7 "uskyldige" vaner der forårsager hormonelle ubalancer

Der er mange dagligdags ting, der virker harmløse, men kan udløse hormonelle ubalancer uden at du selv ved det og det påvirker dermed dit generelle helbred. Find ud af, hvad de er i denne artikel.
7 "uskyldige" vaner der forårsager hormonelle ubalancer
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hormoner spiller en meget vigtig rolle i din krop. De har jo ansvaret for at regulere dine store kropslige systemer. I denne artikel bringer vi dig 7 “uskyldige” vaner der forårsager hormonelle ubalancer.

Vaner der forårsager hormonelle ubalancer

De er kemiske transmitter udskilt fra dine endokrine kirtler, som stimulerer celleudvikling og nogle af de kognitive processer.

De deltager endda direkte i dit stofskifte, din vækst og dine seksuelle funktioner, hvilket gør det klart, hvor vigtigt hormonalbalancen er for dit helbred.

Problemet er, at folk ofte har hormonelle problemer, fordi nogle faktorer kan forstyrre deres produktion eller aktivitet.

Som følge heraf skaber det en kæde af negative reaktioner i din krop. Hvis det ikke kontrolleres, kan det føre til alle former for sygdomme.

Imidlertid er mange mennesker uvidende om, at deres hverdags “uskyldige” vaner kan forårsage sådanne ubalancer.

Find ud af, hvad de er!

1. Manglende søvn

Kvinde der ikke kan sove

Det at have en søvnforstyrrelse eller sove mindre end det anbefalede antal timer hver nat øger din risiko for hormonproblemer betydeligt.

Det er blevet bevist, at der er et nært forhold mellem søvncyklusser og udskillelsen af ​​visse vigtige hormoner, især hos kvinder.

Ubalancer kan endda påvirke dit humør, blodsukker og kropsvægt.

Tjek også dette ud: 7 fordele ved at sove nøgen

2. Følge en fedtfattig kost

Fjerne alle kilder til fedt fra din kost er faktisk en af ​​de værste ting, du kan gøre, når du prøver at tabe dig.

Selvom det er rigtigt, at fedt indeholder mange kalorier, er det ikke sandt, at alt fedt er dårligt for din krop.

Sunde fedtstoffer, som omega 3 fedtsyrer, styrer de inflammatoriske processer og hjælper med regulering af hormoner som østrogen og progesteron.

Begrænsning af dit fedtforbrug øger faktisk din sandsynlighed for at blive overvægtig, udover det vil du også opleve uregelmæssige menstruationsperioder eller få cyster.

Gode ​​fedtstoffer findes i:

  • Fed fisk
  • Avocadoer
  • Olivenolie
  • Nødder
  • Kerne

3. At være stillesiddende

Person der sidder foran fjernsynet og spiser sandwich og popkorn

Fysisk inaktivitet eller en stillesiddende livsstil har meget at gøre med hormonelle ubalancer, der påvirker mænd lige så meget som kvinder.

Motion stimulerer udskillelsen af endorfiner, et kemisk stof frigivet i hjernen for at fremme en følelse af velvære og energi.

Det er også tæt forbundet med forvaltningen af kønshormoner, da motion understøtter deres arbejde med at styr sex lyst.

4. Overdrevent brug af forarbejdede fødevarer

Meget forarbejdet kød og andre forarbejdede fødevarer smager godt og kan tilføje et specielt touch til dine måltider.

Den dårlige ting er, at de er fulde med tilsatte kemiske stoffer. Med tiden forårsager disse hormonelle ubalancer, sammen med metaboliske problemer og endda kræft.

De er relateret til øgede niveauer af kortisol, et kemikalie forbundet med stress, depression og irritabilitet.

5. Brug af for meget håndrensemiddel

Person der bruger haansrens

Det kan virke ironisk, men det har faktisk vist sig, at overdreven brug af håndrensemidler kan have negative virkninger.

Selvom mange anser det for en god hygiejnepraksis, så ændrer det balancen mellem sunde bakterier og dårlige bakterier og svækker dit immunsystem.

Kemikalierne i det er forbundet med risikoen for betændelse og hormoner, der er ude af kontrol.

Forbindelser som triclosan især får dine østrogen niveauer ud af balance og påvirker dine skjoldbruskkirtelhormoner.

6. Motionere for meget

Alle yderpunkter er skadelige, og overdreven motion er ingen undtagelse.

Selvom en stillesiddende livsstil kan hærge dit helbred, så kan overdreven fysisk aktivitet også føre til negative konsekvenser.

Når du bruger for mange timer i fitness centeret eller udfører høj intensitets træning, så øger du dine niveauer af stresshormonet, cortisol.

Derudover intervenerer det over tid de hormoner, der regulerer din menstruationscyklus og frugtbarhed.

7. Spise dåse mad

Daasemad

Dåse mad kan synes som et hurtigt, sundt madvalg, men det er faktisk ikke tilfældet.

Kemiske stoffer som BPA er blevet fundet i konserves. Dette kemikalie er forbundet med forskellige typer af hormonelle ubalancer og sygdomme.

Dåse mad er også rig på konservativer, som, hvis de spises ofte, også kan have negative konsekvenser.

Ændring af disse vaner er afgørende for at mindske risikoen for at udvikle lidelser relateret til hormonelle problemer. Men det er også en god ide at se en læge, hvis du oplever noget ud over det normale, da det er vigtigt at opdage i tide for at undgå komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Taheri, S., Lin, L., Austin, D., Young, T., & Mignot, E. (2004). Short sleep duration is associated with reduced leptin, elevated ghrelin, and increased body mass index. PLoS Medicine. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.0010062

  • De Kloet, E. R. (2003). Hormones, brain and stress. Endocrine Regulations.

  • Kim, T. W., Jeong, J.-H., & Hong, S.-C. (2015). The impact of sleep deprivation on hormones and metabolism. International Journal of Endocrinology. https://doi.org/10.1155/2015/591729

  • Cadegiani, F. A., & Kater, C. E. (2017). Hormonal aspects of overtraining syndrome: A systematic review. BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation. https://doi.org/10.1186/s13102-017-0079-8


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.