Fødevarer mod lungebetændelse

Fødevarer som korsblomstrede grøntsager, hvidløg og gurkemeje kan hjælpe mod lungebetændelse, når de er inkluderet i en sund og varieret diæt. Vil du vide mere?
Fødevarer mod lungebetændelse
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kender du de bedste fødevarer mod lungebetændelse? Selvom mange ikke synes at kende til dem, er der en række fødevarer, der har evnen til at forbedre symptomerne på lungeinfektioner og har en positiv effekt mod betændelse.

Af denne grund er det en god idé at indtage dem sammen med den passende farmakologiske behandling for at lindre symptomerne og forbedre prognosen. Vi ønsker ikke at reducere variationen af din diæt. Det er dog positivt at understrege indtaget af disse produkter, lige så længe sygdommen står på.

Hvad er fødevarer mod lungebetændelse?

Fødevarer mod lungebetændelse har ikke helbredende virkninger eller noget lignende. På grund af deres egenskaber kan de imidlertid være effektive mod inflammatoriske processer, der påvirker disse organer, især i tilfælde af infektion. Lad os se på de mest anbefalede.

Korsblomstrede grøntsager

Blomkål og især broccoli har evnen til at reducere inflammatoriske markører ifølge videnskabelig litteratur. Af denne grund anbefales de, når vi taler om lungebetændelse.

I deres sammensætning har de substanser ved navn sulforaphan, der har denne evne, og derudover indeholder de C-vitamin. Dette vitamin undersøges for dets mulige evne til at modulere immunreaktionen, skønt der til dato ikke er nogen afgørende resultater.

Broccoli og en pande

Hvidløg

En anden gavnlig fødevare, når det kommer til at hjælpe med at behandle denne type lidelse, er hvidløg. Både dens almindelige sorter såvel som de sorte eller ældre indeholder antioxidanter, der kan hjælpe med at reducere betændelse.

Dette understøttes af randomiserede, dobbeltblinde, placebokontrollerede videnskabelige undersøgelser. Af denne grund anbefales indtaget af dette produkt i disse situationer.

Hvidløg er blandt andet en alsidig ingrediens, der kan indgå i mange opskrifter, hvilket forbedrer deres organoleptiske egenskaber.

Men hvis det, vi ønsker, er at drage fordel af dets bakteriedræbende og antiinflammatoriske egenskaber, anbefaler specialister at indtage et hvidløgsekstrakt.

Gurkemeje hjælper mod betændelse

Krydderier har generelt gode egenskaber for menneskers sundhed. Derudover indeholder de antioxidanter, der er gavnlige for udviklingen af kroppens funktioner. Imidlertid er der blandt alle sorterne en, der skiller sig ud for sin antiinflammatoriske evne: Gurkemeje.

Videnskabelig litteratur afspejler dens mulige anvendelse i lungesygdomme. Dens egenskaber er baseret på et stof kendt som curcumin, som ikke er andet end et gult pigment, der kan modulere betændelse.

Sådan er den effekt, det har vist i forskning, at det begynder at blive undersøgt i sportspopulationen for at reducere restitutionstider fra skade eller reducere sandsynligheden for muskelskader.

Gurkemeje er eksempel på gode fødevarer mod lungebetændelse

Fødevarer mod lungebetændelse: En forebyggende foranstaltning

Under alle omstændigheder er det bedste at vælge en diæt med fokus på forebyggelse af denne type sundhedsproblemer. På baggrund af denne forudsætning er anbefalingen at øge indtaget af friske produkter og reducere indtaget af forarbejdede produkter.

Et grundlæggende aspekt i forebyggelsen af sygdomme og i moduleringen af immunreaktionen er pleje af tarmflora. Dette fungerer som en af de første defensive barrierer for organismen.

For at stimulere dens selektive vækst bør vi ikke forsømme indtaget af yoghurt, gæret mælk og fiber. På denne måde vil vi nyde en sund tarmflora og forbedre vores immunfunktion.

På den anden side må vi understrege vigtigheden af indtaget af frugt og grøntsager generelt. Disse fødevarer indeholder antioxidantforbindelser, der er vigtige for kampen mod frie radikaler og kroppens korrekte funktion.

Som det sidste skal vi reducere forbruget af alkohol og giftige substanser. Disse kan ændre vores krops fysiologiske reaktioner, hvilket gør den mere udsat for sygdom.

Ting, man bør huske på!

Der er fødevarer, som kan forbedre symptomerne på lungebetændelse, når vi spiser dem. Indtaget af dem er anbefalet ved denne type sundhedsproblemer sammen med den nødvendige farmakologiske behandling.

En varieret, sund og afbalanceret kost vil dog give os mulighed for at få en bedre helbredstilstand. Disse vaner vil øge vores forsvar mod patogene organismer.

Regelmæssig motion er en anden faktor, der kan være grundlæggende for at reducere muligheden for at blive syg, både på kort og lang sigt.

Derudover anbefaler specialister kraftigt at opgive giftige vaner og forarbejdet mad. Sidstnævnte har en inflammatorisk karakter på grund af dets høje indhold af omega-6 fedtsyrer og sukkerarter, som kan fjerne virkningen af ovennævnte fødevarer.

Det kan interessere dig ...
Hvad er kold lungebetændelse?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er kold lungebetændelse?

Ved kold lungebetændelse er feberen lavere end ved almindelig lungebetændelse. Mange tilfælde viser ikke engang dette symptom. Hosten er også tør.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Medina S., Dominguez Perles R., Moreno DA., García Viguera C., et al., The intake of broccoli sprouts modulates the inflammatory and vascular prostanoids but not the oxidative stress related isoprostanes in healthy humans. Food Chem, 2015. 173: 1187-94.
  • Xu C., Mathews AE., Rodrigues C., Eudy BJ., Rowe CA., et al., Aged garlic extract supplementation modifies inflammation and immunity of adults with obesity: a randomized, double blind, placebo controlled clinical trial.
  • Lelli D., Sahebkar A., Johnston TP., Pedone C., Curcumin use in pulmonary diseases: state of the art and future perspectives. Pharmacol Res, 2017. 115: 133-148.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.