Hvad er fødevaresikkerhed?

Det er vigtigt at være opmærksom på udløbsdatoer og "salgsdatoer" på vores fødevarer. Det er en vigtig del af fødevaresikkerhed.
Hvad er fødevaresikkerhed?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du nogensinde spekuleret på, hvad fødevaresikkerhed er? Det er disciplinen, der er ansvarlig for at sikre fødevarekvaliteten, hvad angår mikroorganismer.

En af de største farer ved at indtage fødevarer er, at skadelige mikroorganismer kan vokse inde i dem. Disse mikroorganismer kan reproducere, generere toksiner og kolonisere fordøjelseskanalen.

Som et resultat kan personen lide af diarré eller andre problemer, som kan skade helbredet. For at undgå disse problemer er det derfor vigtigt at træffe visse foranstaltninger vedrørende håndteringen af vores fødevarer.

Hvad skal du ellers vide om det? Vi fortæller dig det her.

Hvad er fødevaresikkerhed, og hvorfor er opbevaring så vigtigt?

Det mest kritiske øjeblik ved håndtering af fødevarer er dets opbevaring. Hvis det ikke opbevares ved den korrekte temperatur, eller hvis de korrekte processer ikke udføres, er der risiko for mikrobiel reproduktion.

Et klart eksempel er tilfældet med mayonnaise om sommeren. I løbet af denne sæson favoriserer høje temperaturer salmonellavækst. Denne mikroorganisme kan forårsage diarré og opkast, ifølge en undersøgelse offentliggjort i The British Veterinary Journal.

Et andet eksempel kan ses med beholdere med ketchup. Disse produkter er fremragende ynglepladser for reproduktion af clostridium botulinum. Når du indtager disse mikroorganismer, forårsager de progressiv lammelse af muskelsystemet og organerne i kroppen. Som følge heraf kan det føre til døden.

Mayonnaise

Sterilisering er en grundlæggende del af fødevaresikkerheden

Termiske processer er generelt en vigtig allieret indenfor fødevaresikkerhed. Disse procedurer sikrer, at patogene mikroorganismer ødelægges, før de opbevares.

Næsten alle disse processer er baseret på at udsætte maden for høje temperaturer i et bestemt tidsrum. Derefter pakkes maden under de mest aseptiske forhold for at forhindre krydskontaminering.

At udsætte fødevarer for varmebehandlinger er den bedste form for konservering. De kan normalt opbevares ved stuetemperatur i en lang periode uden problemer. Men når du åbner dem, bliver de til letfordærvelige produkter, som du skal opbevare i køleskabet.

Pas på krydskontamination

En anden fare med hensyn til fødevaresikkerhed er krydskontamination. Dette er resultatet af deling af køkkenredskaber eller beholdere, der ikke er blevet desinficeret korrekt.

Derfor er det vigtigt at huske på, at de redskaber, du bruger til at håndtere letfordærvelige, rå eller potentielt risikable fødevarer, ikke bør bruges til andre fødevarer, før du vasker dem.

Krydskontaminering er almindelig, når du opbevarer forskellige fødevarer i den samme beholder. Tilberedte og rå fødevarer bør ikke blandes, så det er bedst at opbevare dem adskilt.

Kvinde laver mad

Sådan kan du se, om du har madforgiftning

Generelt forårsager madforgiftning mavetarmproblemer. For eksempel er diarré, kvalme og opkast de mest almindelige.

I nogle situationer kan symptomerne imidlertid variere eller forværres, som det er tilfældet med infektion med Clostridium botulinum. Denne mikroorganisme kan være i dårligt konserverede forarbejdede fødevarer.

Desuden er det ifølge forskning offentliggjort i International Journal of Food Microbiology i stand til at forårsage lidelser i mavetarmsystemet og endda i nervesystemet.

Det er vigtigt at gå til lægen, så snart du opdager de første symptomer, og du tror, det kan være madforgiftning. I denne situation er det vigtigt at forblive hydreret, fordi det vil hjælpe med at lindre symptomer. I de mest akutte tilfælde skal du muligvis få en intravenøs behandling, især hvis du ikke kan indtage orale væsker.

Du må ikke forveksle madforgiftning med allergi. Derfor er det så vigtigt at gå til en læge. Hvis det viser sig at være en allergisk reaktion, skal du tage medicin for at behandle det.

Fortsæt med at læse: Er skimmelsvamp i mad farligt?

Fødevaresikkerhed holder os sunde

Fødevaresikkerhed er den disciplin, der er ansvarlig for at holde os sunde og for at forhindre forgiftning forårsaget af indtag af mikroorganismer i vores fødevarer.

Hvert år resulterer det i dødsfald at spise mad i dårlig stand. Derfor er det vigtigt at være meget forsigtig med håndtering og opbevaring af mad.

Sørg for at opbevare maden ved den rigtige temperatur, sterilisere dine beholdere godt og undgå krydskontamination. Det er de grundlæggende aspekter af god fødevarehygiejne.

Desuden, hvis du tror, at du har spist mad i dårlig stand, eller som er blevet forurenet, er det vigtigt at gå til en læge hurtigst muligt. De vil fortælle dig de næste trin, du skal tage.

Ved at forblive hydreret og lindre dine symptomer kan du gøre processen mere tålelig. Desuden hjælper disse trin dig med at undgå større komplikationer, der kan påvirke dit helbred.

Det er vigtigt at være opmærksom på udløbsdatoer og “salgsdatoer” på vores fødevarer. Derudover skal du være opmærksom på opbevaringsinstruktioner fra producenter, når du har åbnet beholderne.

Så hvis du nogensinde har spekuleret over, hvad fødevaresikkerhed er, ved du nu, hvordan du beskytter dig selv mod de skadelige mikroorganismer i din mad!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Thorns CJ., Salmonella fimbriae: novel antigens in the detection and control of salmonella infections. Br Vet J, 1995.
  • Hosptial XF., Hierro E., Stringer S., Fernández M., A study on the toxigenesis by clostridium botulinum in nitrate and nitrite reduced dry fermented sausages. Int J Food Microbio, 2016. 218: 66-70.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.