Robuste planter, der ikke kræver meget pleje

Det behøver ikke at være svært at have en blomstrende og smuk have. Læs om robuste planter, der kræver minimal pleje, som du kan plante derhjemme!
Robuste planter, der ikke kræver meget pleje

Sidste ændring: 26 august, 2022

For dem, der leder et travlt liv eller altid rejser, kan havearbejde blive en umulig opgave. Det er derfor, vi har besluttet at dedikere denne artikel til en række robuste planter, som ikke kræver særlig meget pleje.

Planter pynter i hjemmet og fylder det med liv. De giver også flere fordele såsom rensning af luften, reducering af stress og giver dig mulighed for at passe på miljøet.

Læs med for at lære mere!

15 robuste planter til hjemmet

De fleste indendørs planter kommer fra tropiske og subtropiske klimaer. De modstår dermed ikke vinteren udenfor og tilpasser sig til omstændighederne indenfor.

For at pleje disse planter skal vandet, man bruger til at vande dem med, generelt være ved stuetemperatur, og man bør rotere dem indimellem i deres potter for at sikre, at alle dele af dem får nok sollys.

Nedenstående kan du læse om 15 robuste planter til hjemmet, som er meget nemme at pleje.

1. Kaktus: Meget robuste planter

Kaktusser er yndlingsplanten hos dem, som ikke har meget tid, de kan dedikere til havearbejde. De kræver ikke beskæring eller konstant vanding. De kræver dog et sted med meget lys.

I varme klimaer eller om sommeren skal man blot vande dem en gang om ugen. I kolde klimaer og om efteråret og vinteren skal man vande dem en gang om måneden. En af de smukkeste arter er Mammillaria, som har røde blomster.

Forskellige robuste planter i potter

2. Echeveria Elegans eller rosetblomst

Echeveria Elegans eller rosetblomst er en flerårig sukkulent. Det holder på vand, hvilket betyder, at de modstår tørre sæsoner godt. Du kan også bruge denne plante til at lave forskellige dekorative designs kombineret med andre typer af sukkulenter.

Du skal placere denne plante et sted med lys og vande den hver 10. dag i varme klimaer og en gang om måneden i kolde klimaer.

3. Paletblad

Det er en af de mest populære indendørs planter, eftersom dens blade er meget smukke. Kombinationen af rød, orange, gul og grøn på dens blade ser ud til at være malet i hånden. Denne plante er et smukt kunstværk!

Det bedste ved det er, at den er meget nemt at dyrke. Denne plante vil trives, så længe man placerer den et sted med lys. Undgå dog eksponering for direkte sollys. Man skal dog vande den et par gange om ugen og sikre sig, at dens jord ikke tørrer ud.

4. Croton: En af de mest robuste planter

Dens blade af forskellige former og klare farver (rød, orange og gul) gør den meget populær i hjemmet, fordi den giver liv. Selvom den ikke kræver meget pleje, kræver den dog konstant fugtighed.

5. Aspidistra

Hvis du har et værelse med kun en smule sollys, som du ønsker at dekorere med planter, er Aspidistra det perfekte valg. Den holder i flere år, trives bedst i tørre miljøer og kræver ikke gødning.

6. Flamingoblomst

Flamingoblomst er en af de nemmeste planter at passe. Den forbliver blomstrende praktisk talt hele året med kun en smule pleje. Det eneste, du skal gøre, er at holde jorden fugtig og sprøjte vand på dens blade en gang om ugen, så den forbliver i en god stand.

7. Kalanchoë

Kalanchoë er en plante, som blomstrer en gang om året, hvilket er i foråret. Den har flere røde, orange og gule blomster. Du bør ikke eksponere den for direkte sollys, og den kræver moderat vanding. Men vær sikker på, at du ikke gør dens blade våde!

8. Aloe vera

Aloe vera har flere anvendelsesmuligheder indenfor kosmetik og sundhed. Det er også en meget nem plante at pleje. Den har brug for masser af lys og ikke særlig meget vanding. Når den vokser sig større, skal man dog flytte den til en større potte, som giver den mulighed for at vokse korrekt.

9. Banantræ

Hvis du har et stort rum, du ønsker at give et tropisk præg, er banantræet en ideel plante. Den har fået sit navn, fordi den minder meget om en banan. Den er omkring en meter høj og har ret store blade. Den har brug for konstant fugtighed og lys for at kunne trives.

10. Fiskebensplante

Denne plante stammer oprindeligt fra Brasilien og har et meget tropisk udseende. Dens blade er grønne, gule og røde. Fordi den kommer fra junglen, udvikler den sig bedst i fugtige klimaer.

