, uden nødvendigvis at skulle fejre juleaften
Jeg kan ikke lide juleaften! Hvad skal jeg gøre?

Sidste ændring: 20 juli, 2019

Kan du heller ikke lide juleaften? Omkring juletid er alle butikker pyntet med træer, lys og julemanden… og du har mere lyst til bare at blive hjemme hele måneden. Alle tænker over hvor, hvordan med hvem, de skal være sammen med i højtiden, men du siger, at du ikke kan lide juleaften.

Vær ikke urolig…Der er mange flere mennesker, der mener præcis det samme.

Hjælp, jeg kan ikke lide juleaften

Julesangen, krybbespil, dekoration af træet og kagerne … For mange mennesker så er dette en tiden for lykke, familiesammenkomster og glade lykønskninger. For andre mennesker er det en form for uorden, der i stedet for at bringe folk sammen, kun skaber problemer og uenigheder.

Det virker som om, at vi alle skal være glade og fyldes af juleånden. Ellers så er vi kedelige, negative og dem, der dræber glæden for de andre. At sige “Jeg kan ikke lide jul” er det samme som at sige, at du er fra en anden planet.

Folk forstår dig ikke. De tænker, at du er mærkelig og har problemer, som du må have haft med dig barndommen, da du fandt ud af, at julemanden ikke fandtes i virkeligheden, eller fordi du ikke fik den gave, du ville have.

Men det har slet ikke noget med det at gøre. Det handler om, at man ikke identificere sig selv med højtiden eller måske endda at være mod nogle af de vaner, som folk har i December.

At bruge en masse penge, de ikke har, på gaver til folk, som de kun ser en gang om året, eller at gå helt amok med at lave kæmpe middag til familiemedlemmer, som du ikke engang kan lide, kan sagtens virke som hykleri eller mangel på virkelighedssans.

Fejring eller forbrug?

Overspisning, gaver, spændninger, de fyldte shoppingcentre: alt er kaos i tiden før juleaften.

Hvorfor? På grund af en fest, der for mange mennesker ikke længere har noget at gøre med religion, men med et uhæmmet forbrug og opslag på sociale netværk, der handler om, hvor lykkelige de er med så mange mennsker omkring dem.

Til alt dette burde vi tilføje at presset om at være glad ikke kun presses ned over hovedet på dig af familiemedlemmer, men også reklamer.

I reklamer smiler alle, mens de deler et enormt måltid eller giver hinanden dyre gaver, som vi ikke har råd til.

Hvis du ikke kan lide juleaften, så er det ikke noget, som du skal have det dårligt over. At være anderledes giver ofte misforståelser. Ligesom du ikke har lyst til, at andre skal dømme dig … så prøv ikke ta dømme andre.

Husk i mellemtiden, at mange mennesker, selv hvis de ikke er store fans af højtider, følger dem på grund af tradition. Du er et modigt mennesker, der tør sige, at du er imod det!

Tips til at overleve juleaften

Udover at føle, at det måske er lidt mærkeligt, ikke at ville holde jul (det er måske lidt som at sige, at du ikke kan lide sommer eller ikke spiser kød), så bliver du nødt til at tackle situationen og forsøge ikke at blive overvældet.

1. Sig til dig selv, at juleaften er ligesom alle andre dage

Person der ikke kan lide juleaften

Nogle vælger at blive derhjemme og bare spise aftensmad som på alle andre dage, se tv eller læse en bog. Men for at kunne gøre dette bliver du selvfølgelig nødt til at bo alene eller acceptere, at din familie fejrer julen et andet sted.

Hvis du ikke er den eneste i din vennekreds, der ikke kan lide højtiderne, så kan I spise aftensmad sammen, som om det var en helt normal dag. Ingen lys, kager, eller julemad.

2. Du kan ikke lide juleaften. Fint. Tag på ferie

Måske er den bedste måde at undgå festlighederne ved bare ikke at være hjemme på disse datoer. Flybilletter er for eksempel normalt billigere d. 24. december.

Tag til et land, hvor juleaften ikke fejres, som Marokko, Tyrkiet, Vietnam, Thailand eller Dubai.

Måske føles det som om, at en byrde bliver fjernet fra dine skuldre, når du ikke skal være tæt på familien, og du i stedet har muligheden for at overnatte på et hotel som om, at det var hvilken som helst anden dag.

3. Lad være med at lave planer hvis du ikke kan lide juleaften

Julekugler

Hvis du ikke lide juleaften, så behøver du ikke tage del i at lave planer omkring måltidet eller gaverne. Lad de andre ordne det. Kom bare på aftenen og nyd maden

Måske er der nogle i din familie, der bare er glade for, at du er med den aften.

Du behøver ikke at bruge to dage på at lave mad eller gøre rent derhjemme, mens du skal lytte til din mor snakke om, hvordan hun skændtes med din mormor, eller at hun bliver nødt til at købe en gave til din kusine.

Tag ikke del i noget, der er relateret til fejringen, men kom altid med et smil på selve dagen.

4. Omgiv dig selv med positive mennesker

Måske er du ikke vild med juleaften, fordi det er det samme hvert eneste år. Du ser de samme mennesker, spiser de samme retter eller taler om de samme ting.

Har du overvejet at lave en anden type fejring eller fest sammen med dine venner? Du kan gøre det hvor som helst og uden presset fra familien eller traditioner, du ellers skal bukke under for.

5. Søg efter meningen med julen

Personer til middag

Kort sagt så burde juleaften faktisk handle om religion og ikke om forbrug eller at lade som om, at du er glad .

Det er måske en god idé at tage ud og hjælpe syge folk på et hospital, gå i kirken for at bede eller hjælpe dem, der ikke er lige så heldige som dig selv.

Måske kan du ikke lide juleaften på grund af “tomheden” eller fastsatte traditioner. Nu kan du gøre lige, hvad du har lyst til, så du kan nyde tiden fuldt ud.

Hvis du ikke kan lide juleaften, så håber vi denne artikel gjorde det lidt nemmere.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.