De 6 bedste frugter til at bekæmpe forstoppelse

Vidste du, at der findes frugter, der hjælper mod forstoppelse? Den mest kendte er blommer, men de er ikke de eneste. Find ud af mere her!
De 6 bedste frugter til at bekæmpe forstoppelse
Eliana Delgado Villanueva

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Flere personer har behov for frugter til at bekæmpe forstoppelse. På en lidt mere praktisk måde kunne vi definere kronisk forstoppelse som en forsinkelse eller vanskelighed ved at komme af med afføring, der er til stede i mindst to uger og er af tilstrækkelig intensitet til at forårsage betydeligt ubehag hos personen.

På den anden side er kronisk funktionel forstoppelse et generisk begreb, der omfatter en gruppe af lidelser, der er forbundet med vedvarende problemer med afføring, såsom at antallet af gange er lavt, uddrivelsen er vanskelig eller ufuldstændig, og alt dette uden bevis for eksistensen af et strukturelt eller biokemisk problem.

Så for alt dette er der frugter til at bekæmpe forstoppelse. Find ud af, hvad de er i denne artikel!

Hvad er forstoppelse, og hvordan bekæmper man det?

Hvis vi holder os til den medicinske definition af begrebet forstoppelse, som nævnt ovenstående, bør vi sige, at det er “den manglende evne til regelmæssigt at tømme tarmene eller har brug for en større indsats for at gøre det. Kort sagt betyder det, at vi lider af dette problem, når vi ikke kan gå på toilettet normalt.

Kvinde med foldede hænder

Målet er at ændre dette, da det ikke er godt for vores helbred. Forstoppelse er en patologi, som rammer flere og flere mennesker på grund af livsstil og kost, især i de vestlige storbyer. Den ubalancerede udtømning af tarmen kan medføre irriterende konsekvenser som f.eks:

 • Følelse af tunghed.
 • Oppustethed.
 • Hovedpine.
 • Luft i maven.
 • Hæmorider.
 • Sprækker i anus.
 • Divertikulose.
 • Smerter, når man går på toilettet.

Du vil måske finde dette interessant: De mest gængse sygdomme i fordøjelsessystemet

For at vi kan få diagnosen forstoppelse skal man komme af med afføring mindre end tre gange om ugen, men det har også noget at gøre med afføringens volumen og konsistens. Dette problem kan være kronisk eller lejlighedsvis og afhænger mere af vores vaner end af nogen anden årsag.

Retningslinjer til bekæmpelse af forstoppelse

En god kost er afgørende for, at vi kan tømme tarmene ordentligt hver eller hver anden dag. Kostændringer skal ledsages af livsstilsændringer. Nogle tips:

1. Undgå forarbejdede fødevarer

Fastfood, mel og hvidt sukker forårsager mange problemer i kroppen. Et af dem er, at det er svært at gå ordentligt på toilettet.

2. Motion

Gang, jogging og svømning er blot nogle af de muligheder, du har til rådighed. Glem ikke, at forstoppelse forværres med en stillesiddende livsstil.

3. Vælg olie

Det er bevist, at olivenolie virker som et perfekt smøremiddel for afføringen i tyktarmen. En skefuld på tom mave kan være meget nyttigt.

4. Spis yoghurt

Probiotika og andre sunde bakterier i dette mejeriprodukt forbedrer tarmens sundhed og funktion.

5. Drik rigeligt med vand

To til tre liter vand om dagen er en nødvendighed for kroppen. Det er nødvendigt for os at være godt hydreret.

6. Spis en kost rig på fibre

Fuldkorn, frø, bælgfrugter, frugt og visse grøntsager er rige på fibre. På grund af deres astringerende egenskaber bør følgende fødevarer undgås:

 • Ris.
 • Ost.
 • Kager

Hvad er de bedste frugter til at bekæmpe forstoppelse?

Som du har læst før, skal du indtage en god mængde fibre, hvis du vil sige farvel til afføringsproblemer. Tøv ikke med at gå på markedet eller i en butik og købe følgende frugter. De kan hjælpe dig med at overvinde forstoppelse, du vil spise sundere og nyde en velsmagende dessert eller snack:

1. Kiwi: Frugter til at bekæmpe forstoppelse

Denne lille brune og grønne frugt har et højt fiberindhold. Den hjælper til at forbedre tarmfunktionen. Takket være et enzym kaldet actinidin (som også hjælper fordøjelsesprocessen og reducerer gasproduktionen).

En af de mest effektive måder at drage fordel af kiwiens egenskaber på er ved at spise frugten på tom mave hver dag. Hvis du ikke kan lide dens smag (den er lidt speciel), kan du kombinere den med appelsiner i en juice eller smoothie til morgenmad.

