Naturlige midler til at lindre bihulebetændelse under graviditet

Selvom bihulebetændelse under graviditet ikke er alvorligt, kan det ledsages af hovedpine og generelt ubehag. Heldigvis kan nogle naturlige midler lindre det. I denne artikel vil vi fortælle dig alt om dem.
Naturlige midler til at lindre bihulebetændelse under graviditet

Sidste ændring: 25 september, 2021

Nogle naturlige midler kan hjælpe med at lindre bihulebetændelse under graviditet. Denne infektion opstår, når slimhinden i bihulerne, to luftfyldte rum, der er placeret mellem knoglerne i hovedet, og som holder næsen smurt og beskyttet, bliver betændt.

Under graviditeten kan bihulebetændelse opstå på grund af ændringer i progesteronniveauet. Ikke desto mindre kan det også forårsages af influenza og forkølelse. Selv om symptomerne ikke er alvorlige, kan de være ubehagelige og kan forårsage generelt ubehag. Hvordan kan man lindre dem?

Naturlige midler mod bihulebetændelse under graviditet

Bihulebetændelse kan opstå når som helst under graviditeten. Det forårsager blandt andet tilstoppet næse, smertefuldt tryk omkring kinderne og øjnene, ondt i halsen, snot og feber. Selvom det normalt ikke medfører komplikationer, er det ubehageligt og kan vare flere dage.

Heldigvis kan nogle naturmidler hjælpe midlertidigt med at lindre bihulebetændelse under graviditet. Her er nogle muligheder.

Øg dit væskeindtag

En af de første anbefalinger til at fremme lindring af symptomer på bihulebetændelse er at drikke mere sund væske, især vand. Allina Health’s specialist i familiemedicin, Jessica Dehler, siger, at hvis man drikker nok væske, kan det hjælpe med at gøre slim mere flydende.

Faktisk synes det at drikke vand, naturlig juice, bouillon og koffeinfri te at forbedre ubehageligheder som f.eks. ondt i halsen.

Gravid kvinde drikker vand

Læs videre for at få mere at vide: Bør du drikke te under graviditeten?

Skylle næsen

Det er sikkert at skylle næsen under graviditet. Derfor kan det være en mulighed for at lindre symptomerne på bihulebetændelse under graviditet. Dette fjerner pollen, støv og andre rester, der ophobes i næseborene.

Det hjælper også med at fjerne overskydende slim og giver naturlig fugt under episoder med infektion. Selvom beviserne for dets effektivitet stadig er begrænsede, er det ifølge en undersøgelse, som blev offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health, nyttigt ved næseallergi og bihulebetændelse.

For at skylle næsen skal du blot blande en knivspids salt og bagepulver i en kop vand. Derefter kommer du et par dråber i dine næsebor. Til sidst skal du pudse næsen forsigtigt for at fjerne vandet og slimet.

Aromaterapi

Aromaterapi er et af de mest populære midler mod bihulebetændelse under graviditet. Det kan midlertidigt lindre ubehageligheder som f.eks. tilstoppet næse, hovedpine og irritation af slimhinderne og halsen. En undersøgelse, der blev offentliggjort i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, understøtter disse fordele.

Ifølge forskning kan inhalation af æterisk ravensaraolie, blandet med frankincense og sandeltræ, hjælpe med at lindre symptomer som nysen, løbende næse og tilstoppet næse. Eksperter mener også, at andre olier som f.eks. eukalyptus også har disse virkninger.

For at lave dette middel kan du tilsætte olien (ca. 5 eller 10 dråber) til en beholder med varmt vand. Derefter skal du indånde dampen i nogle minutter. En anden mulighed er at komme den i en aromadiffuser.

Gurgle med saltvand

Kvinde gurgler med saltvand for at linde bihulebetændelse under graviditet

At gurgle med saltvand er en populær behandling mod bihulebetændelse under graviditet. Folk tyer primært til denne behandling for at lindre irritation i halsen, der opstår på grund af infektion. I henhold til en artikel offentliggjort af American Pregnancy Association er det bedst at blande en kvart teskefuld salt til hver 2,5 dl vand.

Derefter skal du gurgle med væsken to eller tre gange om dagen. Du kan også prøve andre midler som honning med citron, hvilket er ideelt i tilfælde af irritation i halsen.

Hvilke andre midler kan være nyttige mod bihulebetændelse under graviditet?

Nogle typer håndkøbsmedicin, som f.eks. smertestillende, kan bruges mod bihulebetændelse under graviditet. Det er stadig bedst at spørge din læge, hvad der er de bedste lægemidler at bruge i denne fase af dit liv. Ligeledes er det vigtigt at gennemføre følgende:

  • Brug en luftfugter om natten. Det hjælper med at rense næseborene.
  • Hæv dit hoved med et par puder, så du kan trække vejret bedre, mens du sover eller hviler dig.
  • Det er vigtigt for immunforsvaret at få god søvn.
  • Spis mere frugt og grønt.

Du bør ikke bruge slimløsnende midler eller urtepræparater uden at tale med din læge først. Dette skyldes, at eksperterne endnu ikke ved, om de er sikre at tage under graviditeten.

Din læge kan hjælpe med at fjerne enhver tvivl i denne henseende. Det er også vigtigt at gå til lægen, hvis der ikke sker nogen forbedring, eller hvis der er tegn på komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Karpishchenko SA, Ryabova MA, Shumilova NA, Georgieva LV, Nikitin KA. Osobennosti techeniia sinusita u beremennykh [Features of the sinusitis course in pregnant women]. Vestn Otorinolaringol. 2019;84(3):37‐40. doi:10.17116/otorino20198403137
  • Principi N, Esposito S. Nasal Irrigation: An Imprecisely Defined Medical Procedure. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(5):516. Published 2017 May 11. doi:10.3390/ijerph14050516
  • Choi SY, Park K. Effect of Inhalation of Aromatherapy Oil on Patients with Perennial Allergic Rhinitis: A Randomized Controlled Trial [published correction appears in Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:2103616]. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:7896081. doi:10.1155/2016/7896081
  • American Pregnancy Association. (n.d.). Sinus Infection While Pregnant. Available in https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/sinus-infection-while-pregnant/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.