Typer af hormoner: Hvilke er de vigtigste?

Alle hormoner er vigtige, men nogle spiller en livsnødvendig rolle i kroppens funktion.
Typer af hormoner: Hvilke er de vigtigste?

Sidste ændring: 14 september, 2021

Der er flere typer af hormoner i menneskekroppen, men alle udfører opgaven med at hjælpe med at specificere de biologiske og kemiske processer i kroppen. I virkeligheden er de meget kraftfulde, da blot en lille mængde af dem kan forårsage enorme ændringer i cellerne og endda hele kroppen.

Alle slags hormoner er sofistikerede kemiske budbringere, der rejser gennem blodbanen. De rejser til væv og organer, hvor de udfører deres opgave, hvilket de generelt gør langsomt, men de er afgørende for livet.

De endokrine kirtler har hovedsageligt til opgave at producere forskellige typer af hormoner. Blandt disse kirtler skiller hypofysen, koglekirtlen, thymus, skjoldbruskkirtlen, binyrerne og bugspytkirtlen sig alle ud. Testiklerne hos mænd og æggestokkene hos kvinder tilføjes også til denne liste.

Hormoner

Hormoner er kemiske stoffer, som nogle specialiserede celler i kroppen udskiller. Næsten alle organer i kroppen producerer hormoner, men de mest kritiske er dem, som de endokrine kirtler udskiller.

Hjernen har til opgave at styre symfonien af hormoner, der løber gennem vores kroppe. Når nervesystemet modtager en stimulus, f.eks. forkølelse, sender det et signal til hjernen. Hjernen fortolker dette og sender derefter et nyt signal til den tilsvarende kirtel eller organ, så den kan frigive hormonerne og håndtere situationen.

Blandt de mest relevante funktioner, som vores hormoner udfører, finder vi følgende:

Kvinde ved lægen kontrollerer skjoldbruskkirtlen

Typer af hormoner

Vi kan klassificere de forskellige typer af hormoner på forskellige måder. Ifølge deres oprindelse er de enten naturlige eller syntetiske. Naturlige hormoner er dem, som kroppen producerer naturligt, og syntetiske hormoner er dem, vi får fra et laboratorium, generelt for at kompensere for en form for patologisk underskud.

På samme måde kan de forskellige typer af hormoner klassificeres efter deres handlingsområde. Så vi har følgende:

 • Autokrine hormoner: Disse virker kun på det område af cellen, der syntetiserer dem.
 • Parakrine hormoner: Disse virker på nabocellerne til den celle, der syntetiserer dem.

I henhold til oprindelse er der følgende grupper:

 • Steroidhormoner: Disse kommer fra kolesterol som androgener, testosteron, progesteron og østrogen.
 • Proteinhormoner: Denne type dannes fra en kæde af aminosyrer og peptider, som insulin og glukagon.

Ifølge deres kemiske klassificering kan vi klassificere dem som:

 • Peptidhormoner: Disse dannes fra kæder af aminosyre, polypeptider og oligopeptider, såsom vasopressin, insulin og væksthormonet.
 • Lipidhormoner: Hormoner, der er fedtopløselige, såsom testosteron og kortisol.
 • Afledt af aminosyrer: Disse kommer fra tryptofan eller tyrosin, ligesom adrenalin.

Afslutningsvis kan de ifølge deres opløselighed klassificeres som:

 • Hydrofile: De opløses i vand.
 • Lipofil: de opløses ikke i vand, men i lipider.
En flaske piller på et bord

De vigtigste typer af hormoner

Det er ikke let at lave en liste over de vigtigste hormoner, da de alle opfylder relevante funktioner på en stor eller lille måde. Men hvis vi skulle vælge, hvilke hormoner der har større betydning for mennesket, kunne vi sige følgende:

 • Somatropin: Mere almindeligt kendt som “væksthormonet”. Dets grundlæggende funktion er at stimulere vækstprocessen, cellulær reproduktion og vævsregenerering. Vores højde og organudvikling afhænger blandt andet af dette hormon.
 • Thyroxin: Dette hormon deltager i stofskiftet for at omdanne kalorier til energi.
 • Adrenalin eller noradrenalin: Dette er både et hormon og en neurotransmitter. Det aktiverer os og gør os årvågne, hvilket giver mulighed for en passende kamp- eller flugtreaktion.
 • Glukagon og insulin: Begge disse regulerer sukkerniveauerne i blodet. Insulin reducerer dem, og glukagon øger dem.
 • Østrogen: Denne gruppe hormoner får cellerne i livmoderen og æggestokkene til at formere sig. De påvirker omdannelsen af fedtstoffer og undgår, at knoglerne bliver afkalket.
 • Progesteron: Dette hormon understøtter graviditet foruden at regulere menstruationscyklussen.
 • Testosteron: Dette hormon spiller en rolle i udviklingen af testikler, prostata og sekundære kønskarakterer for mænd. Det er også involveret i fysisk præstation og organstørrelse. Høje niveauer af testosteron er relateret til aggression.

Alle vores hormoner er vigtige

Som konklusion, som vi har forklaret, er alle vores hormoner vigtige. De opfylder vigtige funktioner for vores eksistens, og ganske enkelt kunne vi ikke leve uden dem.

En endokrinolog er en læge, der har specialiseret sig i hormonforstyrrelser, og du kan konsultere disse læger, hvis du har bekymringer. Mange anomalier kan løses ved en lille dosis syntetisk hormon.

Det kan interessere dig ...
Hvad gør kønshormoner egentlig?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad gør kønshormoner egentlig?

Foruden at kontrollere udviklingen af sekundære karaktertræk deltager kønshormoner også i flere forskellige funktioner i kroppen såsom vækst af kno...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.