Sådan kan du håndtere et hjerteanfald, hvis du er alene

Aspirin er et blodfortyndende middel, så det hjælper med at forbedre blodgennemstrømningen i tilfælde af et hjerteanfald. Lær, hvordan du skal reagere, hvis du får et hjerteanfald, når du er alene.
Sådan kan du håndtere et hjerteanfald, hvis du er alene

Sidste ændring: 25 august, 2022

Alene tanken om, at vi kan få et hjerteanfald når som helst, kan fylde os med frygt. Vi ved, at konsekvenserne heraf i de fleste tilfælde kan være fatale. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man skal håndtere et hjerteanfald.

Det, der bør bekymre os mest, er imidlertid, hvis vi ikke er forberedt på et sådant tilfælde, især hvis det sker, når vi er alene. Det kan være afgørende for at redde vores liv at vide, hvordan vi skal reagere på symptomerne på et hjerteanfald.

I mange tilfælde er det svært at handle, når vi er alene. Men hvis vi tager hensyn til nogle anbefalinger, kan vi have større chancer for at overleve og få professionel behandling i tide.

Er et hjerteanfald det samme som et hjertestop?

Illustration af hjerteanfald

Inden vi giver dig anbefalingerne til at håndtere et hjerteanfald, hvis du er alene, skal vi afklare noget. Et hjerteanfald og hjertestop er ikke det samme.

Det er meget almindeligt at se, hvordan folk begår den fejl at tro, at begge begreber er synonymer for det samme problem. Det er de ikke, og det er godt at vide det.

Både hjertestop og myokardieinfarkt (den korrekte medicinske betegnelse for et hjerteanfald) skyldes problemer med blodcirkulationen og tilførslen til hjertet. De to adskiller sig dog ved deres handlingsforløb.

Hjertestop

Et hjertestop opstår , når kroppens blodcirkulation nedsættes. Dette medfører, at hjertets sammentrækninger bliver uregelmæssige eller svagere.

Som følge heraf ophører alle dele af vores krop med at få tilstrækkelig iltforsyning. Og på grund af dette mister personen bevidstheden, da hjernen ikke får den nødvendige mængde ilt.

Hjerteanfald

Et hjerteanfald eller myokardieinfarkt opstår, når blodgennemstrømningen afbrydes i et bestemt område af hjertet, som regel forårsaget af en arteriel blokering.

Som følge heraf begynder cellerne i dette område af vores hjerte at dø. Så hvis det ikke behandles, kan denne afbrydelse af blod- og iltforsyningen til hjertet med tiden være dødelig. Det kan forårsage alvorlige skader på hjertemusklen og -vævet.

Afslutningsvis giver de symptomer, der er forbundet med et hjerteanfald, os ofte mulighed for at handle i tide. Det drejer sig bl.a. om brystsmerter, åndenød, hjertebanken, overdreven svedtendens, kvalme, træthed eller svimmelhed.

Sådan skal du håndtere et hjerteanfald

Kvinde forsøger at håndtere et hjerteanfald

Nå, men nu hvor vi har afklaret forskellene mellem hjertestop og et hjerteanfald, inviterer vi dig til at finde ud af, hvordan du skal handle. Målet er at kunne håndtere et hjerteanfald, hvis du er alene.

Det er vigtigt at bemærke, at der ikke findes én effektiv måde at overleve et hjerteanfald på. Disse tips kan dog gøre en forskel.

Sådan kan du håndtere et hjerteanfald: Hvad du skal gøre ved de første tegn på symptomer

Først og fremmest skal du ringe 112. Du må ikke vente. Gør det, så snart du begynder at føle fysisk ubehag og smerter i hjerteområdet, som kan være mistænkelige.

Hvis du allerede har fået konstateret en eller anden form for hjertesygdom, skal du ikke tøve. Kontakt det sygehus, hvor du modtager behandling. Hvis du kører bil og begynder at føle symptomer, skal du straks holde ind til siden og ringe 112 så hurtigt som muligt.

Gør dette uanset hvor tæt du måtte være på et hospital. Forsøg ikke at køre derhen selv, uanset hvad. Du kan når som helst besvime under kørslen, og det kan ende galt for dig og endda for andre.

Vi tror, at du gerne vil læse: Klassifikation af mislyde over hjertet

Hvad gør man, mens man venter på hjælpen?

Er du i medicinsk behandling for at kontrollere hjertesygdomme? Hvis det er tilfældet, har du måske en eller anden form for håndkøbsmedicin med betablokkere i nærheden. I så fald kan du tage en pille, mens du venter på hjælp.

Hvis det er første gang, kan du tage en pille, mens du venter på hjælp. Hvis det er din første gang, kan du tage aspirin så hurtigt som muligt, og tygge den godt. Aspirin hjælper med at forhindre, at der dannes blodpropper.

Det vil hjælpe med at forbedre blodgennemstrømningen ved at afslappe arterierne. Dette vil også være meget nyttigt for at forhindre, at problemet bliver værre, mens du venter på hjælp.

Vigtige tips til at håndtere et hjerteanfald

  • Hvis det er muligt, bør du holde dig i ro for at undgå at overbelaste den allerede udmattede hjertemuskel.
  • Hvis du kan, skal du pumpe hårdt med hånden på det område af brystkassen, hvor hjertet sidder, for at forhindre, at hjertet stopper med at pumpe blod. Du skal dog vide, at dette er en meget vanskelig ting at gøre, når vi har et hjerteanfald. Derfor er det mere effektivt, hvis en anden person gør det for dig.
  • Hvis du har stramt tøj på, skal du løsne det for at mindske trykket på området.

Hvad du skal huske på om hjertelungeredning (HLR)

Efter at have lært trinene til at håndtere et hjerteanfald, hvis du er alene, vil du måske spørge, hvorfor vi tog os tid til at gennemgå forskellen mellem hjertestop og hjerteanfald?

Det er muligt, at du et eller andet sted er stødt på oplysninger, der forsøger at lære dig, hvordan du udfører HLR. Hvad de dog ikke skelner mellem, er, at HLR er en metode, der skal anvendes i tilfælde af hjertestop.

Generelt nævner disse typer råd ikke forskellen mellem de to problemer. Vi håber, at du finder disse oplysninger nyttige. Det vigtigste er altid at søge nødhjælp så hurtigt som muligt.

Det kan interessere dig ...
Sådan opdager du et falsk hjerteanfald
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan opdager du et falsk hjerteanfald

Falske hjerteanfald udgør næsten 10% af alle formodede hjerteanfald. Find ud af, hvordan du kan opdage et falsk hjerteanfald.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.