Fem vigtige spørgsmål, du skal spørge dig selv, inden du afslutter et forhold

Før du trækker stikket på et forhold, så spørg dig selv om disse meget vigtige fem spørgsmål. Du vil opdage ting om dig selv, som du måske ikke vidste. Du vil blive klogere på rejsen du skal på, og du vil stole på den beslutning, du tager, fordi du ved, at det er den rigtige.
Fem vigtige spørgsmål, du skal spørge dig selv, inden du afslutter et forhold

Sidste ændring: 09 august, 2022

At afslutte et forhold er en stor og meget vigtig beslutning. Det er derfor vigtigt, at vi bruger denne situation som en mulighed. Dette er en mulighed for at stille os selv nogle store og vigtige spørgsmål. Stil disse fem vigtige spørgsmål, inden du afslutter et forhold.

Hvad bør du overveje inden du afslutter et forhold

Dette er spørgsmål, der får os til at åbne vores øjne og reflektere. Vi bør reflektere over, om denne beslutning om at slå op er en god beslutning, eller om vi tager et skridt i den forkerte retning.

Alle disse spørgsmål vil også hjælpe os med at lære af forholdet. Hvis vi beslutter at afslutte det, vil vi kunne etablere sundere og stærkere relationer i fremtiden.

1. Leder du efter den “perfekte person” i din partner?

Kvinde krammer en skygge

Det er vigtigt at forstå dette, fordi vi alle har høje forventninger. Nogle gange kan disse uvirkelige forventninger forvrænge virkeligheden eller skade et sundt forhold.

Til tider tager vi ikke hensyn til, at den anden person er et menneske. Vi tror måske, at de er som en prototype, eller at dette forhold bare ikke vil gå godt.

Som i ethvert forhold kan ikke alle vores forventninger opfyldes perfekt. Vi kan begynde at føle os frustrerede, og det får os til at føle os skuffede. Vi begynder også at have en tendens til at dømme eller bebrejde den anden person.

Det er vigtigt, at vi spørger os selv, om vi begynder at overveje at afslutte vores forhold, fordi vores partner ikke kan imødekomme disse umulige forventninger.

Hvis dette er tilfældet, må vi lære at fjerne dette bind for øjnene forårsaget af vores uvirkelige idealiseringer af et forhold. Vi skal huske på, at den anden person er et menneske.

2. Før du afslutter et forhold: Er mit forhold usundt?

Spørgsmålet om at afslutte et forhold kan skyldes en følelse af ulykkelighed, der kun stiger med tiden. Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt at reflektere over forholdets sundhed. Vi skal afgøre, om det er blevet usundt for os.

For at kunne gennemføre denne inspektion har vi brug for plads og mest af alt tid.

Følelserne og smerterne kan få os til at se tingene uden klarhed og få os til at træffe irrationelle beslutninger. Vi kan indse, at vi måske ikke har opdaget tegn på misbrug, manipulation, løgn eller mishandling, som har skadet os.

Hvis vi i øjeblikket er i et usundt forhold, skal vi afslutte det så hurtigt som muligt. Som navnet korrekt viser, er forholdet til skade for to personer, der ikke nyder forholdet eller kærligheden indeni.

3. Er jeg i en for stresset situation til at træffe en sådan beslutning?

Kvinde holder sig til hovedet.

Selvom det kan virke trivielt, kan tider med overdreven arbejde og stress også forårsage problemer. Det kan gøre os mindre forståelige og tolerante overfor andre, og få os til at træffe dårlige beslutninger.

Når vi befinder os i en situation med stor stress og angst, kan vi hurtigt finde os selv overskride etablerede grænser og endda miste det rette perspektiv på alt omkring os.

På grund af dette er det nødvendigt, at vi tager højde for disse faktorer, når vi træffer en stor beslutning. Især med et seriøst forhold kan vi føle dette på grund af stress og en overbelastning i vores liv.

4. Før du afslutter et forhold bør du overveje om tredjeparter påvirket mit forhold?

Indflydelsen over os og vores forhold, som andre har, er forbløffende. Det kan være mere end vi indser. Når vi forstår dette koncept, bør vi helt sikkert spørge os selv om dette spørgsmål.

For eksempel kan en forældres afvisning om at acceptere et barns forhold føre til konflikt og spænding mellem et par, der påvirker deres forholds sundhed.

Når en ven eller et familiemedlem afviser eller misbilliger vores partner, kan vi føle os fornærmet og såret.

Det værste ved at alt dette er, at vi på en ubevidst måde vil afspejle denne smerte ind i vores forhold eller på vores partner. Vi lader alle vores frustrationer falde over denne person og alt andet generelt.

5. Stoler jeg på min beslutning, eller har jeg tvivl?

Kvinde der holder en fugl

Vi har lært at være særligt opmærksomme på andres meninger om personlige aspekter af vores liv. Men disse aspekter er ting, som vi kun bør være kritikere af.

Måske siger en ven til dig, at et forhold ikke er godt for dig, eller at de ikke kan lide din partner. Et familiemedlem kan på den anden side sige, at du vil gå glip af noget. De vil spørge, hvordan du nogensinde kunne overveje at lade denne mulighed smuldre gennem dine fingre…

Alle disse meninger og mange andre kan have en stor effekt på dig i øjeblikket i forbindelse med at træffe din beslutning.

Derfor er det afgørende, at du klart forstår og forestiller dig, hvad det er DU vil. Lad ikke andres meninger fremkalde et andet resultat. Kig ind i dig selv, og find svaret, som kun du virkelig kan besvare.

Før du afslutter et forhold, så spørg dig selv om disse meget vigtige fem spørgsmål. Du vil opdage ting om dig selv, som du måske ikke vidste. Du vil blive klogere på rejsen du skal på, og du vil stole på den beslutning, du tager, fordi du ved, at det er den rigtige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Whisman, M. A., & Beach, S. R. H. (2012). Couple Therapy for Depression. Journal of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1002/jclp.21857
  • Lebow, J. L., Chambers, A. L., Christensen, A., & Johnson, S. M. (2012). Research on the Treatment of Couple Distress. Journal of Marital and Family Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1752-0606.2011.00249.x
  • Halford, W. K., & Sweeper, S. (2013). Trajectories of adjustment to couple relationship separation. Family Process. https://doi.org/10.1111/famp.12006
  • Atkins, D. C., Dimidjian, S., Bedics, J. D., & Christensen, A. (2009). Couple Discord and Depression in Couples During Couple Therapy and in Depressed Individuals During Depression Treatment. Journal of Consulting and Clinical Psychology. https://doi.org/10.1037/a0017119

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.