Ondt i følelserne? 5 råd til at overvinde smerten

Følelsesmæssig smerte behøver ikke udvikle sig til noget, der påvirker os så meget, at det ender med at blive en del af vores personlighed. Man kan komme igennem problemet, komme over det og komme videre med sit liv.
Ondt i følelserne? 5 råd til at overvinde smerten

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vi har alle på et tidspunkt gennemgået oplevelser, der har givet os ondt i følelserne. Men er der en god måde at komme over ondt i følelserne på?

Når vi gennemgår noget svært, er alt vi hører: “vent og ser, det bliver bedre,” “du får det snart bedre” og “det skal du ikke være ked af.” Intet af dette hjælper os imidlertid i situationen.

I dag giver vi dig 5 råd til at overvinde ondt i følelserne. Ingen af dem inkluderer at flygte fra smerten eller at ignorere den. I stedet, lærer de dig at konfrontere smerten på den bedst mulige måde. Lad os finde ud af hvordan.

1. Indrøm at du går gennem en svær tid

Kvinde og mand i samtale

Hvad gør du, når du har det svært og nogen spørger dig, hvordan du har det? Vær ærlig: Som regel lyver du og siger til dem, at alt er godt og nogle gange siger du endda, at du har det godt som altid.

Imidlertid, for at overvinde ondt i følelserne, er du nødt til at begynde at sige sandheden.

At sige at du ikke er ok, at du ikke er helt ovenpå og at du lider, er ikke det værste, der kunne ske.

Du tænker måske at du ved at sige sådan søger medlidenhed og tanker som: “Jeg søger ikke andres medlidenhed” kredser måske i dit hoved.

Det er imidlertid ved at være ærlige overfor vores omgivelser og fortælle dem, hvordan vi i virkeligheden har det. Vi skal anerkende vores smerte i stedet for at fornægte den eller ignorere den.

Så i stedet for at undgå dine følelser, så anerkender du dem.

2. Hvor stammer din smerte fra?

Din smerte kan komme af noget, som ikke er helt klart for dig. Hvordan startede disse følelser? Hvad følte du? Hvordan har du hidtil reageret på følelserne?

Ved at tage den tid du har brug for, til at analysere hvad der er sket fra forskellige vinkler og afdække de forskellige lag af smerten, vil du opdage dens oprindelse. Måske er den skabt af traumer i barndommen eller et tab, du ikke endnu har lagt bag dig…

3. Begynd at sige opmuntrende ord til dig selv

Kvinde raaber ad sit spejlbillede

Når du har overvundet at have ondt i følelserne og du begynder at se tilbage, opdager du måske, hvor dårligt du har behandlet dig selv. Måske har du tænkt tanker såsom: “Du er værdiløs,” “alle andre er bedre end dig,” “hvad har du at klage over” eller måske endda “du er en idiot.”

Disse tanker hjælper dig ikke, men når vi går gennem svære perioder, ender vi ofte med at blive meget selvkritiske. I stedet for, at hjælpe os med at komme videre, bliver vi kastet ind i en cyklus af depression, lidelse og endnu større smerte.

Derfor er det vigtigt, at du viser dig selv omsorg og behandler dig selv med respekt.

Hvad siger du til andre, der går gennem en svær tid? Du siger opmuntrende ord, ikke sandt? Det burde du også gøre til dig selv.

Læs også denne artikel efter “Ondt i følelserne?”:

7 tips til at forbedre dit selvbillede

4. Sæt pris på mennesker omkring dig

Når du går gennem en svær tid, har du nogle gange bare lyst til at være alene og undgår andre mennesker. 

Du kan nemt blive meget fokuseret på din egen smerte. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på de mennesker, der bliver ved din side.

De er de mennesker der er ved din side og vis blotte tilstedeværelse får dig til at få det bedre. Det er dem, der hjælper dig og samler dig op, når du er nede.

Du bør værdsætte disse personer, der selv hvis de ikke forstår hvad du går igennem, stadig er der for dig.

5. Gå til en psykolog, når du har ondt i følelserne

Kvinde ser en psykolog - ondt i foelelserne

Mange mennesker er tilbageholdende med at gå til en psykolog.  De tror at de er i stand til at overvinde deres smerte alene. Nogle tror endda, at de kan lære af deres oplevelser selv. De har måske dybt ned en negativ holdning til, hvad det vil sige at gå til en psykolog.

En psykolog er en guide, der tilbyder os de nødvendige værktøjer til at overvinde at have ondt i følelserne. De hjælper os til ikke at føle os alene. De får os til at føle, at vi bliver forstået og hjælper os til at se situationen fra et nyt perspektiv.

At gå til en psykolog giver os et frirum til at trække vejret dybt.  Det hjælpe os til at lægge de smertefulde følelser bag os og lære, at alting nok skal blive godt igen. Det er imidlertid en proces, der tager nogen tid.

Ondt i følelserne behøver ikke udvikle sig til noget, der påvirker os så meget, at det ender med at blive en del af vores personlighed. Man kan komme igennem problemet, komme over det og komme videre med sit liv.

Har du nogensinde prøvet at overvinde at have ondt i følelserne alene? Har nogen af de nævnte råd hjulpet dig?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fosha, D., Thoma, N., & Yeung, D. (2019). Transforming emotional suffering into flourishing: Metatherapeutic processing of positive affect as a trans-theoretical vehicle for change. Counselling Psychology Quarterly, 32(3-4), 563-593.
  • Morse, J. M. (2011). The praxis theory of suffering. Philosophies and theories in advanced nursing practice. Sudbury: Jones & Bartlett, 569-602.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.