Er du rationel eller intuitiv? Find ud af det her!

Nogle mennesker lytter meget til deres intuition, imens andre vælger at tænke mere over tingene og tage en rationel beslutning. Hvilken side hælder du til?
Er du rationel eller intuitiv? Find ud af det her!

Sidste ændring: 09 oktober, 2018

Måske er du en person, som har tendens til at lytte til dine fornemmeler: følelser og intuitioner, som på et givent tidspunkt vil hjælpe dig med, hvordan du skal vælge. Eller du er måske den mere rationel, og typen, som tænker tingene godt igennem inden du bestemmer dig. Her er nogle tegn og karakteristika ved hver af disse typer, så du kan finde ud af, hvilken type der ligner dig mest.

De to typer menneske: rationel og intuitiv

Disse to udelukker ikke hinanden. Dette betyder altså, at alle nogle gange bruger deres intuition, imens alle selvfølgelig også tænker dybere over deres problemer og andre ting, før de tager et valg. Men man kan ikke afvise, at nogle mennesker er mere impulsive end andre. Nogle vil ofte lade deres fornemmelse lede dem, hvorimod andre, mere forsigtige personer, vil tænke tingene igennem, før de gør noget.

Disse måder at opføre sig og tage beslutninger på, er ofte relateret til personligheden. Dog er det interessant at vide, at det at følge sin intuition, ikke er helt irrationelt. Faktisk slet ikke.

Ifølge eksperterne, foretages mange af vores beslutninger i overensstemmelse med vores fornemmelser og følelser. Men de kommer ikke nødvendigvis fra spontane handlinger eller idéer. Nedenfor vil vi forklare videre.

1. Intuitive mennesker

intuition
Fornemmeler, anelser… vi ved alle, hvad det er. Det er pludselige følelser, som fortæller os at vi hellere må følge en bestemt sti. At en person ikke vil have en god indflydelse på os, og det derfor er bedst at undgå dem. Dette er bare et par eksempler.

Ofte accepterer vi ikke disse fornemmelser som værende fornuftige, fordi de kommer fra folks egne følelser og ikke fra deres hjerne, hvilket ville gøre det til en logisk og deduktiv handling. Men dette er ikke sandheden.

Faktisk er fornemmeler hurtige og værdifulde domme, som kommer fra ens personlighed og tidligere erfaringer. Alt, som sker i vores liv bliver gemt og lagret sammen med de følelser, det provokerede. Som resultat, vil man, når man står ansigt til ansigt med en stimuli, få bestemte følelser, som vil diktere, hvad man bør gøre. For eksempel en bestemt handling, at gå ad en bestemt vej, vælge en person fremfor en anden, tage en risiko eller vende om.

Hvordan fungerer intuition?

Det er hændelser baseret på beslutninger, man allerede har taget tidligere. De er også relateret til ens personlighed. Alt dette er gemt bag den komplicerede verden af intuitioner, de dér pludselige følelser, som popper op i ens hjerne uden at man egentlig rigtig ved hvorfor.

Der er folk, som altid følger deres intuitioner og ikke ignorerer dem. De er opmærksomme på og følger det, mange mennesker vil kalde instinkt. Men pas på. Det er vigtigt at huske på at da disse følelser og gemte intuitioner i vores hjerter er så hurtige, er de ikke altid det bedste eller mest passende svar.

De fungerer ikke altid. Derfor er andre mennesker mere forsigtige og på trods af, at de har disse “følelser,” foretrækker de at lægge dem til side og passe mere på. Disse mennesker har mere rationelle personligheder.

2. Rationelle mennesker

Er du rationel og overvejer du alting?
Rationel tænkning er ledet af vores bevidste information. Ledet af det, vi har foran os, af hvad vi kan se og røre og hvad vi kan sammenligne ting med gennnem læsning eller andre informationer. Er man rationel, er ens beslutninger meget langsommere og mere forsigtige.

Det er ikke fordi de har færre ressourcer, de er simpelthen bare mere tænksomme og måske en smule mere usikre Men nogle gange er dette en god ting, da det tvinger personen til at gennemgå en form for “kvalitetskontrol” før han eller hun tager en beslutning. Dette er mennesker som er bange for at lave fejl og altid leder efter det bedste svar og den rigtige beslutning.

Som konsekvens heraf, er de mere forsigtige, men man har ikke altid så meget tid til at træffe en beslutning, ligesom man nogle gange ikke kan få al den information, man har brug for for at tage en beslutning.

Hvad kan man vide om en person…?

For eksempel kan man ikke vide alt om en person, før man bliver forelsket i ham eller hende eller ej. Det sker bare, hvilket også er grunden til at de fleste mennesker i virkeligheden er intuitive. Følelser vil altid have mere magt end ræsonnement.

Mennesker er helt og aldeles følelsesmæssige skabninger. Det er bedst at holde en balance mellem intuition og rationalitet. Man bør ikke kaste sig ud i en beslutning, men man bør heller ikke være alt for forsigtig.

Usikkerhed kommer ofte af en eller anden eksistentiel lidelse. Derfor er det absolut bedst at opretholde en balance mellem begge sider Er du enig? Hvordan ser du dig selv? Er du mest intuitiv eller mere rationel?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.