Jeremy Renners alvorlige skader efter sin sneplovulykke

Jeremy Renner var for nylig ude for en meget alvorlig ulykke - læs alt om hans skader her.
Jeremy Renners alvorlige skader efter sin sneplovulykke
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 10 februar, 2023

Nyhederne om Jeremy Renners sneplovulykke og de dermed forbundne skader bliver løbende opdateret. Marvel-skuespilleren, der er kendt for sin rolle som Hawkeye i Avengers-serien, gennemgik sårbare øjeblikke under sin indlæggelse på hospitalet.

Mens han ryddede vejene omkring sin ejendom i Lake Tahoe på grund af de intense nytårssneestorme, blev han på en eller anden måde knust af den maskine, som han brugte. De foreløbige rapporter fra det lokale politi risikerer ikke hypoteser, da disse køretøjer har mange sikkerhedsforanstaltninger, og det kan ikke fastslås, hvorfor den væltede.

Men ud over tvivlen om årsagerne til Jeremy Renners ulykke var det, der fik hans fans til at gyse, udviklingen i hans kliniske tilstand. Han befandt på et hospital i Nevada på intensivafdelingen, men han var allerede i stand til at sende en besked via Instagram.

“Tak til alle for jeres venlige ord. Jeg er for slidt til at skrive. Men jeg sender kærlighed til jer alle.”

-Jeremy Renners Instagram 4. januar 2023-

Hvad er der nyt om Jeremy Renners sneplovulykke?

Søndag den 1. januar kom der et nødopkald ind til Washoe County Sheriff’s Office, som bad om assistance til en ulykke på Rose Highway (Reno, Nevada).

Det handlede om det problem, som Renner havde oplevet med den sneplov, han ejer. På hans ejendom, som er udsat for kraftige snefald om vinteren, var hans vedligeholdelsesarbejde en regelmæssig begivenhed.

På hans sociale netværk findes der faktisk flere videoer og fotografier, der illustrerer den opgave, som skuespilleren udfører flittigt under sit ophold ved Lake Tahoe.

Denne gang spillede maskinen ham et puds. Det er ikke klart, hvordan det skete, men han skulle have væltet køretøjet og derefter have lidt knusning af et af sine underben. Desuden fik han et stumpt brysttraume.

Jeremy Renner blev i første omgang behandlet for sine kvæstelser af en læge i området i nærheden af ham. Mens den officielle og institutionelle hjælp ankom, foretog denne fagperson et knebelpres på det skadede ben, da blødningen var voldsom.

Kl. 9.50 lokal tid ankom en helikopter og lastede Avengers-skuespilleren for at fragte ham til hospitalet. I mellemtiden beslaglagde sheriffens betjente sneploven som bevismateriale for at analysere årsagen til ulykken.

Sneplov rydder sne

Hvad er et stumpt brysttraume, og hvor alvorligt kan det være?

En af Jeremy Renners skader, som officielt er rapporteret i hans talsmands erklæring, angiver et stumpt brysttraume. Det betyder, at en ydre kraft har ramt patientens brystkasse, men ikke er trængt ind i den, så indre skader er mulige, uden at der er nogen skade, der kommunikerer fra ydersiden til indersiden.

Det anslås, at næsten en fjerdedel af dødsfaldene ved bilulykker har deres direkte årsag i denne type traume. Denne statistik er mest bemærkelsesværdig blandt personer under 40 år.

Den gode nyhed er, at mange stumpe brystskader ikke kræver større kirurgi. De behandles normalt med mindre snit til f.eks. en pleurektomi eller med medicin.

Men når det drejer sig om en person, der er polytraumatiseret, dvs. har skader på forskellige dele af kroppen på samme tid, ændrer scenariet sig. Jeremy Renners ulykke med sin sneplov kunne falde ind under denne mere alvorlige kategori med en mindre gunstig prognose.

Hvad bliver skadet i disse traumer?

Generelt kan et stumpt brysttraume som Renners traume have påvirket to typer strukturer i brystet:

  1. Knogle eller hårdt væv.
  2. Blødt væv, f.eks. lungerne, musklerne eller lungehinden.

Inden for den første gruppe er ribbenfrakturer de hyppigste. Op til 40 % af alle thoraxtraumer har en ribbenskade. Hvis patienten er i en fremskreden alder, udgør dette en alvorlig risikofaktor, der øger dødeligheden.