Den vokser langsomt og kræver ikke særlig meget pleje. Dens blade er flade om dagen og folder sig sammen sidst på dagen.

11. Nyrebregne

Det er sikkert den mest populære type bregne. Den er perfekt til områder med kun lidt lys og kræver høj luftfugtighed. Man bør derfor konstant sprøjde den med en sprayflaske med vand. Bregner ser godt ud i hængepotter. Selvom de ikke har nogen blomster, er deres blade meget pæne og giver rummet et bohemisk præg.

12. Gummitræet: Gængse robuste planter

Det er en frodig plante med smukke grønne blade, som du skal stille et sted med meget lys. Den bør dog ikke få direkte sollys. Den kræver moderat vanding: En gang om ugen i varme klimaer og hver anden uge om vinteren. Den kræver også en stor potte, så den kan vokse ordentligt.

13. Bjergpalme

Det er en af de mest robuste planter, når det kommer til indendørs palmer. Det har aflange stammer og blade, der får ethvert rum til at se elegant ud. Den kræver ikke direkte sollys og overlever godt i skygge. Denne plante vokser langsomt, og sporadisk vanding giver jorden mulighed for at tørre ud indimellem.

14. Fredslilje

Det er en plante, der modstår områder med kun en smule lys og producerer elegante hvide blomster, der er kendt som fredsliljer. Den kan dog være giftig for katte og hunde. Vand den, når jorden er tør, eller bladene hænger.

15. Fingerfilodendron

Det er en semi-klatrende plante med store blade i en særlig form. Den har store huller, som danner sig på bladene. På grund af dens størrelse skal den placeres i en stor potte. Denne plante kræver lys (dog ikke direkte solstråler) og konstant høj luftfugtighed. I disse omstændigheder vil den vokse hurtigt og give dit hjem et vintage præg.

Fingerfilodendron er eksempel på robuste planter

15 robuste planter til udendørsområder

De primære karaktertræk for udendørs planter er, at de tolererer sollys godt. Folk går også ofte efter udendørs planter, som oprindeligt kommer fra det sted, hvor de skal plantes, eller fra lignende klimaer. Nedenstående vil vi tale om 15 robuste planter, du kan have udendørs, da de tilpasser sig til forskellige omstændigheder.

1. Pelargonie

Det er en af de mest populære udendørs blomstrende planter i verden. Den bruges til at pynte på altaner. Dens farverige og talrige blomster, der er nemme at passe, giver liv til områder. De kræver vanding to gange om ugen om sommeren eller i varme klimaer og en gang om ugen i kolde klimaer eller om vinteren.

2. Cayenne

Cayenne er en hurtigtvoksende blomstrende busk, som ikke har brug for meget vanding. Den trives i solrige miljøer og vokser hurtigt, hvilket er grunden til, at den kræver beskæring hver sjette måned. Denne plante vil få din have til at se levende og farverig ud!

3. Afrikansk tusindfryd

Denne type tusindfryd skiller sig ud, fordi den vokser godt i tørre klimaer og for at have farverige blomster, som åbner og lukker sig i løbet af dagen. Denne plante foretrækker solrige klimaer og kan gå i mange dage uden at blive vandet.

4. Sibirisk dværgfyr

Det er en type fyr, som man kan plante i en potte og lade stå udenfor, eftersom den trives udendørs. Det er en af de robuste planter, fordi den modstår alle typer vejr. Den trives dog bedst på solrige dage. I varme klimaer eller om sommeren skal man holde jorden fugtig. Foruden det kræver den minimal pleje.

5. Kæmpejernurt

Kæmpejernurt er en plante, som vokser godt udendørs i varme og tempererede klimaer. Den kræver ikke konstant vanding og vil vokse i din have med smukke farver.

6. Trælyng

Det er en meget robust plante, som vokse i forskellige klimaer og vil fylde din have med lilla og lyserøde farver. Den foretrækker solrige klimaer. Alligevel modstår den også kolde klimaer. Denne plante kræver kun lidt vanding. Du skal faktisk blot sikre dig, at dens jord ikke tørrer fuldstændig ud.

7. Ananas

Ananas-planter er meget rustikke og robuste planter, som tilpasser sig til både indendørs og udendørs områder. Eftersom de oprindeligt er fra tropiske klimaer, kan de godt lide fugt og sollys, men ikke direkte sollys.

De vokser derfor meget godt i skygge under træer og blade. De er perfekte til dem, der elsker eksotiske planter, eftersom deres blomster er meget unikke.

