Knuder i skjoldbruskkirtlen: Symptomer og årsager

Der kan opstå bekymringer og frygt, når man opdager knuder i skjoldbruskkirtlen. Selvom disse knuder i de fleste tilfælde er godartede, er der brug for undersøgelser til at bekræfte dette. I denne artikel skal vi se nærmere på årsagerne til dem, og hvordan de diagnosticeres.
Knuder i skjoldbruskkirtlen: Symptomer og årsager

Sidste ændring: 15 april, 2021

Knuder i skjoldbruskkirtlen er cellevækst i skjoldbruskkirtlen i form af knuder eller hævelser. Nogle af dem kan opdages ved hjælp af en simpel palpation, men mange af knuderne er små og kan ikke mærkes.

Knuder i skjoldbruskkirtlen kan være solide eller cystiske. Cystiske knuder er fyldt med væske og dækket af “kapsler”. Solide knuder er dog helt faste.

De kan være placeret forskellige steder i skjoldbruskkirtlen, som består af to lapper forbundet af et tyndt lag væv. Denne kirtel er placeret i halsen, og under normale forhold kan du ikke mærke den ved at røre ved halsen.

Da en af skjoldbruskkirtlens funktioner er at producere T3- og T4-hormoner, kan en knude i denne kirtel være funktionel. Det vil sige, at den er i stand til at udskille hormoner, ligesom normalt væv gør. I disse tilfælde vises symptomer, der er forbundet med overproduktion af hormoner.

De fleste knuder i skjoldbruskkirtlen er godartede, og mange læger opdager dem ved et tilfælde under lægeundersøgelser, som omhandler et andet problem. Men da en lille procentdel af knuder kan skyldes kræft i skjoldbruskkirtlen, skal patienten have udført supplerende tests, så der kan stilles en diagnose.

Kvinde bliver undersøgt af lægen

Årsager til knuder i skjoldbruskkirtlen

Der kan være forskellige årsager til knuder i skjoldbruskkirtlen. Det kan for eksempel skyldes en ændring i kosten eller spredning af ondartede celler.

Vi anbefaler, at du også læser: Screeninger for brystkræft

Her er nogle af de vigtigste årsager:

Manglende jod i kosten

Når du ikke får nok jod fra de fødevarer, du spiser, kan der dannes en knude i skjoldbruskkirtlen. Denne klassiske og historiske årsag til skjoldbruskkirtelsygdomme har medført, at mange lande har gjort kunstig tilsætning af jod i mange fødevarer obligatorisk.

Disse lovgivninger blev godkendt i tider, hvor der var en høj forekomst af struma – en hævelse i halsen grundet manglende jod, flere steder i verden.

Thyroiditis

Dette udtryk hentyder til inflammation i skjoldbruskkirtlen. Når inflammationen er kronisk og vedholdende, kan det forårsage knuder. En af de mest almindelige varianter er Hashimotos thyroiditis, hvis symptomer er lavt stofskifte.

Thyroiditis reagerer som regel på autoimmune processer, hvor kroppen angriber sin egen kirtel og antistoffer.

Spredningen af normale skjoldbruskkirtelceller

I nogle tilfælde vokser normale skjoldbruskkirtelceller uforholdsmæssigt og danner en knude. Dette er kendt som en godartet svulst i skjoldbruskkirtlen.

Problemet er, at svulsten kan være funktionel. Med andre ord er den i stand til at producere hormoner og tilføje dem i blodet. Dette kan få personen til at lide af et højt stofskifte.

Væskeophobning

Knuder i skjoldbruskkirtlen kan være cystisk. Med andre ord kan de være væskefyldte hulrum. De er godartede og som regel ikke funktionelle. Således er de ikke i stand til at producere hormoner.

Knuder i skjoldbruskkirtlen kan fremkomme grundet jodmangel, thyroiditis, væskeophobning eller unormal cellevækst. Selvom de ofte er godartede, er det bedst at få stillet en korrekt diagnose ved hjælp af de nødvendige tests.

