Microdermabrasion til fjernelse af strækmærker: Alt, du behøver at vide

Ud over at hjælpe med at fjerne aknepletter, ar og hyperpigmentering bruges microdermabrasion også til at fjerne strækmærker. Læs videre og få mere at vide om denne procedure.
Microdermabrasion til fjernelse af strækmærker: Alt, du behøver at vide

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ud over andre anvendelsesmuligheder er microdermabrasion til fjernelse af strækmærker en populær behandlingsform. Denne procedure fremmer cellefornyelsen og øger kollagenproduktionen og elasticiteten.

Til dette formål anvendes små spidser, som kan være fremstillet af diamant- eller aluminiumkrystaller, over det hudområde, der skal behandles. Generelt betragtes det som en effektiv metode til at forbedre hudens udseende og er minimalt invasiv.

Hvad er strækmærker, og hvordan kan man behandle dem?

Strækmærker er læsioner forårsaget af spænding eller brud på bindevævet. Dette skyldes tab af de fibre, der er ansvarlige for at holde huden fast: Kollagen og elastin.

På den anden side er der forskellige typer af strækmærker, blandt hvilke vi kan finde:

 • Pubertetsstrækmærker.
 • Strækmærker ved graviditet.
 • Atrofiske strækmærker.
 • Strækmærker som følge af vægtændringer.

De kan forekomme på forskellige områder, blandt andet maven, balderne og lårene.

De har ofte udseende som meget fine linjer eller rynker af en anden nuance end den omgivende hud. Selv om de er let synlige, befinder de sig faktisk ikke i overhuden, men i dermis.

Derfor kan behandlingen bestå af brugen af aktuelle cremer og forskellige procedurer, herunder kemisk peeling, radiofrekvens, dermabrasion og microdermabrasion.

Fortsæt med at læse om emnet her: Gulerodsbehandling mod strækmærker

Hvad bruges microdermabrasion til?

Microdermabrasion er en teknik, der bruges til eksfoliering. Den har lidt samme formål som peeling, idet den søger at fjerne de mest overfladiske lag af huden.

Ved microdermabrasion anvendes især små krystaller, der sprøjtes på huden. På en måde er det som at slibe området for at forny det, hvilket hjælper med at fjerne ar og reducere rynker.

Denne procedure anvendes til behandling af forskellige situationer, bortset fra strækmærker, herunder:

Nærbillede af akne

Anvendelse af microdermabrasion til fjernelse af strækmærker

Processen med microdermabrasion til fjernelse af strækmærker afhænger af typen og sværhedsgraden af den underliggende tilstand, da der i nogle tilfælde vil være behov for mere spray eller mere sugekraft.

Før proceduren påbegyndes, skal området rengøres grundigt. Der kan gives afslappende medicin eller anæstesi på det område, der skal behandles, selv om dette ikke er afgørende.

Under microdermabrasion til fjernelse af strækmærker sprøjtes små krystaller på huden. Disse kan være aluminiumoxid, zinkoxid eller natron. Derefter anvendes et instrument (f.eks. en lille rundhovedet børste), som roterer med høj hastighed.

I nogle skønhedssaloner er det pågældende instrument diamantspidset. I begge tilfælde har instrumentet en slibende virkning, når det roterer, og fjerner de yderste lag af huden. Samtidig suges de døde hudceller væk.

Dybden af slibningen varierer alt efter det tryk, der påføres apparatet, og den tid, det er i kontakt med huden. Ved afslutningen af behandlingen påføres en fugtighedscreme og solcreme.

Proceduren tager mindre end en time. Der kan dog være behov for flere behandlinger, afhængigt af den enkelte patients karakteristika. Derudover kan det være nødvendigt med regelmæssig vedligeholdelse.

En anden god artikel om samme emne: 2 måder at fjerne strækmærker naturligt på

Fordelene ved microdermabrasion til fjernelse af strækmærker

Generelt kan du normalt se resultater efter den fjerde behandling. Dette samt antallet af behandlinger afhænger naturligvis af hudens tilstand og forventninger.

