Neurogluten: Gluten og neurologiske sygdomme

Gluten fremmer en inflammatorisk tilstand hos personer med ændret overfølsomhed over for protein, hvilket kan få neurologiske sygdomme til at dukke op. Hvad siger forskning om det?
Neurogluten: Gluten og neurologiske sygdomme
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Gluten og neurologiske sygdomme er forbundet, da indtag af gluten i bestemte tilfælde er forbundet med flere symptomer på bestemte neurologiske sygdomme. Især i tilfælde af cøliaki er dette protein i stand til at beskadige bestemte områder af hjernebarken, hvilket derefter forårsager migræne, multipel sklerose og epilepsi.

Dette næringsstof er dog ikke skadeligt for alle. Kun dem, der har en ændret overfølsomhed over for det, er modtagelige for at udvikle disse sygdomme af at spise gluten.

Gluten og epilepsi

Patienter med epilepsi har ændret overfølsomhed over for gluten ifølge en artikel udgivet i Journal of NeurologyForskere ved dog ikke præcis, hvor vidt lidelsen selv ændrer omdannelsen af protein. Eller om det er det ændrede stofskifte, som forårsager, at denne neurologiske sygdom dukker op.

De ved med sikkerhed, at det er bedst for patienter med epilepsi at begrænse deres indtag af fødevarer, der indeholder dette næringsstof. Keto kosten er faktisk forbundet med en betydelig reducering i hyppigheden af anfald.

Nervesystemet

Multipel sklerose og indtaget af gluten

Nogle forfattere forbinder også multipel sklerose med indtaget af gluten. Studier viser dog endnu ikke et tydeligt forhold med stærke beviser.

En artikel udgivet i tidsskriftet Multiple Sclerosis and Related Disorders giver information om indvirkningen af indtaget af gluten på udviklingen af denne sygdom, og uddyber en patofysiologisk model. Vi har dog brug for mere komplekse studier for at kunne bekræfte forholdet.

Betændelse, gluten og neurologiske sygdomme

De seneste år har forskere vedvarende anbefalet folk at fjerne gluten fra deres kost. Dette råd er baseret på det faktum, at hos bestemte personer med ændret overfølsomhed er dette protein i stand til at inducere en inflammatorisk tilstand i tarmeneDette kan resultere i dysbiose, der også er kendt som skade på tarmfloraen.

Forskere ved med sikkerhed, at der er en forbindelse mellem tarmflora og det mentale helbred, gennem tarm-hjerne-aksen. Dette forhold er det, som har ført til mistanken om, at indtag af protein kan forårsage skade med hensyn til at fremme neurodegenerative sygdomme.

Ikke alle behøver dog at mindske indtaget af gluten. Hos personer, der er i stand til at omdanne det korrekt, forårsager dette protein ikke nogen åbenlys skade. I det mindste er der ikke nogen beviser på det.

Læge siger nej til brød

Måske du også vil være interesseret i at læse: Ved du egentlig, om du får nok fibre?

Faren ved at skære gluten ud af din kost

Eliminering af gluten fra kosten indebærer bestemte risici for dem, der ikke lider af en ændret overfølsomhed. Hvis man stopper med at spise dette protein, stopper kroppen med at producere enzymerne, der er nødvendige for at omdanne det. Dette udløser en intolerance på mellemlang sigt, hvilket gør det umuligt at spise det senere.

Af den grund anbefaler vi ikke, at man reducerer sit indtag af gluten, med mindre ens læge anbefaler det. På nuværende tidspunkt er der ikke nogen beviser på, at dette substans forårsager betændelse hos sunde personer uden overfølsomhed.

Der er heller ikke nogen videnskabelige studier, som forbinder dette næringsstof med forekomsten eller forværringen af en lidelse foruden epilepsi. I dette tilfælde får patienten dog gavn af keto kuren, ikke blot af fraværet af gluten i deres kost.

Forholdet mellem indtaget af gluten og neurologiske sygdomme er ikke tydeligt

Gluten er et protein, som ikke er skadeligt for en stor del af befolkningen. Der er derfor ingen grunde til at reducere indtaget af det. Hos personer, der lider af en ændret overfølsomhed over for dette protein, kan gluten dog fremme en inflammatorisk tilstand. Den kan være skadelig for helbredet.

I disse tilfælde bør man begrænse sit indtag af dette næringsstof. Selv i disse tilfælde er forholdet mellem indtaget af gluten og udviklingen af neurologiske sygdomme dog ikke tydeligt. Der er kontroverser i videnskabelig litteratur, når det kommer til dette emne.

Konceptet med neurogluten, som forbinder dette protein med en øget risiko for neruologiske sygdomme, har brug for mere forskning, før man kan drage definitive konklusioner.

Der er dog ingen beviser, der kan få os til at tro, at dette protein er i stand til at inducere en inflammatorisk tilstand hos personer uden eksisterende overfølsomhed. De inflammatoriske egenskaber er på grund af det store indtag af simpelt sukker og transfedt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Julian T., Hadjivassiliou M., Zis P., Gluten sensitivity and epilepsy: a systematic review. J Neurol, 2019. 266 (7): 1557-1565.
  • Thomsen HL., Jessen EB., Passali M., Frederiksen JL., The role of gluten in multiple sclerosis: a systematic review. Mult Scler Relat Disord, 2019. 27: 156-163.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.