Karakteristika og anvendelse af Perlite

Perlite letter ikke kun dræning af planter, men forbedrer dem også og holder dem friske. Hvordan bruger du dog dette substrat? Er der kontraindikationer? Læs med for at lære alt om det!
Karakteristika og anvendelse af Perlite

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du hørt om anvendelsen af perlite substrat til planter?

At have planter derhjemme har mange positive sundhedsmæssige fordele. Faktisk hjælper planter ifølge en udgivelse i Journal of Physiological Anthropology med at reducere stress og fremme følelser af fred og komfort. Som om det ikke var nok, gør de alle rum pænere og renser luften.

Nyder du allerede fordelene ved at have planter derhjemme?

Hvis det er tilfældet, skal du fortsætte med at læse og lære mere om perlite. Dets primære egenskab er dets evne til at dræne vand, forbedre luften og pynte i krukker. Der er dog mere om dens anvendelse herunder!

Hvad er perlite?

Perlite er et naturligt mineral, der er klassificeret som vulkansk glas. Omkring 5% af dets sammensætning er vand, hvilket gør det muligt at udvides, når det udsættes for høje temperaturer. Folk har brugt det i havearbejde i mange år. Det skyldes, at det ikke ændrer jordens balance, det er let, og det hjælper med at forhindre skadedyr og sygdomme.

Som om det ikke var nok, er det også billigt, og du kan købe det i næsten enhver specialiseret haveforretning. Generelt er det bedst for planter, der let bliver skadet af overdreven fugtighed, såsom kaktus eller aloe vera.

Blandt andet er det let at blande med andre organiske komponenter, der giver næringsstoffer til planter, såsom risskaller, kokosfibre og tørvemos.

En person med en håndfuld jord blandet med perlite

Fordelene ved perlite til planter

Den største fordel ved perlite er, at det letter potternes dræning og til gengæld ilter jorden. Der er imidlertid mange andre fordele, såsom:

  • Det absorberer og bevarer vand, så planten kan bruge det senere.
  • Det forstyrrer ikke plante- og jordnæringsstoffer, da det har en neutral pH.
  • Derudover er det let og ikke-brandfarligt.
  • Det forbedrer også konsistensen af tætte jordarter.
  • Nogle mener, at det har svampedræbende og insekticid egenskaber.

Nogle ulemper

Perlite er ikke egnet til alle plantetyper. Faktisk kan det have negative konsekvenser under visse omstændigheder. Overvej derfor følgende, før du bruger det i din have eller indendørs krukker:

  • Det kan forhindre plantens sunde rodudvikling ved lave temperaturer.
  • Det er et inaktivt substrat, så det giver ikke næringsstoffer, og du skal tilføje disse gennem gødning og andre organiske materialer.
  • Det øger behovet for kunstvanding, da vand lettere drænes, og der er større risiko for dehydrering.

Anvendelse af perlite

Det foreslås ofte at blande perlite med andre ernæringssubstrater, såsom blandt andet kokosfibre og tørvemos. Dette øger dets potentiale for at beholde og dræne væske og fremmer ernæring.

Overdriv det dog ikke, når du bruger tørv og perlite. Kombinationen kan forårsage rod-kvælning under vanding, hvis du ikke er forsigtig.

Derudover kræver en plante i tæt jord en blanding af jord og perlite for at blødgøre den og give bedre dræning. Du har også mulighed for at vande dette materiale over jorden for at beskytte rødderne mod solen i varme temperaturer.

De planter, der har størst gavn af dette materiale, er sukkulenter som blandt andet aloe vera, kaktus og bonsai. Tilsæt bare lidt vand til både jorden og perlite, når du blander det.

En lilla plante

Et supplement til at passe dine planter

Dette element er let at finde på markedet og frem for alt ganske billigt. Dets hovedfunktion er at forbedre udseendet af krukker og havejord. Det letter også dræning og holder planterne kølige i varmt vejr. Derudover forstyrrer dets neutrale pH ikke jordens næringsstoffer.

Afhængigt af plantetypen vil du måske blande det med organisk substrat for at forstærke dets fordele. Vær dog opmærksom i vinterhalvåret, da det kan forstyrre røddernes normale udvikling.

Du er nødt til at prøve det!

Det kan interessere dig ...
7 idéer til at indrette med planter på badeværelset
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 idéer til at indrette med planter på badeværelset

Badeværelset er et af de steder, vi har tendens til at forsømme, når vi indretter. Så vi deler nogle idéer til at indrette med planter på badeværel...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.