Glukosebelastningstest af gravide

Glukosebelastningstest af gravide er obligatorisk i mange lande og der er en del kontroverser omkring det. Dets formål er at udelukke graviditetssukkersyge eller afgøre, om der er nogen risiko for at få det senere.
Glukosebelastningstest af gravide

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Glukosebelastningstest er udviklet til at afgøre en gravid kvindes glukoseniveau. Med andre ord, er denne test til at måle blodsukkerniveauerne for at finde ud af, om der er en risiko for graviditetssukkersyge.

Graviditetssukkersyge er en tilstand, hvor glukosen i blodet øges på grund af hormonelle ændringer, der er typiske for graviditet. Det kan dermed påvirke den vordende mors helbred og den normale vækst for fosteret og efter fødslen.

Som du kan se, kan det påvirke en babys helbred. Det er af den grund, at glukosebelastningstest nu er obligatorisk for alle gravide i mange lande.

Formålene med en glukosebelastningstest

Gravid kvinde udfører glukosebelastningstest

En glukosebelastningstest diagnosticerer ikke graviditetssukkersyge. I stedet er dets primære formål at udelukke dets eksistens. Resultaterne giver læger mulighed for at fastslå to ting:

  1. Moderen har ikke graviditetssukkersyge.
  2. Der er ingen risiko for, at hun udvikler det.

Nogle anser det som den bedste test med hensyn til omkostninger, fordele og effektivitet, når det kommer til at udelukke graviditetssukkersyge.

Hvis der er en ændring i resultaterne, så vil læger udføre endnu en, mere specifik test, der hedder glukosetolerancetest. Det er derfor, det er vigtigt at bemærke, at resultaterne fra en glukosebelastningstest kan give en falsk positiv.

Kvinder under 25, hvis vægt er normal og ikke har risikofaktorer, såsom diabetes i familien, tidligere graviditetssukkersyge eller overvægt, er undtaget fra denne test.

Læs også: Listeriose under graviditet: Hvad du bør vide

Proceduren

En kvinde behøver ikke at gennemgå en glukosebelastningstest på tom mave. Det første, lægen gør, er at tage en blodprøve for at afgøre glukoseniveauet. Derefter vil hun drikke en meget sød drikkevare, der indeholder 50 gram af 25% glukose i 200 ml.

Kvinden sidder derefter i en time efter at have drukket den sukkerholdige drikkevare uden at spise eller drikke noget som helst andet. Efter den tid, tager sundhedspersonalet endnu en blodprøve for at måle blodsukkerniveauet igen. Resultatet indikerer, om insulinen udfører sin opgave ordentligt eller ej.

Hvis resultaterne på glukosebelastningstesten er svære at drage en konklusion ud fra eller de giver en indikation på, at der er glukoseintolerance, så skal lægen udføre en glukosetolerancetest for at bekræfte det.

Hvornår bør man udføre en glukosebelastningstest?

Gravid kvinde tjekkes hos læge

Som regel, udføres glukosebelastnigstest på kvinder, der er mellem 24 og 28 uger henne. Det er det mest passende tidspunkt til det, fordi homornelle ændringer som regel ændrer funktionen af insulin hos moderen i denne fase. De vil dog måske være nødt til at udføre testen mere end en gang.

Hvis en kvinde har haft graviditetssukkersyge i en tidligere graviditet, så vil lægen udføre en test i det første trimester. Man antager, at de har risiko for at få det igen. Det gælder også, når moderen opfylder nogle af de følgende kriterier:

  • Hun er over 35.
  • Der er diabetes i familien (en af hendes forældre især).
  • Hun var overvægtig før graviditeten.
  • Hun har tidligere født en overvægtig baby.

Find ud af mere: Iskiassmerter under graviditet

Andre ting, man bør overveje

Der er mange kontroverser omkring glukosebelastningstest til det punkt, hvor denne test, i mange lande, kun bliver udført, hvis der er en forestående risiko. Kontroverserne skyldes, at sådan et stort indtag af glukose er skadeligt for nogle kvinder.

For eksempel, vil nogle kvinder kaste op af glukosen i det øjeblik, de drikker det. Dette kan derefter ske igen, hvis de gentager testen nogle få dage senere. Det er af denne grund, at denne test kan være tortur for nogle vordende mødre. Der er derfor muligheden for kun at anvende den til personer i grupper med høj risiko.

Landene, hvor testen er obligatorisk, skal følge en protokol, hvor moderen er informeret om risiciene ved testen, og kan vælge, om hun vil tage den eller ej. Ligeledes, er der stadig tvivl omkring bivirkningerne ved overdrevet indtag af glukose på moderens og babyens helbred.

Det kan interessere dig ...
Diabetesudstyr til glukosemonitorering
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Diabetesudstyr til glukosemonitorering

Kontinuerlig glukosemonitorering og motion er vigtigt, når du har diabetes. I dag vil vi gerne fortælle dig om nogle enheder til kontrol af diabete...  • Rojas-Carrera, S. I., Márquez-Celedonio, F. G., Lagunes-Mijangos, A., & González-Arriola, V. M. (2013). Precisión diagnóstica de la prueba de O’Sullivan en diabetes gestacional. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 51(3), 336-339.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.