Kirstie Alley: Du skal kende til de tidlige tegn på tyktarmskræft

Kirstie Alleys diagnose af tarmkræft kom sent og gav hende ikke tid til at finde en passende tilgang til sin sygdom.
Kirstie Alley: Du skal kende til de tidlige tegn på tyktarmskræft
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 januar, 2023

Den amerikanske skuespillerinde Kirstie Alley er død af tyktarmskræft, som hun for nylig blev diagnosticeret med. Hendes tilfælde chokerede underholdningsverdenen på grund af nyhedens pludselighed.

Dette rejser også spørgsmålet om, hvordan vi kan opdage tidlige tegn på sygdommen. I betragtning af at vi har at gøre med en af de hyppigste årsager til kræftrelaterede dødsfald i verden, er offentlighedens bekymring velbegrundet.

Statistiske data har endda fået United States Preventive Services Task Force (USPSTF) til at hæve den anbefalede alder for at begynde at screene for tarmkræft. Grænsen er blevet sænket igen fra 50 til 45 år.

Kirstie Alley døde af kræft: Hvorfor blev alderen for screening for tyktarmskræft hævet?

Kirstie Alley døde i en alder af 71 år af tyktarmskræft, uden at der var meget tid til en passende behandling. Selv om hendes alder lå inden for den højeste risikogruppe, skal det bemærkes, at antallet af tilfælde blandt yngre mennesker er steget på det seneste.

Denne aktuelle kendsgerning førte til, at screeningsalderen blev hævet. I USA døde næsten 53.000 mennesker af denne sygdom i 2021. Dermed er sygdommen placeret som den tredje største dødsårsag hos mænd og kvinder.

De fleste dødsfald skete hos personer i alderen mellem 65 og 74 år.

Det væsentlige faktum er imidlertid, at mere end 10 % af de nye tilfælde, der blev opdaget, skete hos personer under 50 år. Statistisk set steg antallet af tyktarmskræfttilfælde med 15 % blandt voksne i alderen 40-49 år.

USPSTF traf beslutning om, at personer over 45 år bør begynde at screene uden at vente med den første test til 50-årsalderen.

Kvinde screenes for tyktarmskræft

Hvordan får man tidlig mistanke om sygdommen, som Kirstie Alley døde af?

Det er ikke let at få tidlig mistanke om tyktarmskræft. Mange af symptomerne er generelle og kan endda forveksles med banale tilstande. De bliver ofte overset.

Kirstie Alleys tyktarmskræft har bragt nyheden om den dramatiske situation for de patienter, der opdages sent. Dette reducerer sandsynligheden for overlevelse.

Ifølge en rapport fra 2021 opdages halvdelen af disse kræftformer, når personen har tydelige symptomer. Det betyder en fremskreden tumor, men også mulige metastaser. De, der diagnosticeres i de tidlige stadier, har en helbredelsesprocent på næsten 90 % med kirurgi alene, hvorved man undgår kemoterapi og strålebehandling.

Så tidlig opdagelse er helt klart vejen frem. Men for at konsultere skal vi først have mistanke om, at der er noget galt. Og i den forbindelse kan følgende symptomer vejlede os.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Kunstig intelligens og sygdomsdiagnostik

Ændringer i tarmvaner

Hvis du er en person med en tendens til kronisk forstoppelse, og du pludselig begynder at få diarré i flere dage, bør du være mistænksom. Det samme gælder, hvis det sker omvendt.

Disse ændringer skal være vedvarende for at signalere risiko. Det er normalt ikke en akut ændring, som det er tilfældet med infektiøs diarré. En kostmæssig oprindelse skal også udelukkes.

Blødning ved afføring

Blod ved afføring bør altid advare os. Selv om det oftest har en godartet årsag, som regel hæmorider eller analsvulster, er det dog nødvendigt at undersøge blodet, hvis det fortsætter.

