Er det normalt at svede, når du sover?

Noget medicin kan forhøje din puls og udvide blodkarene på overfladen af ​​din hud. Det kan påvirke, hvordan du sveder - men er det normalt at svede, mens du sover?
Er det normalt at svede, når du sover?

Skrevet af Ekhiñe Graell

Sidste ændring: 26 august, 2022

Sved er kroppens naturlige nedkølingssystem, og det aktiveres normalt, når vi udsættes for varmt vejr eller mens vi træner. D er er dog en tid og et sted for sved – vi forventer selvfølgelig at få sved på panden i fitnesscentret, men det kan være bekymrende og ubehageligt, hvis vi pludselig begynder at svede om natten. Der er mange ting, der kan få dig til at svede, mens du sover. Men er det normalt?

Hvorfor sveder jeg, når jeg sover?

Ingen ønsker at vågne op i en pøl af sved i midt om natten. Det er klamt og ubehageligt. Hvorfor sker det dog? Det mest indlysende svar er temperatur og indeklima  –  varme er ikke det eneste, der kan forårsage nattesved. Fugt spiller også en væsentlig rolle. Du kan også overveje, om du bruger en for tung dyne, for varmt nattøj eller om der er meget støj i lokalet. Gamle madrasser har det også med at gøre sengen alt for varm.

Den næste ting, du skal tage i betragtning, er dit helbred. Har du for nylig ændret din kost? Føler du dig træt eller udmattet? Symptomerne på influenza omfatter feber, som er kroppens naturlige reaktion på en infektion. Nattesved kan være forårsaget af feber forbundet med forkølelse eller influenza over kort tid, men hvis det fortsætter, er det måske noget andet, der foregår.

Det er almindelig at svede om natten

En af de mest almindelige årsager til nattesved er hedeture i forbindelse med overgangsalderen, som er et resultat af hormonale ændringer i kroppen. Et pludseligt fald i østrogenproduktionen kan forårsage en hormonel ubalance i hypothalamus. Det kan få kropstemperaturen til at stige med hele 3,3 grader [kilde: BreastCancer.org].

Mænd er slipper dog heller ikke helt. Nogle mænd, der lider af testosteronmangel eller tager lægemidler, der blokerer testosteronproduktionen, kan opleve lignende symptomer. De fleste mænd vil ikke indrømme, at de oplever hedeture, men andropause kan helt sikkert også forårsage nattesved [kilde: Harvard Medical School].

Hvad kan ellers få mig til at svede?

sved-sove-3

Mange typer af receptpligtig medicin kan forhøje din puls og udvide blodkarene på overfladen af ​​din hud. Det kan desværre få dig til at svede rigtig meget. Antipyretika eller lægemidler, der reducerer feber, er de mest almindelige syndere. Mange mennesker tyer til aspirin og andre stoffer, når de oplever influenzalignende symptomer, men mens disse er effektive til at reducere feber, kan de også forårsage nattesved. Antidepressive narkotika er en anden klasse af stoffer, der forårsager sved om natten [kilde: American Academy of Family Physicians].

Smitsomme sygdomme som tuberkulose og AIDS er også kendt for at forårsage nattesved. HIV-patienter oplever desværre ofte, at de sveder meget. Hodgkins sygdom, en type lymfom, er en anden smitsom sygdom, der forårsager feber og intense natlige svedeture.

Indtagelse af alkohol før sengetid kan også være en dårlig ide. Mens et glas vin kan hjælpe os med at falde i søvn lettere, har undersøgelser vist, at alkohol-induceret søvn er mindre afslappende og gør os tilbøjelige til hovedpine og nattesved [Kilde: American Academy of Family Physicians].

Krydret mad kan også få dig til at svede. Selv om vi måske ikke oplever øjeblikkelig ubehag under måltidet, kan fordøjelsen af ​​krydrede fødevarer øge kroppens kernetemperatur. Læger har også fundet ud af, at koffein kan forværre svedeture hos mennesker, der allerede sveder mere end normalt [kilde: eMedicine].

Nogle mennesker har en tilstand, der er kendt som hyperhidrose, som får én til at svede meget både i løbet af dagen og natten. Det kan aldrig udelukkes, at det er det, du lider af. Under alle omstændigheder bør du gå til din læge, hvis du mener, at noget er galt [kilde: Mayo Clinic].

Naturmedicin mod nattesved

sved-sove-4

Den første og mest indlysende løsning er simpelthen at skrue ned for varmen. Selvom de fleste læger anbefaler en temperatur på mellem 20 og 23 grader i soveværelset, så er alle forskellige, og du kan eksperimentere med at finde den rette temperatur for dig. Hvis du sover sammen med en partner, der foretrækker en varmere eller koldere temperatur end dig, så prøv at bruge flere lag sengetøj  [Kilde: WebMD].

Prøv også at fjerne kilder til stress og angst. Angst er en helt almindeligt årsag til at man sveder, både om dagen og om natten. Så hvis et bryllup eller en jobsamtale venter lige rundt om hjørnet, er det helt normalt, at du sveder lidt mere end normalt. Men hvis nattesveden er vedvarende i flere uger efter den store dag, bør du nok få dig et lægetjek.

Mænd, der lider af nattesved forbundet med andropause (mandlig overgangsalder), kan drikke en te lavet af sort cohosh eller tage et kosttilskud med sort cohosh. Dette er en plante, der findes i mange dele af Nordamerika, og dens medicinske egenskaber er blevet brugt til at helbrede adskillige lidelser. Rødkløver er en anden urtemedicin, der kan lette ​​hedeture og nattesved, men undersøgelser har vist, at dens virkninger ikke er så effektive som sort cohosh [kilde: Pray].

Både mænd og kvinder tyr til naturlægemidler som salvie og motherwort-te for at behandle nattesved. Salvie-te er nyttigt til at fremme afslapning og lindre stress, mens motherwort hjælper mere direkte på sveden selv. Begge beroliger også nerverne og forbedrer kredsløbssystemet, hvilket også påvirker nattesved.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.