Karakteristika for cyklisk opkastningssyndrom

Cyklisk opkastningssyndrom kan manifestere sig med andre symptomer såsom diarré, hovedpine og lysfølsomhed. Det er hyppigere hos børn, så forældre skal være opmærksomme på det og om nødvendigt konsultere en læge.
Karakteristika for cyklisk opkastningssyndrom

Sidste ændring: 22 marts, 2022

Cyklisk opkastningssyndrom er en vanskelig tilstand for læger at håndtere. Det består af intense opkastningsanfald uden nogen åbenlys årsag. En person med dette problem kan dog have perioder uden opkastninger.

Personer, der oplever dette syndrom, kan dog tilsyneladende få det bedre for kort tid efter at få en anden lignende episode. (deraf navnet på syndromet.) Vi ved stadig ikke, hvor mange mennesker det rammer, men skøn viser, at ca. 2% af børn under 6 år har det.

Voksne kan dog også opleve cyklisk opkastningssyndrom og få stillet diagnosen. Dagens artikel vil beskrive, hvad det er, og hvordan man identificerer det.

Hvad er cyklisk opkastningssyndrom?

Opkastning er et uspecifikt symptom hos mennesker, og det skyldes normalt en mavetarminfektion, nervøsitet, forgiftning eller andre årsager. Netop derfor er cyklisk opkastningssyndrom svært at identificere.

Som vi sagde ovenstående, består dette syndrom af episoder med kontinuerlig opkastning uden nogen tilsyneladende grund. Episoderne kan vare timer eller dage. Det vigtigste kendetegn ved denne patologi er, at der efter en episode er en problemfri periode.

Men efter et vist tidsrum vender opkastningerne tilbage. Interessant nok ligner den anden episode normalt den første. Det vil sige, at opkastningerne kommer og går og varer praktisk talt lige så længe som de foregående.

Som vi nævnte ovenstående, kan det ramme alle aldersgrupper, selv om det er meget hyppigere hos børn. Forskere har ikke været i stand til at finde årsagen, selv om det blev beskrevet første gang i 1882. De har i hvert fald bemærket, at det er hyppigere hos piger og hos personer med cøliaki.

Barn i bil har kvalme
Cyklisk opkastningssyndrom er hyppigere hos børn.

Find ud af mere: Reducer svimmelhed med disse naturlige midler

Andre symptomer

For at kunne fastslå, at en given tilstand faktisk er cyklisk opkastningssyndrom, skal personen opleve mindst tre lignende episoder. Der skal også være en periode med et sundt helbred mellem episoderne.

Episoderne begynder som regel pludseligt, næsten altid om natten. Desuden optræder langt de fleste tilfælde efter en infektion eller en stressende situation. Nogle mener, at visse fødevarer, f.eks. chokolade, kan udløse dem.

Desuden er der normalt mere end fire opkastningsanfald i løbet af en enkelt time. De varer i gennemsnit mellem en og fire dage. Ud over ligheden mellem den ene hændelse og den anden er helbredsperioderne også ofte ens. Det vil sige, at episoderne ligger lige langt fra hinanden.

Kvalme, diarré og hovedpine er også almindeligt forekommende. Ligeledes oplever personer med denne tilstand ofte lysfølsomhed og svimmelhed. Det er en stressende og endda pinlig situation psykologisk set.

Svimmel kvinde
Svimmelhed er ofte et symptom på cyklisk opkastning.

Tjek også: 6 anbefalede øvelser til svimmelhed

Hvordan kan cyklisk opkastningssyndrom behandles?

Hvad angår årsagen, er der endnu ingen behandling til at kurere cyklisk opkastningssyndrom. De fleste foranstaltninger fokuserer på at undgå mulige udløsende faktorer. Faktisk kan visse lægemidler, såsom propranolol, endda bruges til at forebygge det.

Sygdommen er meget varierende, og behandlingen afhænger derfor af den enkelte patients behov. Derfor er der forskellige lægemidler til rådighed, når episoden opstår – på trods af eventuelle forebyggende foranstaltninger. Nogle af dem er ondansetron og lorazepam.

Husk, at cykliske opkastninger kan føre til dehydrering. Endnu mere, hvis der også er diarré. Derfor er det vigtigt at holde sig hydreret og erstatte tabte elektrolytter så hurtigt som muligt.

Kontakt altid en læge i tilfælde af gentagne opkastninger

Afslutningsvis er cyklisk opkastningssyndrom stadig et mysterium for læger, især for børnelæger. Det er også nødvendigt at udelukke andre sygdomme med lignende symptomer. Derfor er det vigtigt for forældre at konsultere en læge og drøfte situationen med denne fagperson.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kenny, P. (n.d.). Síndrome de vómitos cíclicos: un enigma pediátrico vigente Actualización. Síndrome de Vómitos Cíclicos. (n.d.). Retrieved March 9, 2020, from https://www.clevelandclinic.org/health/sHIC/html/s14894.asp
  • Rivas Domingo, Dency, and Trini Fragoso Arbelo. “Síndrome de vómitos cíclicos.” Revista Cubana de Pediatría 79.3 (2007): 0-0.
  • López-Úbeda, Marta, et al. “Síndrome de vómitos cíclicos: un reto en el diagnóstico y tratamiento.” Rev Mex Ped 83 (2016): 20-23.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.