Blodet kan fremstå som en skingrende rød rislen. Det er tegn på en frisk, nylig blødning, muligvis fra den nedre del af tarmen.

Omvendt kommer mørkt blod blandet med afføring fra den øvre del af tarmen. Det har rejst gennem fordøjelseskanalen og har gennemgået ændringer i sin sammensætning, så det ses ikke som rødt.

Der findes også okkult blod i afføringen. Dette opdages først, når afføringen analyseres i mikroskop. Patienten kan ikke se det, men det diagnosticeres på lægens anmodning.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 9 fermenterede fødevarer til bedre tarmsundhed

Fornemmelsen af ikke at være kommet a med nok afføring

Det kan ske, at du føler, at du ikke har tømt hele tarmen, selv om du har været på toilettet flere gange. Selv om dette er et subjektivt tegn, er det normalt forbundet med tyktarmskræft.

Det sker, fordi fordøjelseskanalens bevægelighed er ændret med neoplasmen, og fordi der er hindringer i vejen for lumenet i endetarmen. Da afføringen så ikke kommer helt ud, erkender man, at man skal på toilettet igen, selv om man lige har været det.

Mand står med en rulle toiletpapir

Uforklarligt vægttab

At tabe sig uden nogen forklaring er altid en grund til mistanke. Det kan være tegn på en kronisk infektionssygdom (f.eks. tuberkulose), et systemisk syndrom (f.eks. AIDS) eller en neoplasma (f.eks. tyktarmskræft).

Diæt, ændrede vaner og øget fysisk aktivitet bør udelukkes. Hvis ingen af disse synes at være nye i vores liv, og vi alligevel taber kilo, bør vi konsultere en læge.

Vægttab som følge af kræft har flere forklaringer. Der er metaboliske ændringer, der fremskynder kalorieforbruget. Men i fordøjelsestumorer er der også lokale processer, der forhindrer korrekt optagelse af næringsstoffer.

Kirstie Alley døde af tyktarmskræft, der ikke blev opdaget i tide

Nyheden om den tyktarmskræft, som Kirstie Alley ikke kunne bekæmpe med succes, bør minde os om vigtigheden af tidlig diagnose. Der findes flere test, som lægen kan udføre.

Fækalt okkult blod, DNA-test i afføringen, en traditionel koloskopi og en virtuel koloskopi er alle redskaber til at forbedre prognosen. Men først skal vi være opmærksomme på vores krop og de signaler, den kan sende os.

Det kan interessere dig ...
En ny undersøgelse identificerer mundbakterier, der kan forårsage tyktarmskræft
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En ny undersøgelse identificerer mundbakterier, der kan forårsage tyktarmskræft

En bakterie fra munden kan bevæge sig til tarmen og øge risikoen for tyktarmskræft. Hvordan kan den forårsage tyktarmskræft?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Alvarez-Escobar, Belkis, et al. “Sobrevida en adultos mayores con cáncer colorrectal: una revisión bibliográfica.” Revista Archivo Médico de Camagüey 25.1 (2021).
  • Low, Eric E., et al. “Risk factors for early-onset colorectal cancer.” Gastroenterology 159.2 (2020): 492-501.
  • Siegel, Rebecca L., et al. “Colorectal cancer statistics, 2020.” CA: a cancer journal for clinicians 70.3 (2020): 145-164.
  • US Preventive Services Task Force, Davidson KW, Barry MJ, Mangione CM, Cabana M, Caughey AB, Davis EM, Donahue KE, Doubeni CA, Krist AH, Kubik M, Li L, Ogedegbe G, Owens DK, Pbert L, Silverstein M, Stevermer J, Tseng CW, Wong JB. Screening for Colorectal Cancer: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement. JAMA. 2021 May 18;325(19):1965-1977. doi: 10.1001/jama.2021.6238. Erratum in: JAMA. 2021 Aug 24;326(8):773. PMID: 34003218.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.