Karaktertræk og behandling af paronychion

Paronychion er en infektiøs lidelse, enten bakteriel eller svampeinfektion, som rammer neglene på fingre og tæer. Det manifesterer sig primært i form af rødme og hævelse.
Karaktertræk og behandling af paronychion

Sidste ændring: 15 februar, 2021

Paronychion er en infektion i huden, som kan manifestere sig omkring finger- og tåneglene. Ifølge medicinske organisationer rammer denne lidelse neglebåndene og kanterne af neglene. En rød og betændt blæne, som er øm ved berøring, indikerer infektion.

Ligesom ved enhver infektion forårsaget af bakterier eller svamp er der en associeret (selvom temmelig lav) risiko for, at det spreder sig til andre væv. Det er derfor essentielt at opdage denne lidelse med det samme og at behandle den effektivt. Læs med og lær mere om paronychion samt dets symptomer og behandlinger.

Beskrivelse af paronychion

Som vi nævnte ovenstående, er denne lidelse en infektiøs proces omkring neglen. Studier indikerer, at det primære symptom er betændelse i neglebåndet (et væv, som sidder i spidsen af fingeren). Foruden det er der ødelæggelse af neglepladen (den hårde del af neglen), som nogle gange er ledsaget af betændelse.

Denne infektiøse sygdom kan klassificeres på forskellige måder afhængig af det medicinske kriterie. Vi vil beskrive det nedenstående.

Substanser, der forårsager det

Patogenet, som forårsager denne infektion, vil afgøre, hvor alvorligt det bliver, og hvor længe det varer. Officielle kilder såsom US National Library of Medicine rapporterer, at der er to typer af paronychion afhængig at patogenet:

 • Akut. Det er af bakteriel oprindelse på grund af streptokokker, stafylokokker eller pseudomonas. Det opstår pludseligt, varer ikke længe og rammer som regel kun en enkelt finger.
 • Kronisk. Det er på grund af en type svamp i candida slægten. Det kan ramme mere end én finger, er længere tid om at hele, og der kan være tilbagefald.
Eksempel på paronychion

Alvorlighed

Den ovenstående klassifikation er nyttig fra et epidemiologisk synspunkt. Det skyldes, at det giver dig mulighed for at vide, hvad man kan forvente af sygdommen ud fra det patogen, der forårsagede det.

Fra et klinisk synspunkt er det dog stadig nødvendigt at skelne mellem typer af paronychion baseret på, hvor alvorlige symptomerne er. Kilderne, der er citeret ovenstående, har udviklet denne klassificering:

 • Førstegrad. Når bakterien endnu ikke er trængt dybt ind, men der er blæner med pus.
 • Andengrad. Når der er pus (ophobning af betændelse) i negleroden på grund af dyb indtrængen af bakterier.
 • Tredjegrad. Når pusset når de subkutane fedtvæv.
 • Fjerde og femtegrad. Når infektionen er meget dybere og når knoglen eller manifesterer sig som nekrose (døde væv).

Som du kan se, bliver denne infektion mere alvorlig, når bakterierne dykker dybere ned i det ramte væv. Det er af den grund, at det er essentielt at opdage det hurtigt for at undgå sjældne, men mulige komplikationer.

Denne artikel vil måske interessere dig: Opskrift på naturlig sukkerscrub til dine hænder

Symptomer og årsager

Symptomerne på paronychion afhænger af mikroorganismen, som forårsager det, og graden af infektion. Officielle portaler har samlet nogle af de mest åbenlyse kliniske tegn. Blandt dem er:

 • Smerte, hævelse og rødme ved roden af en eller flere negle.
 • Forekomsten af blæner fyldt med pus i området for infektionen.
 • Ændringer i farven på neglen, eller at den løsner sig fra fingerspidsen.
 • Med hensyn til indvirkningen af den bakterielle infektion på resten af kroppen kan patienten blandt andet opleve feber, rystelser, utilpashed og smerter i muskler.

Årsager til paronychion

Årsagerne til denne infektion er forbundet med, hvor nemt patogener trænger ind gennem det ydre lag hud. Vedvarende mekanisk skade såsom at bide negle og sutte på fingrene eller atypisk vækst med læsioner kan prædisponere en person for udviklingen af denne lidelse.

Ligeledes fremmer vedvarende eksponering for fugt forekomsten af svampeinfektioner ifølge videnskabelige studierPersoner med job relateret til håndtering af vand (for eksempel at vaske op eller gøre rent) har derfor større sandsynlighed for kronisk candida paronychion.

Diabetes kan være en anden risikofaktor. I det mindste ifølge kliniske undersøgelser, hvor forskerne observerede, at op til 30% af patienterne med svampeinfektioner forårsaget af svamp, havde diabetes.

Behandlinger af paronychion

Denne type infektion helbreder som regel sig selv. Det vil sige, den løser sig selv efter nogle få dage. Professionelle anbefaler at dyppe den ramte negl i varmt vand adskillige gange om dagen for at reducere ubehaget.

Man bør tale med en læge, hvis infektionen spreder sig eller hvis der er pus. De kan ordinere svampedræbende medicin eller antibiotika afhængig af, hvad der har forårsaget infektionen. De vil derudover måske anbefale lokaliseret kirurgi, hvis der er rigtig meget pus.

Person masserer sin fod

Måske denne artikel også vil interessere dig: Tørre sprukne hænder: Beskyttelse mod kulden

Ting, man bør have i baghovedet

Som du kan se, er denne sygdom af infektiøs natur og rammer primært huden omkring neglene. En særlig type behandling er ikke altid nødvendig, men det kan kræve medicinsk indgriben, hvis det er forårsaget af en bakterie såsom candida.

Som det sidste er det essentielt ikke at bide negle for at kunne undgå disse former for lidelser. Klip dem derfor regelmæssigt og gå til en dermatolog i tilfælde af unormal vækst. Hav i baghovedet, at huden er din første forsvarsbarriere. Det er derfor, det er vigtigt at passe på den og ikke udsætte den for unødvendigt stress.

Det kan interessere dig ...
Virker midler mod neglesvamp på hænder og fødder?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Virker midler mod neglesvamp på hænder og fødder?

Midler mod neglesvamp på hænder og fødder er meget populære. Men er de effektive? I denne artikel besvarer vi det spørgsmål.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Langer, M. F., Lötters, E., Wieskötter, B., & Surke, C. Infecciones del surco ungueal de los dedos. Tratamiento de la paroniquia.
 • Paroniquia, Medlineplus.gov. Recogido a 22 de agosto en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001444.htm
 • Paroniquia, Hospital San Diego. Recogido a 22 de agosto en https://www.rchsd.org/health-articles/paroniquia/
 • Alvarado, A., Hernández-Álvarez, G., Fernández, R., & Arenas, R. (2014). Onicomicosis por Candida en las uñas de las manos. Dermatología Revista mexicana58(4), 323-330.
 • Abad-González, J., Bonifaz, A., & Ponce, R. M. (2007). Onicomicosis because of Candida associated to diabetes mellitus. Dermatología Revista Mexicana51(4), 135-141.
 • Riquelme, Pablo Ruiz, and Esteban Urrutia Hoppe. “Manejo de la osteomielitis de la mano: revisión a propósito de un caso clÃnico.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 44.2 (2019): 17-22.
 • Goettmann-Bonvallot, S., et al. “Patología ungueal.” EMC-Dermatología 51.4 (2017): 1-27.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.