Det alvorlige problem ved et ribbenbrud er, at en del af ribbenet vender indad og perforerer lungen. Denne situation er alvorlig, da den skal identificeres som en prioritet for handling. Desuden kan det på mellemlang sigt generere en infektiøs komplikation med lungebetændelse.

En anden afledt skade kan være traumatisk lukket pneumothorax. Dette er en ophobning af luft i pleura, som er et rum, der dækker lungerne, og som naturligt set ikke bør have noget indhold.

Pneumothorax opstår i disse tilfælde på grund af et ribbenbrud. Selv om det også er muligt, at en skade på spiserøret eller brud på en bronkie på grund af en stødpåvirkning kan føre til luft inde i lungehinden.

Selv om der ved thoraxtraumer er en tendens til at lægge mere vægt på lunge- og ribbenskader, må skaderne på hjertet ikke undervurderes. Det kliniske billede kaldes hjertekontusion.

Det er ikke let at påvise det. Det kræver ekspertise hos de behandlende læger. Forsinket erkendelse øger dødeligheden, som er på ca. 76 %.

En hjerteskade kan være alt fra mild, symptomfri, der udvikler sig med spontan opløsning, til ruptur af hjertemusklen. Mellem disse klassifikationer er det også muligt for patienten at få arytmier eller et hjerteanfald.

Illustration af mand med brystsmerter

Hvad kan man forvente efter knebelpres og operation af Jeremy Renners skadede ben?

Jeremy Renners skader efter sin sneplovulykke involverede en kirurgisk tilgang. Selv om der ikke er blevet frigivet mange officielle oplysninger om procedurerne, er der indtil videre blevet foretaget to operationer. Den ene skulle være på det ramte ben.

Det er værd at huske på, at den første handling på dette ben var nabolægen, som udførte et knebelpres. Metoden består i at udøve et tryk på de blodkar, der bløder i under- eller overkroppen.

Ifølge tidsskriftet JAMA of the American Medical Association og King og medarbejderes undersøgelser kan ethvert tilgængeligt tekstilmateriale tjene til formålet. Ideelt set bør det stof, der anvendes til at lave knebelpres, være ca. 7 cm bredt.

Når tryksystemet er på plads, bør det ikke løsnes, før kvalificeret hjælp ankommer. Metoden er forbeholdt nødstilfælde, som det var tilfældet med Renner. Hvis der ikke var andre instrumenter til rådighed, kunne naboens handling have reddet hans lem.

På hospitalet er skuespilleren fortsat under observation på intensivafdelingen. Familiens talsmand har fortalt, at skaderne stadig vurderes.

“Vi kan bekræfte, at Jeremy har fået et stumpt traume i brystet og ortopædiske skader og er blevet opereret i dag. Han er vendt tilbage fra operationen og forbliver på intensivafdelingen i kritisk, men stabil tilstand.”

-Talsmand for Jeremy Renner, 2. januar 2023-

Fans og kolleger fra film og tv beder om solidaritet med skuespilleren, som allerede har vist sig offentligt på sine sociale netværk fra sygehuset. Rapporter om hans tilstand er opdateret, selv om der stadig ikke er nogen endelig prognose om fortsættelserne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cantos Vinces, Juan Carlos y Solís Moreira, Ayrton David (2018). “Estudio de caso: Criterios radiológicos de un neumotórax cerrado causado por un traumatismo directo”. Revista Caribeña de Ciencias Sociales (mayo 2018). En línea: https://www.eumed.net/rev/caribe/2018/05/criterios-radiologicos-neumotorax.html
    //hdl.handle.net/20.500.11763/caribe1805criterios-radiologicos-neumotorax
  • Carriquiry, Guillermo M., and Julio Trostchansky. “Manejo actualizado de las fracturas costales.” Revista argentina de cirugía 112.4 (2020): 380-387.
  • Cortés Valerio, Asdrúbal, et al. “Alteraciones electrofisiológicas y/o bioquímicas del trauma cardíaco.” Medicina Legal de Costa Rica 36.1 (2019): 62-67.
  • González, Roberto, et al. “Traumatismo torácico contuso.” Revista chilena de enfermedades respiratorias 35.2 (2019): 96-103.
  • King, David Richard, Andreas Larentzakis, and Elie P. Ramly. “Tourniquet use at the Boston Marathon bombing: lost in translation.” Journal of trauma and acute care surgery 78.3 (2015): 594-599.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.