Medicin, der anvendes til behandling af hæmorider

Medicin mod hæmorider indeholder vasoprotektorer, antiinflammatoriske midler, smertestillende midler, bedøvelsesmidler, astringerende midler og antiseptiske midler. Her vil vi se nærmere på emnet.
Medicin, der anvendes til behandling af hæmorider
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Til behandling af hæmorider findes der medicin, der ordineres både oralt (i tabletform) og rektalt (i salve eller suppositorier).

Hæmorider skyldes udvidelse af blodårerne, der er placeret i anus og nederste del af endetarmen. Tilstanden kan opstå inde i endetarmen (indre hæmorider) eller omkring anus (ydre hæmorider).

Behandling af hæmorider er næsten altid ikke-invasiv

I ca. 80 % af tilfældene behandles hæmorider udelukkende ved hjælp af medicin, kost og hygiejne. Det betyder, at det ikke er nødvendigt med kirurgi. Kirurgi er forbeholdt lejlighedsvise tilfælde med særlige smerter eller komplikationer som f.eks. tromber.

Medicin anvendes til at lindre symptomerne på hæmorider og forbedre livskvaliteten. Disse symptomer omfatter følgende:

  • Anal smerte.
  • Blødning under afføring.
  • Brændende og kløende fornemmelse i anus.
  • Tilstedeværelsen af en knude med øget volumen, hårdhed, varme, rødmen og smerte (trombose).

Tilgængelige lægemidler spænder fra vasoprotektive, helbredende, fugtgivende, antiinflammatoriske, bedøvende og smertestillende typer. De er ofte kombineret med afføringsmidler for at blødgøre afføringen. De kan ordineres af en praktiserende læge eller en specialist på området (proktolog).

Mand oplever smerter fra en hæmoride

Smerten i de værste øjeblikke af hæmorider er intens og gør det svært at udføre simple handlinger, såsom at sidde ned.

Hæmoridepiller

Behandlingerne af hæmorider gennem munden indeholder normalt flavonoider eller bioflavonoider. De mest almindeligt anvendte stoffer er diosmin og hesperidin.

Disse forbindelser beskytter blodkarrene, da de virker på kapillærerne (små kar) og reducerer deres skrøbelighed og permeabilitet. De fremmer mindskelse af venøs dilatation og reduktion af inflammation.

Den anbefalede dosis er 1 tablet hver 12. time. De kommercielle mærker omfatter Daflon ®, Phlebodia ®, Diosmin ® og Circustat ®.

Hæmoridesalver

Salver kan som behandling af hæmorider påføres analregionen 2 til 3 gange dagligt. Ved eksterne hæmorider skal påføringen ske på den overfladiske region af anus med en let massage. Ved indre hæmorider føres spidsen af kanylen forsigtigt ind i anus, så salven kan trænge ind.

Disse lægemidler sælges i håndkøb på apoteker. De helbreder ikke hæmorider, men hjælper med at mindske ubehaget.

De indeholder normalt efedrin (som forsnævrer blodkarrene), benzocain (et lokalbedøvende middel) og kortikosteroider. På den måde mindsker de udvidelsen af blodårerne, lindrer betændelsen og virker som smertestillende. De har også en helende og fugtgivende virkning.

Nogle kommercielle eksempler er Hemoal ®, Ultraproct ® og Doxiproct plus ®.

Som salve mod hæmorider er det også almindeligt, at de indeholder mentol, da det giver en kølende fornemmelse, der lindrer smerten. Det svarer til fremstillingen af hjemmelavede salver baseret på Hamamelis.

På den anden side anbefales levertran, Perubalsam og midler, der indeholder A- og D-vitamin, som naturlige helbredende midler.

Suppositorier mod hæmorider

Denne hæmoridebehandling indeholder normalt steroider (antiinflammatoriske) og lokalbedøvende midler (f.eks. cinchocain). Desuden har de normalt en antiseptisk og astringerende virkning.

Ud over at reducere tegn på betændelse og lindre smerter hjælper de således med at stimulere hudens regenerering og heling. Det mest almindeligt anvendte er Ultraproct ®.

Andre behandlinger af hæmorider

Andre almindelige antiinflammatoriske smertestillende midler er normalt indiceret til den terapeutiske tilgang til problemet, f.eks. diclofenac, paracetamol eller ketoprofen. Ligeledes er brugen af afføringsmidler til forbedring af forstoppelse ofte ordineret.

Ordination af antiseptiske midler til forebyggelse af infektioner, såsom klorhexidin eller hexetidin, er også almindelig. Nogle gange ordineres antibiotika, når der er mistanke om en tilknyttet infektiøs proces.

Kirurgi for at fjerne hæmorider er nødvendig, hvis der ikke er nogen langsigtet forbedring. Det samme sker med tromboserede ydre hæmorider, som kræver, at trombus frigøres gennem et simpelt snit.

Kvinde meed smerter ved anus har brug for en behandling af hæmorider

Tromboserede hæmorider giver en smertefuld og hævet knude i anusregionen.

Den bedste behandling af hæmorider er forebyggelse

Hæmorider er relateret til konstant anstrengelse under afføring og forstoppelse. De er dog også forbundet med andre processer, der øger det intraabdominale tryk (såsom opkastning, portal hypertension, skrumpelever eller graviditet).

Når du passer på din kost og følger visse anbefalinger, forsvinder hæmorider af sig selv. Så et besøg hos lægen er kun nødvendigt, hvis symptomerne fortsætter eller forværres.

Behandlingen er hovedsagelig hygiejnisk og diætmæssig. Overdreven anstrengelse under afføring bør undgås. Man bør kun gå på toilettet, når man føler en naturlig trang.

En kost, der er rig på fibre, frugt, grøntsager, korn og bælgfrugter, fremmer tarmens peristaltik og vandoptagelse. Siddebade med varmt vand kan også anbefales. Hos personer med risikofaktorer eller familiehistorie er det vigtigt at ændre kosten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.