Kan diabetes påvirke mental sundhed?

Diabetes øger især risikoen for at lide af depression og angst, blandt andre problemer.
Kan diabetes påvirke mental sundhed?

Sidste ændring: 06 januar, 2021

Diabetes er en sygdom, der desværre bliver mere og mere almindelig. Det anslås, at næsten 422 millioner mennesker i verden lider af denne sygdom. Mange mennesker kender dog stadig ikke den samlede indvirkning, den har på helbredet. Faktisk kan diabetes påvirke mental sundhed. Læs med for at lære mere.

Hvad er diabetes?

Dybest set består diabetes af, at din krop ikke er i stand til at producere eller bruge insulin. Insulin er den “nøgle”, der giver glukose mulighed for at komme ind i celler, da cellerne har brug for det næringsstof for at få energi.

Problemet er, at glukosen forbliver i dit blod, og hvis dens koncentration forbliver høj i lang tid, forårsager det skader på vævene. Derfor er det meget vigtigt at holde styr på dit glukoseniveau og følge en ordentlig behandling for denne lidelse.

Diabetes er en kronisk sygdom, hvor kroppen ikke producerer nok insulin eller ikke kan bruge den til at lade glukose komme ind i cellerne. Der findes forskellige typer diabetes, men de mest almindelige er type 1 og type 2.

Diabetes type 1 forekommer normalt i barndommen, og det skyldes, at bugspytkirtlen ikke er i stand til at udskille insulin. Af denne grund er behandlingen normalt at injicere dette hormon for at kontrollere glukoseniveauer.

Type 2 er den hyppigste i voksenalderen og sker, når du ikke kan bruge det producerede insulin. Det er denne type, der påvirker det største antal mennesker, da det er tæt forbundet med fedme og en stillesiddende livsstil.

Læs også: Den bedste kost til type 2 diabetes

Begge typer kan forekomme i alle aldre og hos enhver person, selvom det er rigtigt, at der er en vigtig genetisk indflydelse. Det store problem med diabetes er de mange komplikationer, der kan opstå over tid, da det øger din risiko for at få mange andre sygdomme.

Fødevarer og udstyr til at måle blodsukkerniveau

Hvordan kan diabetes påvirke mental sundhed?

Diabetes påvirker mange aspekter af livet for de mennesker, der lider af det, primært fordi det er et så stort ansvar. Behandlingen kræver kontrol, ikke kun af medicin, men også af kost og motionsvaner.

På grund af dette er det meget almindeligt, at denne sygdom forårsager forhøjede niveauer af stress. Denne stress får din krop til at frigive kortisol, et hormonm der også påvirker metaboliseringen af ​​glukose. Når alt kommer til alt, er det hele tæt forbundet.

Mennesker med diabetes skal undgå visse former for adfærd eller handlinger. For eksempel bør du ikke drikke alkohol eller spise, hvad du vil, uden ordentlig kontrol, hvis du har diabetes. Dette kan for eksempel øge angst.

Læs også: Fem mindfulness øvelser mod angst

Derudover er det en sygdom, der på en måde er uforudsigelig. Nogle gange får du muligvis ikke de forventede resultater på trods af din indsats for at følge alle reglerne. Dette kan få dit frustrationsniveau til at stige markant.

Pige får tjekket blodsukkerniveau

Hvilke psykiske lidelser er relateret til diabetes?

Desværre er diabetes forbundet med mental sundhed. Det anslås, at risikoen for at lide af depression er tre gange højere hos en person med denne sygdom. Ligeledes er generaliseret angstlidelse meget almindelig hos patienter med diabetes.

Af alle disse grunde er det meget vigtigt at forstå, at denne sygdom pålægger dit liv mange betingelser, ikke kun på et fysisk niveau. Læger anbefaler, at personer, der er diagnosticeret med diabetes, ser en form for terapeut for at hjælpe med at udvikle sunde håndteringsmekanismer.

Du skal huske, at krop og sind konstant påvirker hinanden. Ethvert mentalt problem kan påvirke forløbet af en anden sygdom, såsom diabetes, negativt. Derfor er det vigtigt at tage sig af både dit mentale og fysiske helbred.

Det kan interessere dig ...
Diabulimi: Diabetes og bulimi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Diabulimi: Diabetes og bulimi

Diabulimi er en kombination af diabetes og bulimi. Det er en lidelse, der indeholder risikofaktorer for både en endokrin sygdom og en spiseforstyrr...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.