2. Blomme: En af de mest brugte frugter til at bekæmpe forstoppelse

Det er tilrådeligt at indtage denne frugt for at kunne gå på toilettet. Det er et naturligt middel til behandling af forstoppelse, som har været kendt i mange år. Tørrede eller friske blommer er en fremragende kilde til fibre, både opløselige og uopløselige.

Blommer er en af de bedste frugter til at bekæmpe forstoppelse

Sukkeret, som blommer indeholder, giver en mild afføringsfremmende virkning og fremmer vandophobning i tarmene for at fuldføre processen med afføringsdannelse. Desuden bidrager det til at beskytte slimhinderne og stimulere tyktarmens arbejde.

3. Appelsiner er glimrende frugter til at bekæmpe forstoppelse

Den citronsyre, som denne frugt indeholder, gør den til et godt naturligt alternativ til at opløse de rester, der har ophobet sig i tarmen. Samtidig giver den mulighed for:

 • At eliminere væsker.
 • At regulere tarmtransit.
 • Bekæmpe forstoppelse.

Det er uden at medregne alle de egenskaber, den har ved at indeholde en god dosis C-vitamin. Det anbefales at drikke friskpresset appelsinjuice på tom mave.

Du vil måske finde dette interessant: 8 medicinske egenskaber ved appelsinskræl

4. Pære

Det er en fremragende allieret til behandling af fordøjelsesproblemer. Ud over at være rig på fibre, indeholder pære pektin, hvilket er et stof, der regulerer tarmbevægelser og rensning af kroppen. Vil du vide mere? Det styrker immunforsvaret og beskytter os mod forhøjet blodtryk.

5. Figner

Deres ernæringsmæssige egenskaber er lidt ukendte. Det anbefales dog at spise figner for at bekæmpe forstoppelse. Deres afføringsfremmende virkninger letter udskillelsen. Da det er let fordøjeligt, beskytter det maven og forebygger problemer som halsbrand og refluks.

6. Bær er også gode frugter til at bekæmpe forstoppelse

Bær må ikke mangle på vores liste over frugter til at bekæmpe forstoppelse. De er antioxidanter og forbedrer ikke kun tarmtransitten, men også fordøjelsen. Blandt dem finder vi:

 • Jordbær.
 • Brombær.
 • Blåbær.
 • Kirsebær.

Som det sidste skal du huske på, at hvis problemet fortsætter, bør du gå til din læge for at udelukke andre problemer, der påvirker dit helbred.

Det kan interessere dig ...
De bedste naturlige afføringsmidler til bekæmpelse af forstoppelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De bedste naturlige afføringsmidler til bekæmpelse af forstoppelse

Hvis du lider af forstoppelse, vil du sikkert gerne kende de bedste naturlige afføringsmidler. Blommer eller æbler vil hjælpe dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Asakura, K., Masayasu, S., & Sasaki, S. (2017). Dietary intake, physical activity, and time management are associated with constipation in preschool children in Japan. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.6133/apjcn.112015.02.
 • Bae, S. H. (2014). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203.
 • Benítez González A. Manejo de la constipación funcional en la infancia. Correo Científico Médico. Diciembre 2017. 21 (4).
 • Cunillera O. Improvement of functional constipation with kiwifruit intake in a Mediterranean patient population: an open, non-randomized pilot study. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 2015. 9 (2).
 • Department of Human Services, & Sciences. (2011). Fibre in food. Better Health, Deakin University.
 • Food Data Central. Avocados, raw, california. U. S. Department of Agriculture. Abril 2019.
 • Manzano C, Estupiñán D, et al. Efectos clínicos de los probióticos: qué dice la evidencia. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2012. 39 (1): 98-110.
 • Mayo Clinic. Estreñimiento. Octubre 2021.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Estreñimiento. U.S. Department of Health and Human Services. Mayo 2018.
 • Navarro Ruiz S, Val Jiménez C, et al. Frecuencia de estreñimiento en pacientes de atención primaria. Revista Clínica de Medicina de Familia. Febrero 2015. 8 (1).
 • Ötles, S., & Ozgoz, S. (2014). Health effects of dietary fiber. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. https://doi.org/10.17306/J.AFS.2014.2.8.
 • Suares N. C, Ford A. C. Systematic review: the effects of fibre in the management of chronic idiopathic constipation. Alimentary, Pharmacology and Therapeutics. Abril 2011. 33 (8): 895-901.
 • Urquiaga I, Echevarría G, et al. Origen, componentes y posibles mecanismos de acción de la dieta mediterránea. Revista Médica de Chile. Enero 2017. 145 (1).
 • Wang J, Hong Huang J, et al. Banana resistant starch and its effects on constipation model mice. Journal of Medicinal Food. Agosto 2014. 17 (8): 902-7.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.