Spredning af ondartede celler

De farligste former for knuder i skjoldbruskkirtlen er kræft i skjoldbruskkirtlen. Dette tegner sig heldigvis kun for en lille procentdel af tilfældene. Når det opdages tidligt, kan behandling og kirurgi forhindre det i at sprede sig.

Symptomer på knuder i skjoldbruskkirtlen

Disse knuder forårsager som regel ikke symptomer, da de plejer at være små og ikke-funktionelle. I mange tilfælde opdages de gennem en ultralydsscanning af skjoldbruskkirtlen, som patienten ofte får i forbindelse med en anden undersøgelse.

Når knuderne kan opdages udefra ved at undersøge halsen, har patienten en tilstrækkelig stor knudedannelse. Disse situationer kan udføres af en læge under en undersøgelse eller af patienten selv.

Hvis patienten har andre symptomer såsom vægttab, voldsomme svedtendenser, ændringer i hjerterytmen eller vanskeligheder med at synke, så kan knuden være ondartet.

Hvis du har at gøre med funktionelle knuder i skjoldbruskkirtlen, der er i stand til at producere hormoner og dumpe dem i blodstrømmen, så er det symptomer på hyperthyreose. Patienten vil opleve takykardi, manglende styrke, ændringer i negle og hår, diarré, irritabilitet og ingen vægtstigning på trods af et øget madindtag.

Kvinde har smerter i halsen

Diagnosticering af knuder i skjoldbruskkirtlen

Når en knude opdages under en undersøgelse grundet et andet problem, vil lægen planlægge en række tests. Disse tests vil inkludere:

  • Dosering af skjoldbruskkirtelhormoner. Gennem blodprøver, der måler T4- og TSH-niveauer.
  • Ultralydsscanning af skjoldbruskkirtlen. Hvis dette ikke er gjort tidligere, vil denne test være det første skridt til at håndtere knuder i skjoldbruskkirtlen. Det giver først og fremmest læger mulighed for at skelne mellem solide og cystiske knuder, samtidig med at de kan måle knudernes størrelse.
  • Nålebiopsi. Hvis lægen mistænker, at knuden er ondartet, vil han eller hun sørge for en nålebiopsi. Det involverer, at man indsætter en meget tynd nål i kirtlen for at udtrække celler fra knuden, som vil blive analyseret i et mikroskop. Patienten skal ikke indlægges under denne proces. Man er som regel lokalbedøvet under dette forløb.

Måske denne artikel også vil interessere dig: 7 ting du kan forvente fra din første mammografi

Konklusion

Knuder i skjoldbruskkirtlen kan dukke op på grund af flere forskellige sygdomme, som kan påvirke skjoldbruskkirtlen. Selvom de som regel er godartede, er der behov for at blive stillet en korrekt diagnose for at udelukke et mere alvorligt problem. Det er derfor nødvendigt at kontakte din læge, hvis du oplever nogen tegn på knuder.

Det kan interessere dig ...
14 tegn og symptomer på skjoldbruskkirtelproblemer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
14 tegn og symptomer på skjoldbruskkirtelproblemer

Skjoldbruskkirtelproblemer er mere almindeligt, end hvad du måske tror. De har også en tendens til at påvirke kvinder mest.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Román-González, Alejandro, et al. “Nódulo tiroideo, enfoque y manejo. Revisión de la literatura.” Iatreia 26.2 (2013): 197-206.
  • Ambriz, Pedro Torres, et al. “Diagnóstico y tratamiento del nódulo tiroideo.” Revista de Endocrinología y Nutrición 8.3 (2000): 87-93.
  • Uliaque, Carolina Franco, et al. “Utilidad de la ecografía en la evaluación de los nódulos tiroideos.” Radiología 58.5 (2016): 380-388.
  • Pereira Despaigne, Olga Lidia, et al. “Diagnóstico de las afecciones nodulares del tiroides.” Medisan 19.6 (2015): 788-796.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.