Fordelene ved microdermabrasion til fjernelse af strækmærker er varierende:

 • Blodcirkulationen stimuleres for at forbedre iltningen af huden.
 • Det forbedrer kollagenproduktionen.
 • Forskellige områder kan behandles, f.eks. lår, balder og mave.
 • Det er ikke invasivt eller smertefuldt. Personen kan genoptage sine normale aktiviteter med det samme.
 • De anvendte materialer og redskaber giver ikke anledning til allergiske reaktioner.

Bivirkninger

På trods af fordelene kan der også være bivirkninger ved microdermabrasion til fjernelse af strækmærker. Disse omfatter følgende:

 • Ændringer i hudens farve.
 • En ujævn pigmentering.
 • Betændelse i det behandlede område.
 • Ardannelse og hærdning.
 • Mulige sår og infektioner.
 • Risiko for partikler (krystaller) i slimhinderne (øjne).

Efterbehandling

For at reducere risici og bivirkninger bør der tages visse forholdsregler efter en behandling med microdermabrasion til fjernelse af strækmærker. Den nye hud er følsom i nogle få dage.

I denne forbindelse bør man undgå at udsætte den for sollys. Når du går udenfor, især i de timer med størst intensitet, skal du bruge solcreme med en beskyttelsesfaktor på 30 eller mere. Det anbefales også at bære varmt tøj, der dækker helt, men som ikke strammer.

Om nødvendigt kan du anvende fugtighedscremer med retinoider eller steroider for at hjælpe med helingen eller for at blødgøre ar.

I et stykke tid bør du ikke anvende makeup eller kosmetiske produkter, der forårsager irritation. Du må heller ikke indtage alkohol, ryge eller tage ibuprofen eller aspirin.

Kvinde får udført ansigtsbehandling

Hvornår anbefales microdermabrasion til fjernelse af strækmærker?

Ifølge undersøgelser er microdermabrasion en anbefalet procedure til behandling af flere forskellige dermatologiske problemer. Dermed bruges den til at forbedre udseendet af ar, strækmærker og aknepletter samt hyperpigmentering.

Den er dog ikke effektiv til medfødte hudfejl eller til at fjerne modermærker eller brandsår. Desuden anbefales det ikke til personer med meget følsom hud eller fremskreden akne. Det anbefales heller ikke til personer med mørk hud, da der kan forekomme misfarvning.

Alle disse detaljer om microdermabrasion til fjernelse af strækmærker bør naturligvis konsulteres og diskuteres på forhånd med den fagperson, der vil udføre proceduren. Ikke kun de potentielle fordele bør overvejes, men også risiciene bør afvejes.

Det kan interessere dig ...
Sådan laver du hybenrosekerneolie mod strækmærker
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan laver du hybenrosekerneolie mod strækmærker

Hybenrosekerneolie kan hjælpe med at bekæmpe strækmærker. Strækmærker er et skønhedsproblem, der ikke har negative sundhedsmæssige konsekvenser men...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Amaguaya Gushqui B, Ruiz Cárdenas K. Estudio comparativo de la terapia de exfoliación química y exfoliación mecánica en el tratamiento de pacientes de 20 a 25 años de edad que presentan secuelas cicatriciales post acné atendidos en el laboratorio de clínica estética de la Universidad Católica Santiago de Guayaquil, año 2016. Guayaquil, Ecuador: Universidad Católica: 2017.
 • Carreras M. Las estrías y su prevención. Matronas Prof. 2007; 8 (1): 20-22.
 • Estrada E, Uribe M. Atlas de histología de vertebrados. México DF: Universidad Nacional Autónoma de México, 2002.
 • Porat K. Etiologia, clínica y manejo del melasma. Rev Med Cos Cen. 2011; 68(596):57-60.
 • Rodríguez Galiano R. Macias Sabando M. Evaluación de los peloides como tratamiento antiinflamatorio en pacientes meopaúsicas de 45 – 55 años de edad con reacciones provocadas por la Microdermoabrasión, que acuden al Laboratorio de Clínica Estética de la Universidad Católica Santiago de Guayaquil período octubre 2014 a febrero 2015. Guayaquil, Ecuador: Universidad Católica, 2015.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.