Tørre sprukne hænder: Beskyttelse mod kulden

Vinteren kan være en hård tid for dine hænder.
Tørre sprukne hænder: Beskyttelse mod kulden

Sidste ændring: 19 november, 2020

Tørre sprukne hænder er et almindeligt problem om vinteren. Det skyldes, at de udsættes for lave temperaturer, som alle andre dele af kroppen.

Har du også haft tørre, sprukne hænder? Hvis du har, så ved du, hvor generende og smertefuldt det kan være. Hænderne er særligt følsomme over for vintervejr, og folk, der bruger dem til at arbejde med, kan ikke altid tillade sig den luksus at gå med handsker. Så er der noget, vi kan gøre for at beskytte dem?

Huden, der dækker vores hænder, bliver ofte tør og sprukken. Det skyldes, at der er hårsække ovenpå dem, og en minimal fedtproduktion. Derfor har den øverste del af dine hænder meget få elementer, der beskytter den imod ubehageligt vejr, og man udtørrer lettere der.

Helt anderledes forholder det sig med håndfladerne, da de er beskyttet mod barsk vejr. De producerer for eksempel sved, som er med til at regulere temperaturen.

Koldt vejr fører til sprukne hænder, fordi det ofte udtørrer og dehydrerer cellerne. En tør dermis gør, at celleforbindelserne knækker, og dette giver det sprukne udseende.

Årsager til tørre sprukne hænder

Sprukne hænder skyldes ikke kun lave temperaturer. Der er andre aspekter ved vinteren, som kan forbindes med sprukken hud, samt nogle omstændigheder, der ikke har noget med vejret at gøre.

Pludselige skift i temperaturen er almindelige. Mange af os bor i meget opvarmede indendørsmiljøer, og vores hud får et termisk chok, når vi bevæger os udenfor. Denne ændring fra varme til kulde er ret skidt for din dermis.

Som vi nævnte før, fører påvirkning fra lave temperaturer til tørhed. Det kan også være, du tror, at hyppig håndvask tilfører huden fugt. Men sådan er det slet ikke. Faktisk lige modsat. Fugtighed kan være skadelig, når det kobles sammen med kulde, og dette kan udtørre huden yderligere.

Person kommer creme på hænderne

En hurtig ændring i temperaturen, samt kontakt med ting, der kan irritere, kan føre til kraftig udtørring og sprækker på dine hænder.

Udover det kolde vejr kan skrappe kemikalier i husholdningsprodukter såsom vaskemidler, insektspray og sågar de sæber og lotions, vi bruger, gøre huden tør og sprukken.

Med dette in mente er nogle virksomheder begyndt at udvikle produkter, der beskytter dine hænder mod at sprække i stedet for at gøre det værre. Det er for eksempel overfladeaktive sæber.

Har man i forvejen hudproblemer eller autoimmune sygdomme, spiller de også en rolle vedrørende tørre sprukne hænder. Folk med psoriasis oplever for eksempel, at deres symptomer forværres hver vinter. Andre hormonelle lidelser såsom hypothyroidisme og sukkersyge kan også have en negativ virkning på huden.

Læs mere: 9 helbredsproblemer som du kan se på dine hænder

Metoder til at forebygge tørre sprukne hænder

Du behøver ikke at bekymre dig om vinteren, når det handler om din hud. Der er nemlig visse metoder, du kan bruge for at modvirke, at du får tørre og sprukne hænder. Her er et par af dem:

  • Vask dine hænder i varmt vand. Du skal vaske dem ofte uanset vejret, og det er bedst at gøre det med lunken vand.
  • Tag handsker på, når det er muligt – både for at beskytte dem mod hårdt vejr og skrappe midler. Sørg for, at dine hænder ikke kommer i direkte kontakt med giftige stoffer. Hold også dine fingre varme.
  • Fugtgivende midler: Ikke alle lotions er velegnede til at forhindre udtørrede hænder vinteren igennem. Så vi anbefaler, at du bruger dem, der er særligt udviklede til at give fugt til tør hud. Endnu bedre er det, hvis du kan finde en, der indeholder nogle stoffer udvundet fra havre. Brug det ikke kun på huden, men også på dine negle.
Mand puster på hænder for at få varmen

Du skal beskytte dine hænder med handsker om vinteren. Gør det derudover til en vane at vaske dem i lunken vand.

Find ud af mere: 7 anbefalinger til at pleje aldrende hænder

Brug hjemmelavede midler

Tørre, sprukne hænder skyldes ikke bakterier, så det kan ikke behandles med medicin. Alt, hvad du skal bruge, er forebyggende midler og bedre vaner. Der findes nogle hjemmelavede midler, du kan prøve, for at lindre tilstanden. Disse blandinger er glimrende til at tilføre din hud fugt, og det bedste er, at de ikke indeholder nogen skrappe stoffer.

Blandt de nyttige hjemmelave midler kan nævnes:

  • Vaseline: Brug den, som den er, uden at tilføje noget. Vaselinen danner et isolerende lag på huden, og beskytter den, når du udsættes for lave temperaturer. Vi anbefaler, at du påfører det ugentligt.
  • Hvede. Varme hvedeklid er endnu et godt produkt til dine hænders hud. Kog det i vand, og lad det så køle ned. Dyb dine hænder i det gentagne gange. Sørg for, at det ikke er for varmt, inden du gør det.
  • Honning. Dette produkt har mange gode egenskaber for helbredet generelt, især når det drejer sig om huden. Det danner et isolerende lag på dine hænder. Bland det med noget smeltet smør, og lad det køle ned. Det eneste problem med denne blanding er, at det pletter på alt, hvad det rører. Vi anbefaler, at du anvender behandlingen, når du ikke skal bruge dine hænder.
  • Æggeblomme: Dette er en naturlig fugtgiver. Pisk den let, påfør på hænderne, og lad det sidde i 10-20 minutter. Gentag denne behandling tre gange om ugen. Det bør være mere end nok til at forhindre, at dine hænder sprækker på grund af påvirkning fra lave kulden.

Konklusion

Koldt vejr udgør de bedste betingelser for at udtørre og sprække dine hænder. En rigtig god måde at undgå det på er ved at have handsker på, så ofte du kan. Som vi har forklaret tidligere, så er der også mange naturlige produkter, du kan bruge til at give fugt.

Det kan interessere dig ...
Hjemmelavet middel mod tørre hænder og neglebånd
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hjemmelavet middel mod tørre hænder og neglebånd

Heri får du mere information, om hvordan du selv kan lave en naturlig fugtighedscreme mod tørre hænder og neglebånd ved brug af simple ingredienser...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.