Kan jeg stoppe menstruation i et par dage?

Det er muligt at stoppe menstruationen i nogle få dage ved at tage medicin, der har denne virkning. Det er dog ikke tilrådeligt.
Kan jeg stoppe menstruation i et par dage?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Når man bliver spurgt, om det er muligt at stoppe menstruation i et par dage, er det umiddelbare svar ja. Der er flere måder at gøre det på. I alle tilfælde er det dog meget vigtigt at få vejledning og godkendelse fra en gynækolog.

Der er måder at stoppe menstruation på i nogle få dage, som kan være sundhedsfarlige. Internettet er fuld af populære tips til at gøre det. Derfor er det vigtigt at være velinformeret og kun gøre det under vejledning af en læge.

Metoder til at stoppe menstruation i et par dage

I øjeblikket findes der metoder til at stoppe menstruation i et par dage. Det er dog vigtigt at præcisere, at ingen af dem er effektive, når menstruationen allerede er begyndt.

Lad os tage et kig på nogle af de mest almindelige muligheder.

Primosiston® til at stoppe menstruation

Primosiston® er et lægemiddel, der bruges til at stoppe alvorlige blødninger i livmoderen. Dets virkning holder progesteron- og østrogenniveauerne forhøjet.

Dette forhindrer ægløsning og stopper derfor menstruationen i et par dage. Specifikt kan det gøre dette i to eller tre dage. Herefter er der blødning. Denne medicin kan kun anvendes under lægeordination.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sig farvel til overdreven udflåd fra skeden med disse 7 husråd

2. Orale præventionsmidler til at stoppe menstruation

At tage to pakker med orale præventionsmidler i træk uden pause imellem er også en effektiv måde at stoppe menstruationen til den næste cyklus. Det betyder, at du går en måned uden menstruation.

Normalt er de sidste to eller fire piller i hver pakke placebo-piller. Derfor bør de ikke tages med denne metode, men man bør i stedet fortsætte med den første pille i den næste pakke.

Denne metode fungerer på samme måde som den foregående. Effekten af at tage to pakker i træk er, at østrogen- og progesteronniveauerne forbliver forhøjede. Derfor sker der ingen nedbrydning af livmodervæggene og dermed heller ingen menstruation. Denne metode bør dog også kun foretages med lægeligt samtykke.

Alternativt brug af p-piller kan bruges til at stoppe menstruation

Hvis du springer placebo-pillerne over og tager to pakker uden pause, er det sandsynligt, at du ikke får menstruation i din næste cyklus. Dette bør dog kun gøres under lægeligt tilsyn.

3. Kontinuerlig brug af præventionsmidler

P-piller til kontinuerlig brug stopper ikke kun menstruationen i et par dage, men i flere måneder. På samme måde som de to foregående metoder holdes de hormoner, der er involveret i menstruationscyklus, forhøjet. På denne måde hæmmes blødningen.

Der kan forekomme noget blodtab i de første måneder af brugen.

Som i de andre tilfælde bør denne metode dog kun anvendes under tilsyn af en læge.

4. En spiral med hormoner til at stoppe menstruation

Nogle spiraler (IUD) med hormoner ændrer livmodervæggene og øger tykkelsen af livmoderhalsslimhinden. Dette er virkningen af et stof kaldet levonorgestrel, som ligner det progesteron, der produceres af æggestokkene.

Konsekvensen er en mærkbar reduktion af blødningen under menstruationen, nogle gange endda et fuldstændigt ophør. Dette opnås dog ikke altid, hvilket er vigtigt at være opmærksom på.

5. En hormoninjektion

Injektionen af hormoner gives hver tredje måned. Lægemidlet indeholder progesteron, og dets virkning er at opretholde forhøjede niveauer af dette hormon. Derfor hæmmes ægløsningen, og menstruation og graviditet kan forhindres.

En udeblivelse af blødning sker dog ikke altid med denne metode. I stedet er det mere sandsynligt, at mængden af udstødt blod vil blive reduceret snarere end at være et totalt stop.

6. Et svangerskabsforebyggende implantat

Præventionsimplantatet er et lille rør, der placeres under huden på overarmen. Det bevarer sin virkning i op til tre år.

Ligesom andre metoder øger det progesteronniveauet, hvilket får blødningerne til at reduceres eller forsvinde. Det forhindrer også ægløsning og graviditet.

Kan man stoppe menstruation permanent?

Der er kvinder, som ikke kun ønsker at stoppe menstruation i nogle få dage, men permanent. Faktisk er der tilfælde, hvor det er medicinsk indiceret at udføre et indgreb for at stoppe blødningen.

Her er, hvordan lægerne gør dette.

1. En hysterektomi for at stoppe menstruation

En hysterektomi er en operation, der udføres for at fjerne livmoderen. Dette eliminerer en kvindes evne til at få menstruation. Det er dog ikke almindeligt, at operationen udføres på grund af personligt ønske. I stedet udføres den normalt som en del af behandlingen af en anden tilstand.

2. Endometriablation

Endometriablation er en procedure , der ødelægger livmoderens indre væv. Den udføres normalt, når en kvinde har overdreven blødning under menstruation.

Virkningen er at reducere eller helt fjerne sådanne blødninger. Normalt er kvinden efter indgrebet ikke i stand til at blive gravid.

Sort eller brunt menstruationsblod symboliseres af bind med spørgsmålstegn på

Udførelsen af denne type operation bør altid overvejes under lægelig rådgivning og med krav om et helbredsproblem, der berettiger det.

Nogle fakta at huske på

Idéen om, at det er muligt at stoppe menstruation i nogle få dage ved at tage ibuprofen, er blevet populær. Det er forkert.

Ibuprofen er et antiinflammatorisk middel med smertestillende og febernedsættende virkninger, men det har intet med menstruation at gøre. Det tjener kun til at reducere menstruationssmerter.

Det er heller ikke tilrådeligt at bruge andre hjemmemidler, såsom saltvand eller eddikevand. De er ikke effektive til at stoppe menstruation i et par dage og kan faktisk forårsage skade. Det samme gælder for brugen af p-piller, som ændrer hormonniveauet, men som ikke stopper menstruationen.

Forsigtighed gælder også for midler som citronsaft og infusioner af timian, kanel eller lakrids. Der er ingen videnskabelige beviser for, at de er effektive.

Det er altid nødvendigt at konsultere en gynækolog om, hvorvidt det er en god idé at stoppe menstruation i et par dage. Menstruationsblødning er ikke en sygdom, men tværtimod et tegn på godt helbred.

Det kan interessere dig ...
11 lægeplanter til at regulere menstruation
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
11 lægeplanter til at regulere menstruation

Hvis du ofte har uregelmæssig menstruation, må du ikke gå glip af dette indlæg. Vi anbefaler medicinske urter til at regulere menstruation.  • Arcos Vera, B., Arcos Vera, D., & Flores Rangel, G. A. (2018). Histerectomía total laparoscópica por miomatosis uterina. Diferencias entre la cirugía abierta vs laparoscópica. A propósito de un caso. Revista de la Facultad de Medicina (México), 61(2), 29-36.
  • Lázaro de la Fuente, J., Moratalla Bartolomé, E., González Bernal, M., & Repollés Escarda, M. (2006). Técnicas de ablación endometrial. Cienc. ginecol, 105-116.
  • Mota Armand Ugón, M. (2019). El tabú de la menstruación: símbolo de la represión sexual femenina.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.