Kan padderokke reducere strækmærker?

Nogle mener, at silicium i padderokke kan hjælpe med at behandle strækmærker. Men er det sandt, og er der nogen beviser? I denne artikel vil vi besvare dette spørgsmål.
Kan padderokke reducere strækmærker?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 05 oktober, 2022

Ekstrakt af padderokke (Equisetum arvense) har længe været anvendt til fremstilling af produkter til at reducere strækmærker. På grund af sit indhold af silicium synes denne plante at være nyttig til at genoprette huden og forbedre dens udseende. Men er den så effektiv, som mange hævder?

Det er værd at huske på, at strækmærker er en form for arvæv i huden, der skyldes strækning af dermis, enten under vækst, vægtøgning eller hormonelle problemer. De er ofte placeret på balder, ben og mave. De forekommer dog også på brysterne og ryggen.

Som det fremgår af en artikel i National Center for Biotechnology Information, har behandlingen til formål at øge produktionen af kollagen og elastiske fibre samt hydrering. Til dette formål er der blevet testet en lang række produkter. I de følgende afsnit fokuserer vi på de mulige virkninger af padderokke.

Mulige fordele ved padderokke til behandling af strækmærker

Padderokke, videnskabeligt navn Equisetum arvense, tilhører Equisetopsida-familien og kommer fra de tempererede områder i Europa. Siden oldtiden har den været en urt med forskellige medicinske anvendelser. Hvad angår huden, tilskrives den antiinflammatoriske, antioxidant og genopbyggende egenskaber.

En undersøgelse, der blev offentliggjort i BMC Complementary Alternative Medicine beskriver, at den er en rig kilde til flavonoider, triterpenoider, fytosteroler, kalium, calcium og frem for alt kiselsyre og silikater.

Sidstnævnte er værdsat på kosmetisk plan, da optagelsen i huden er forbundet med flere fordele, f.eks. reduktion af strækmærker. I den forbindelse er det i en undersøgelse, der er offentliggjort i Anais Brasileiros de Dermatologia, beskrevet, at silicium spiller en vigtig rolle i kollagensyntesen.

Desuden deltager det i aktiveringen af hydroxyleringsenzymer, som er afgørende for dannelsen af kollagennetværket. Det forbedrer således hudens styrke og elasticitet.

Ulempen er, at der ikke foreligger afgørende beviser for virkningerne af padderokke i behandlingen af strækmærker. Ud over anekdotiske data har ingen undersøgelse bekræftet, at dens effekt mod strækmærker er oprigtig.

I stedet fortsætter dermatologieksperter med at diskutere effektiviteten af topiske produkter til at mindske strækmærker. Ifølge en undersøgelse i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology er der kun få beviser for brugen af cremer eller lotioner mod strækmærker.

Strækmærker på kvindes hud

Strækmærker skyldes nedbrydning af kollagenfibre. Deres hvidlige farve indikerer, at læsionen har udviklet sig længe.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Microdermabrasion til fjernelse af strækmærker: Alt, du behøver at vide

Hvordan bruges padderokke til at reducere strækmærker?

På trods af manglende beviser er der nogen, der tilskriver behandlinger med padderokke mod strækmærker positive virkninger. Der findes faktisk flere produkter på markedet, som bl.a. indeholder ekstrakter fra denne plante.

På den anden side er der i populærlitteraturen beskrevet flere hjemmelavede præparater. Disse kombinerer naturlige ingredienser, der lover at give huden næring udefra for at minimere dette problem. Lad os se på nogle opskrifter.

1. Padderokkeolie til at reducere strækmærker

En undersøgelse delt i International Journal of Molecular Sciences nævner, at anvendelsen af nogle vegetabilske olier hjælper med reparation af hudbarrieren, heling og kollagensyntese. I dette tilfælde kan du kombinere padderokke med oliven-, kokos- eller mandelolie.

Ingredienser

 • 200 milliliter vegetabilsk olie (efter eget valg)
 • 100 gram padderokke

Fremgangsmåde

 1. Varm den vegetabilske olie op ved svag varme.
 2. Tilsæt derefter knust padderokke.
 3. Varm det på komfuret i ca. 5 minutter mere og tag det af blusset.
 4. Når det har kølet af, passeres olien gennem en fin si og opbevares i en glasbeholder.
 5. Brug produktet ved at massere forsigtigt på de områder, du ønsker at behandle.
 6. Påfør hver aften, inden du går i seng.

2. Padderokkeinfusion til at reducere strækmærker

Infusionen af denne plante bruges som en lotion til at reducere strækmærker. Den skal dog bruges samtidig med en fugtighedscreme.

Ingredienser

 • 20 gram padderokke
 • 500 ml vand

Fremgangsmåde

 1. Hæld padderokken i det kogende vand.
 2. Dæk drikken til, og lad den trække i 15 minutter.
 3. Filtrér væsken gennem en fin si og hæld den i en sprayflaske.
 4. Spray væsken på de ønskede områder. Massér og lad den virke i 20 minutter.
 5. Skyl af og fugt med din yndlingscreme.
Padderokke til at reducere strækmærker

Padderokkeinfusionen indtages ikke i dette tilfælde. Væsken bruges som en lotion til huden.

Andre anbefalinger til at reducere strækmærker

Der findes intet mirakelmiddel til at reducere strækmærker natten over. Faktisk formår mange behandlinger kun at udviske dem lidt. Til dette formål foreslår American Academy of Dermatology følgende:

 • Brug produkter mod strækmærker på de første strækmærker, der opstår. Stofferne er normalt ineffektive på strækmærker, der allerede er modne.
 • Massér, indtil stoffet er absorberet godt. Det menes, at dette kan øge dets virkning.
 • Vær konsekvent med behandlingen. Det vil sige, brug det flere uger i træk.
 • Vælg produkter, der indeholder hyaluronsyre og tretinoin.
 • Få adgang til professionelle dermatologiske behandlinger. Nogle nyttige er kemiske peelinger, laserbehandling og mikrodermabrasion.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Gør strækmærker mindre synlige med 4 naturbehandlinger

Hvad skal man huske på?

Brugen af behandlinger med padderokke til at reducere strækmærker er meget udbredt. På trods af dette er der ingen endegyldige beviser for dets virkninger og fordele.

Der er ikke foretaget nogen undersøgelser, der evaluerer virkningerne af denne plante på strækmærker som sådan. Man mener, at den kan være nyttig på grund af dens indhold af silicium. Dette er dog ikke bevist.

Er du interesseret i at prøve denne plante? Generelt tolereres lokal anvendelse godt og indebærer ingen risici. Den virker måske bedst, når den kombineres med massage, sund kost, masser af vand og fysisk træning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. [Updated 2022 May 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436005/
 • Gründemann C, Lengen K, Sauer B, Garcia-Käufer M, Zehl M, Huber R. Equisetum arvense (common horsetail) modulates the function of inflammatory immunocompetent cells. BMC Complement Altern Med. 2014 Aug 4;14:283. doi: 10.1186/1472-6882-14-283. PMID: 25088216; PMCID: PMC4132922.
 • Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016 May-Jun;91(3):331-5. doi: 10.1590/abd1806-4841.20163986. PMID: 27438201; PMCID: PMC4938278.
 • Ud-Din S, McGeorge D, Bayat A. Topical management of striae distensae (stretch marks): prevention and therapy of striae rubrae and albae. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Feb;30(2):211-22. doi: 10.1111/jdv.13223. Epub 2015 Oct 20. PMID: 26486318; PMCID: PMC5057295.
 • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.