De forskellige typer af bulimi

Bulimi er en spiseforstyrrelse, som inkluderer overspisning efterfulgt af kompenserende adfærd. Det kan dermed ses i to former. Ønsker du at vide mere?
De forskellige typer af bulimi
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Hos personer, der lider af de forskellige typer af bulimi, skaber ændringerne i kostvaner og den besættende, kontrollerende adfærd vedrørende vægt en fysisk og psykosocial forringelse. Det udvikler sig dermed til en tilstand af underernæring, hvilket påvirker kroppens vigtigste funktioner, især i hjernen.

Selvom den kvindelige befolkningsgruppe er den mest ramte, opstår det dog også hos mænd, børn og præ-teenagere uanset køn. Generelt begynder overspisning efter en periode med restriktiv spisning. Det kan dog også være kronisk eller sporadisk med episoder med tilbagefald.

En artikel udgivet i Spanish Paediatrics Association nævner, at dem, som udfører aktiviteter såsom modelarbejde, dans, atletik eller rytmisk gymnastik, har en højere risiko for at udvikle denne sygdom.

Kvinde kaster op grundet forskellige typer af bulimi

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Hyporeksi eller mangel på appetit

Hvilke typer af bulimi findes der?

Hos dem, der lider af bulimi, kan vi observere en konstant bekymring om kropsform og vægt. På grund af det har mange personer tendens til at udøve reducerede kostvaner, hvilket inkluderer begrænsning af fødevarer og ekstreme kostplaner.

Ifølge et studie, Bulimia Nervorsa and its subtypeskan vi dele det op i to kategorier. Vi forklarer dem i detaljer nedenstående.

Bulimi med udrensning

I bulimi med udrensning indtager personen som regel fordøjelsesfremmende, vanddrivende eller lignende lægemidler, som påvirker metabolismen. De inducerer også opkast, bruger lavementer og andre metoder, som giver dem mulighed for at “omvende” indtaget af store mængder mad.

Et særligt kendetegn for dem, der lide af denne type forstyrrelse, er, at de som regel udrenser privat. Uanser hvordan og hvornår de udrenser, vil kroppen dog med tiden begynde af lide af ændringer, hvilket kan være lige fra skade i svælget til problemer med tænder og fordøjelseskanalen blot for at nævne nogle få.

Bulimi uden udrensning

I modsætning til den ovenstående type udrenser de personer, der lider af denne version af bulimi, ikke. Derimod udøver de kompenserende adfærd. De går ud fra, at deres mad vil blive fordøjet og optaget i kroppen. Derfor vælger de ikke at kaste op eller bruge vanddrivende eller fordøjelsesfremmende midler.

I stedet for dette kan de udføre adfærd for at “kompensere for indtaget” såsom at dyrke meget motion eller faste i lange perioder.

Hvad er risiciene ved at lide af denne forstyrrelse?

Det har negative effekter på helbredet at lide af en af de typer af bulimi, vi har nævnt ovenstående. Når en person lider af denne sygdom i en længere periode, eller hvis det er et tilbagevendende problem, kan det forårsage det følgende:

 • Nyresvigt.
 • Ubalance i hormoner eller elektrolytter.
 • Huller i tænderne.
 • Fordøjelsesproblemer og forstoppelse.
 • Dehydrering.
 • Ernæringsunderskud.
 • Hjerteproblemer.
 • Sygdomme i tandkødet.
Kvinde med mavepine

Hvordan kan vi behandle disse typer af bulimi?

Behandlingen af bulimi kan variere fra person til person afhængig af måden, det præsenterer sig selv på. Eftersom det er en lidelse med en psykologisk oprindelse, anbefaler videnskabelige beviser, at behandlingen ikke blot bør fokusere på undervisning om mad og ernæring, men også mental sundhed.

Et af de primære mål er at udvikle et sundt og venskabeligt forhold til mad. Dermed kan professionelle implementere det følgende:

Der er faktisk centre og programmer, der tilbyder patienter støtte og opmærksomhed 24 timer i døgnet.

Vi anbefaler, at du også læser: Fedt er essentielt i en sund kost

Begge typer af bulimi kræver professionel opmærksomhed

Bulimi, uanset hvilken type det er, kræver indgriben fra en professionel. Denne lidelse vil ikke gå over af sig selv, og den har faktisk tendens til at blive værre over tid. En tidlig diagnose er dermed grundlæggende.

Overordnet skal alle advarselstegn tages med i overvejelserne. Læger, ernæringseksperter og psykologer kan vejlede personer, der lider af bulimi, til sundere kostvaner for at kunne bekæmpe denne lidelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Glazer, K. B., Sonneville, K. R., Micali, N., Swanson, S. A., Crosby, R., Horton, N. J., … & Field, A. E. (2019). The course of eating disorders involving bingeing and purging among adolescent girls: Prevalence, stability, and transitions. Journal of Adolescent Health64(2), 165-171.
 • Nagl, M., Jacobi, C., Paul, M., Beesdo-Baum, K., Höfler, M., Lieb, R., & Wittchen, H. U. (2016). Prevalence, incidence, and natural course of anorexia and bulimia nervosa among adolescents and young adults. European child & adolescent psychiatry25(8), 903-918.
 • Acerete, D. M., Trabazo, R. L., & Ferri, N. L. (2013). Trastornos del comportamiento alimentario: Anorexia nerviosa y bulimia nerviosa. Protocolo AEPED. Capítulo7.
 • Rava, M. F., & Silber, T. J. (2004). Bulimia nerviosa (Parte 1): Historia. Definición, epidemiología, cuadro clínico y complicaciones. Archivos argentinos de pediatría102(5), 353-363.
 • Puentes, M. S. (2005). La bulimia nerviosa y sus subtipos. Diversitas1(1), 79-87.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.