8. Påfugleblomst: Robuste planter til varme klimaer

Disse arter blomstrer året rundt i varme klimaer. De vokser meget godt i miljøer, hvor de kan få direkte sollys. De kan dog kun modstå en temperatur på 5°C. De er perfekte til personer, som ønsker at skabe farverige områder.

9. Kamille

Denne plante modstår alle typer jord. Den trives dog i tørre. Du bør derfor ikke overvande den. Denne plante er meget nem at holde og modstår solen. Den producerer smukke, små hvide og gule blomster, som har forskellige medicinske egenskaber og dufter dejligt.

10. Vedbend: Robuste planter, der ofte ses

Hvad end det er til at pynte på mure eller skabe et grønt underlag på jorden, er vedbend et glimrende valg. Den vokser hurtigt, tilpasser sig til forskellige omstændigheder og kræver ikke konstant vanding. Den kan også klare at være i områder, der kun modtager lidt sollys.

11. Lampranthus spectabilis

Det er en af de mest robuste planter, der findes, hvilket er grunden til, at den som regel bruges som et blomstret underlag i haver. Hvis dine børn eller kæledyr leger i haven, er det et perfekt valg, eftersom den er meget stærk. Dens blomster er meget slående og vokser godt på solrige steder.

12. Okseøje: Robuste planter

Okseøje er ideelle planter til altaner, fordi de tilpasser sig godt til potter. Selvom de har brug for meget lys, har de også brug for skygge. Man skal vande dem, hver gang jorden tørrer ud. De er meget nemme at passe og blomstrer med kun en smule pleje.

13. Bougainvillea

Disse arter er kendt for deres smukke og talrige lilla og hvide blomster. De kræver ikke at blive vandet ofte, og deres største fordel er, at de ikke kræver gødning for at kunne blomstre.

De klatrer, hvilket gør dem til et perfekt valg til at dække mure eller en søjle. De kan faktisk hjælpe med at skabe romantiske atmosfærer på terrasser og haver. På steder, der har fire  sæsoner, blosmtrer de i foråret og sommeren. I tempererede klimaer blomstrer de dog året rundt.

Plante med røde blade

14. Stedmoderblomst

Hvis du lever i et område med koldt klima, såsom Danmark, er stedmoderblomst den ideelle blomst til din have. Selvom den ikke modstår meget høje temperaturer, trives den i kolde temperaturer.

Blomsterne kan være røde, gule, lyserøde, blå, lilla, hvide og endda en kombination af alle disse farver. De er meget robuste. Du skal sikre dig, at jorden forbliver fugtig, men undgå at overvande den.

15. Lavendel er terapeutiske robuste planter

Lavendel er en anden plante, som modstår kolde klimaer godt og også har forskellige egenskaber indenfor terapi og afslapning. Det er en rustik og vild plante, hvilket betyder, at den også kan leve i ugunstige omstændigheder.

Den skal have god udluftning og masser af sollys. Man bør derfor ikke plante den sammen med buske, der giver den skygge eller optager dens plads. Man bør kun vande den, når jorden er tør, hvilket vil være omkring en gang om ugen.

Vælg robuste planter, der passer bedst til din by

Ifølge en udgivelse af University of Georgia er det sværere at passe planter, som ikke er plantet ordentligt eller ikke trives i det klima, hvor de er blevet plantet. Man bør derfor undersøge de perfekte robuste planter til det klima, man bor i.

Bare fordi en plante er robust, betyder det ikke, at den ikke kræver pleje. Man bør derfor vælge dem, der passer bedst til ens livsstil og hjemmets karaktertræk.

Det kan interessere dig ...
9 tips til pleje af indendørs planter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 tips til pleje af indendørs planter

Planter bidrager til udsmykningen af vores hjem og leverer også ilt. Det er nødvendigt at kende til pleje af indendørs planter for at holde dem sun...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ponce O, Rodriguez A, Hernández E, Leiva Á, Pérez L. Manual de técnicas de cultivo de plantas ornamentales. 2nd ed. La Havana: Jardín Botánico Nacional; 2014.
  • Rubio Coll, M. and Fernández Terricabras, M., 2018. El Gran Libro De Las Plantas De Interior. Editorial De Vecchi S.A.
  •  Soto A. Guía básica de plantas ornamentales para el diseño de jardines de interior y exterior para clima templado [Maestría]. Universidad Rafael Landivar; 2017.
  • Torrecilla, C., 1998. Manual Práctico De La Jardinería. Madrid: Ed. El País.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.