Årsager til morgenkvalme og hvordan man kan forebygge det

Det er vigtigt at være opmærksom på din kost og undgå irriterende krydret mad og koffein for at forebygge morgenkvalme. Læs med for at finde ud af, hvorfor det sker!
Årsager til morgenkvalme og hvordan man kan forebygge det

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 25 august, 2022

Morgenkvalme er, som navnet antyder, kvalme i løbet af de første timer af dagen. Det er et af de mest almindelige symptomer i begyndelsen af en graviditet.

Faktisk anslås det, at mellem 50 og 70% af alle gravide kvinder oplever det. Graviditet er dog ikke den eneste årsag, da visse sygdomme eller dårlige vaner også kan føre til det.

Dette symptom kan være svært at håndtere. Læs videre for at finde ud af, hvad der forårsager det, sammen med visse foranstaltninger til enten at forebygge det helt eller håndtere det så godt som muligt.

Årsagerne til morgenkvalme

Som vi nævnte ovenstående, er graviditet den hyppigste årsag til morgenkvalme og forekommer normalt i løbet af første trimester. Desuden forsvinder langt de fleste tilfælde helt inden andet trimester.

Nogle mener, at årsagen til denne kvalme er et hormon, der produceres i moderkagen: Koriogonadotropin (hCG). Det er det, der gør det muligt at opnå en graviditet.

Andre faktorer, såsom stress, træthed eller lavt blodsukkerniveau, spiller dog også en væsentlig rolle. Morgenkvalme ledsages ofte af opkastninger hos gravide kvinder.

Sandheden er, at dette symptom er ret uforudsigeligt hos disse kvinder. Faktisk ser det ud til, at det at have haft kvalme under en tidligere graviditet eller at bære to eller flere embryoner er risikofaktorer for at udvikle det.

Kvalme og opkast kan være for voldsomt og hyppigt hos nogle kvinder. En tilstand ved navn hyperemesis gravidarum kan opstå, når dette sker. Den gravide kvinde kan således blive dehydreret og tabe for meget vægt. I så fald kan hendes graviditet være i fare.

Kvinde med ondt i maven

Tjek også: Er det muligt at blive gravid efter sterilisering?

Andre mulige årsager

Bemærk, at morgenkvalme er et ret uspecifikt symptom, der kan forekomme under mange andre omstændigheder end graviditet. For eksempel ved enhver mavetarminfektion.

Faktisk er det en afgørende faktor at spise for sent om aftenen eller tidligt om morgenen. Dårlig fordøjelse eller brug af koffein eller andre stimulanser kan også udløse det.

På samme måde er der en forbindelse mellem morgenkvalme og andre sygdomme som diabetes eller nyrebækkenbetændelse. Bemærk også, at stress og angst er blandt de vigtigste risikofaktorer.

Som det sidste kan kvalme og opkastninger på ethvert tidspunkt, herunder om morgenen, være en bivirkning af medicinsk behandling. Som du måske allerede ved, giver kemoterapibehandlinger og mange andre lægemidler ofte kvalme.

Kvinde med morgenkvalme sidder på knæ foran toilet

Læs om: Hvad er falsk graviditet for en lidelse?

Sådan forebygger du morgenkvalme

Nogle kvinder har svært ved at håndtere morgenkvalme. Det samme kan ske for folk, der oplever kvalme på grund af noget andet end graviditet. Det er derfor vigtigt at følge visse anbefalinger for at mindske eller lindre den.

Vær først og fremmest særligt opmærksom på maden. Specialister anbefaler, at man spiser fem mindre måltider i løbet af dagen og springer tunge middage over. Du skal også reducere forbruget af krydret og fed mad samt koffein og alkohol.

Desuden påvirkes dette symptom af lugte og smagsoplevelser. Derfor skal du undgå alle dem, der er ubehagelige eller kvalmende. Det kan være noget så simpelt som at børste tænder, så du skal bare være opmærksom på det.

Nogle mennesker finder det nyttigt at bruge afslapnings- og vejrtrækningsteknikker for at holde sig fra at kaste op. Alligevel er det bedst at forblive godt hydreret og konsultere en læge, hvis det bliver vedvarende eller der er opkastninger. Fagpersonen vil afgøre, om andre behandlinger er nødvendige efter en vurdering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Flaxman SM, Sherman PW. Morning sickness: a mechanism for protecting mother and embryo. Q Rev Biol. 2000;75(2):113‐148. doi:10.1086/393377
  • Lee NM, Saha S. Nausea and vomiting of pregnancy. Gastroenterol Clin North Am. 2011;40(2):309‐vii. doi:10.1016/j.gtc.2011.03.009
  • Bustos M, Venkataramanan R, Caritis S. Nausea and vomiting of pregnancy – What’s new?. Auton Neurosci. 2017;202:62‐72. doi:10.1016/j.autneu.2016.05.002
  • Maltepe C. Surviving morning sickness successfully: from patient’s perception to rational management. J Popul Ther Clin Pharmacol. 2014;21(3):e555‐e564.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.